Újra együtt sakkoznak a Polgár lányok

2007.06.14. 11:39
A világ legjobban sakkozó testvérei, Polgár Zsuzsa, Zsófia és Judit tíz év után újra Budapesten mutathatják meg kivételes tudásukat, amit gyerekkorukban szereztek, és azóta folyamatosan csiszolnak. A három lány három különböző országban él, de június huszonnegyedikén szülővárosukban tartanak szimultánt. Mindhárman olimpiai bajnokok, kétgyerekes családanyák, a sakkozás emblematikus figurái. Az esemény főszervezője, Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. elnöke és egyúttal a nagykanizsai sakkbajnokcsapat vezetője szeretné, ha újra visszakerülnének a lányok a hazai nyilvánosságba.

Az elmúlt tíz évben nem szerepelt együtt Magyarország, egyben az egész világ leghíresebb sakkozócsaládja: a Polgár lányok. A három lány, Zsuzsa, Zsófia és Judit kétszer nyert sakkolimpiát, Szalonikiben 1988-ban, majd két évre rá Újvidéken. Akkor a legidősebb nővér, Zsuzsa, huszonegy éves volt, Zsófia tizenhat, Judit pedig tizennégy. Édesapjuk, Polgár László gyerekkoruk óta a sakkra nevelte őket, és az eredmények azt igazolták, hogy ezt kimagasló színvonalon tette.

Judit a világ legjobbja tíz év óta, Zsuzsa Gorbacsovval

A siker után Judit a női mezőnyt érezhetően kinőtte, azóta csakis férfiakkal játszik, de továbbra is ő a nőknél világranglista-vezető - a férfi ranglistán pillanatnyilag a tizenharmadik -, immár több mint tíz éve, és ez nemcsak a sakkozásban, az egész világban egyedülálló.

A polgár lányok három országban élnek, Zsuzsa New Yorkban, Zsófia Izrael után Kanadában, Judit Budapesten, mindhárman kétszer szültek.


Polgár Judit és Anatolij Karpov, közöttük a volt argentin elnök Fernando de la Rua
(fotó: AFP)

Polgár Zsuzsa a korábbi világbajnok, Anatolij Karpovval illetve a Szovjetunió volt elnökével, Mihail Gorbacsovval megalapította a Sakkozz a békéért! nevű, világszerte elismert mozgalmat, és együtt népszerűsítik a játékot. Igaz Gorbacsov nem áll nagy mágus hírében, hiszen a legutóbbi Karpov-Polgár partiban g4-es megnyitással kezdett, és Zsuzsának ebből az állásból kellett kihozni a maximumot, ami egy döntetlennél több nem is lehetett.

Polgár Zsuzsa a legokosabb nők között

Zsuzsa nemrégiben sakktanszéket alapított az egyik nagy múltú amerikai egyetemen, ahonnan díszdoktori beszédét közvetítette a televízió, és mintegy huszonötezren voltak kíváncsiak rá a helyszínen.

A már amerikai állampolgársággal is rendelkező Zsuzsa emellett a Sunday című tekintélyes amerikai napilap Parade mellékletében a nők között az első helyet foglalta el "A férfiak okosabbak-e, mint a nők?" cikksorozat részeként. Az első hely értékét növeli, hogy a felsorolásban nem kisebb személyiségek szerepeltek, mint Condoleeza Rice, Oprah Winfrey vagy például Marie Curie.

Kikerültek a hazai nyilvánosságból

A sporttörténelminek is nevezhető esemény az Aquaprofit Zrt. szponzorálásában jött létre, az Index Nádasi Tamást, a cég vezetőjét kérdezte, milyen célok vezérelték, hogy az ötletet megvalósította. A vállalat a nagykanizsai, az idén bajnoki aranyérmet szerző klubot is támogatja, maga Nádasi lelkes sakkbarát, a város sakkéletének meghatározó figurája, huszonöt éve irányítója.

"A három lány kissé kikerült a hazai nyilvánosságból, pedig a világban valamennyiüké beszélő név, ezért természetesen szerettük volna, ha Magyarországon láthatjuk őket újra együtt. A célunk persze nem lehet más, mint a sportág népszerűsítése, hiszen a nemzet neve mellé a vívás éppúgy köthető, mint a sakk. Nem utolsósorban, a Polgár lányok törték meg a nyolcvanas években a szovjetek egyeduralmát az olimpián."

Szeretnék, ha megmozdulna az egész ország

Száz táblán lehet majd ellenük játszani, Judit harmincnégy partit vállalt, két nővére egyaránt harminchármat. Az érdeklődés már eddig is példátlan, sokan szeretnék összemérniük erejüket a lányokkal.

"Integráló szerepre törekszünk, szeretnénk, ha megmozdulna az egész ország, egyúttal a társadalom. A tervek szerint a művészet szereplői ugyanúgy játékosok lehetnek, mint az egyszerű szurkolók" - tette hozzá Nádasi, aki azt sem titkolta, hogy a Polgár Sakknapot hagyományteremtési szándékkal hozták létre, vagyis minden évben Budapestre szeretnék csábítani a nővéreket.

A szimultán a Grand Hotel Corinthiában lesz Budapesten, június huszonnegyedikén, délután három órától.