Európa-bajnok a női tőrválogatott

2007.07.05. 20:07
A női tőrválogatott egész napos remek teljesítményének köszönhetően, aranyérmet aszerzett a genti vívó Európa-bajnokságon. A magyar együttes a döntőben a címvédő oroszoknál bizonyult jobbnak.

A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virginie összeállítású tőrválogatott révén éremmel - mégpedig arannyal - zárták a csapatversenyek első napját a magyarok a genti vívó Európa-bajnokságon.

A kvartett a döntőben 45-31-re nyert a címvédő orosz együttes ellen. Ezt megelőzően a negyeddöntőben 28-25-re verte a francia, majd a nap legizgalmasabb, legfordulatosabb összecsapásán 40-39-re az olasz csapatot.

A címvédőt is legyőzték

Jól kezdődött a finálé: Ujlaky 5-2-re verte Ajda Csanyajevát. A következő asszóban viszont Mohamed 3-1-re kikapott Janna Ruzavinától, majd Knapek 2-2-t vívott Jevgenyija Lamonovával. Az első kört követően így 8-7-re vezetett a magyar csapat. Ezután Mohamed 5-0-ra lelépte Csanyajevát, Ujlaky azonban 7-4-re kikapott Lamonovától. Knapek helyére Varga állt be, s 3-3-at ért el Ruzavinával szemben (20-17).

Az utolsó szakaszt Varga kezdte egy 3-3-as asszóval, majd előbb Mohamed növelte az előnyt 6-4-es sikerével, végül pedig Ujlaky parádézott, 15-10-re verve az egyre jobban kapkodó Ruzavinát. Rendkívül összeszedetten, koncentráltan és fegyelmezetten vívtak a magyarok, ezzel megérdemelten arattak diadalt.

Csapatarany: tizenhat év után

Csütörtökön még a férfi kardozók versenyeit rendezték, a Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Lengyel Balázs alkotta együttes hatodik lett. A magyarok a 16-os táblán 45-33-ra legyőzték a lengyeleket, majd a negyeddöntőben 45-42-re kikaptak az ukránoktól, így eldőlt, hogy ezúttal nem állhatnak dobogóra. A folytatásban 45-33-ra verték a németeket, végül 45-41-re kikaptak az olaszoktól. Az Európa-bajnoki címet az oroszok szerezték meg.

Tőrben tíz, kardban tizenkét válogatott indult. Pénteken a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők csapatversenyét rendezik. Európa-bajnokságon ezt megelőzően 1991-ben, Bécsben állhattak fel a dobogó legfelső fokára a magyarok a női tőr csapatversenyben.

Eredmények, nyilatkozat:
Az elődöntőben: Magyarország-Olaszország 40-39 Oroszország-Lengyelország 45-42
A 3. helyért: Olaszország-Lengyelország 45-34
A döntőben: Magyarország-Oroszország 45-31

Végeredmény:
női tőr csapatverseny, Európa-bajnok:
Magyarország (Knapek Edina, Varga Gabriella, Mohamed Aida, Ujlaky Virginie)

2. Oroszország (Jevgenyija Lamonova, Ajda Csanyajeva, Szvetlana Bojko, Janna Ruzavina)
3. Olaszország (Valentina Vezzali, Margherita Granbassi, Giovanna Trillini, Ilaria Salvatori)

"Gyakorlatilag végigvertük a világot, hiszen a legjobbak közé tartozó franciákon, olaszokon és oroszokon keresztül jutottunk el a győzelemig - kezdte értékelését az MTI érdeklődésére Bernát Zoltán, a fegyvernem szövetségi kapitánya. - A franciák ellen magabiztosan vívtunk egészen az utolsó pillanatokig, amikor feljöttek, így izgalmas lett a vége. Az olaszokkal szemben megjártuk a mennyet és a poklot, majd megint a mennybe kerültünk. Tizenöt tus ide, a vége előtt nem sokkal négy oda, aztán egyenlítés és hosszabbításos győzelem, nem akármi. Az oroszok ellen aztán mindenki nagyon jól vívott. Elhatározott dolog volt, hogy Edinát vagy Virginie-t lehozom, Edina tűnt fáradtabbnak, így ő jött le. Bíztam Gabiban, remekül is vívott, s tudtam, ha vezetünk, az utolsó asszóban Virginie megőrzi az előnyt. Ezzel a győzelemmel most az olimpiai kvalifikációs világranglistán elsők vagyunk."