Ezüstérmesek lettek a nõi párbajtõrözõk az Eb-n

2007.07.06. 20:47
Ezüstérmes lett a magyar nõi párbajtõrcsapat a genti Európa-bajnokságon. A magyar csapatot a döntőben az olaszok győzték le. Ezt megelőzően Nagy Tímeáék az elõdöntõben remek vívással 39-23-ra nyertek a francia válogatott ellen.

Az egyéni verseny gyengébb szereplése - mindössze Szász Emese tudott a negyeddöntõbe jutni - után a nõi párbajtõrözõk a döntõbe jutottak a csapatversenyben a genti Európa-bajnokságon. Ezzel a magyar küldöttség harmadik érmét szerzik, a kérdés már csak az, milyet. Ezüst még nincs: a kardozó Nagy Orsolya harmadik lett, a nõi tõrcsapat aranyat szerzett.

Az elõdöntõbe a csehek és az ukránok ellen jutottak

A Hormay Adrien, Szász Emese és Nagy Tímea összetételû csapat a nyolcaddöntõben 45-27-re nyert a cseh válogatott ellen. Az elején a tavaly Eb-ezüstérmes együttesbõl Hormay Adrien és az egyéniben ötödik Szász Emese is gond nélkül gyõzött, míg a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea 2-1-re verte Martina Olexovát. A kilenc párharcból csak egyet nyertek a csehek: Tereza Stefflova 12-8-ra gyõzött Nagy ellen.

A legjobb nyolc között az ukránok következtek, õket 30-27-re verték Nagy Tímeáék.

Flessel sem volt akadály

Az elõdöntõben a franciákkal kellett vívni, a csapautban a friss Európa-bajnok Laura Flessel-Coloviccsal. A szakág egyik legnagyobb alakja ellen Szász Emese kezdett, és remek vívással 5-2-re nyert. Következett a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea, aki még tust sem szenvedett el Maureen Nisimától (3-0). Hormay Adrien 3-2-re alulmaradt Audrey Descouts-cal szemben, de az elsõ teljes kör után megnyugtató volt az elõny a vb-ezüstérmes franciákkal szemben (10-5).

Nagy következett Flessel-Coloviccsal, és a két rutinos kíválóság ütközetébõl a magyar versenyzõ jött ki jobban (4-3). A Szász-Descouts párbajban elõbbi remek védekezésének köszönhetõen 2-0-ra diadalmaskodott. Hormay Nisimával találkozott, és õ is 2-0-ra gyõzött. A záró forduló elõtt így már 18-8-ra vezettek a magyarok.

Magyar a magyarok ellen

A franciák cseréltek, Flessel-Colovic helyett a magyar születésû Hajnalka Király-Picot szállt be. A rivális megpróbált gyors akciókat vezetni, azonban Nagy jól felkészült Descouts-ból, és 8-6-ra hozta ezt a párharcot. Hormay Király-Picot ellen lépett pástra, és a be nem melegedett, ugyanakkor nagy tempót diktáló riválisát gond nélkül legyõzte 10-7-re.

Az utolsó, Szász-Nisima összecsapás 36-21-es magyar elõnyrõl indult. A magyar párbajtõrözõ 3-2-re diadalmaskodott, és a csapat végül 39-23-ra gyõzött.

Az olaszokkal nem bírtak

A viadal honlapjának tanúsága szerint a döntőben az első három asszó után 3-2-re vezetett az ellenfél, azt követően, hogy Hormay 1-0-ra nyert Bianca Del Carretto ellen, majd Szász 2-0-ra kikapott Cristiana Casciolitól, Nagy pedig 1-1-et vívott Natalie Moellhausennel. Aztán Hormay 5-4-re alulmaradt Casciolival szemben, Nagy viszont faragott a hátrányból a Del Carretto elleni 3-2-vel, Szász pedig nagyon értékes, 7-3-as győzelmet aratott Moellhausen felett, ezzel 1-0 után ismét a magyaroknál volt az előny (16-13).

A zárókör első párharcában Nagy 4-4-re végzett Casciolival, Hormay viszont 4-0-ra kikapott Moellhausentől, így Szász 20-21-nél ment föl a pástra Del Carretto ellenében. Az olasz hamar előnyhöz jutott, Szász igyekezett fölzárkózni, de az adok-kapokból vesztesen (15-16) került ki, így kikapott a csapat is. Tavaly, Izmirben ugyancsak ezüstérmes volt a válogatott, akkor a románok bizonyultak jobbnak egy találattal.

Eredmények:
Az elődöntőben: Magyarország-Franciaország 39-23 Olaszország-Lengyelország 44-29
A 3. helyért: Franciaország-Lengyelország 35-33
A döntőben: Olaszország-Magyarország 37-35

Végeredmény:
női párbajtőr, csapatverseny, Európa-bajnok:
Olaszország (Cristiana Cascioli, Bianca Del Carretto, Natalie Moellhausen, Francesca Boscarelli)
2. Magyarország (Szász Emese, Nagy Tímea, Hormay Adrien, Mincza-Nébald Ildikó)
3. Franciaország (Laura Flessel-Colovic, Maureen Nisima, Hajnalka Király-Picot, Audrey Descouts)