24 órás versennyel avatják a dabasi gokartpályát

2007.07.06. 15:29
Július negyedik hétvégéjén, a Dabas melletti Kakucsringen rendezik meg Magyarország első nonstop hosszú távú autóversenyét, a 24 órás Gokartmaratont.

A július 21-én, 15:30-kor rajtoló viadalon 12-14 csapat áll rajtvonalhoz az újonnan épült, egy kilométeres Kakucsringen. A csapatok legalább hat, legfeljebb tíz főből állhatnak, amire nagy szükség is lesz, egy ilyen viadalon ugyanis az állóképességnek és az egyenletes tempónak talán még fontosabb szerep jut, mint a gyorsaságnak. A megbízhatóság kulcsszerepet kap úgy a versenyzők, mint a gokartok esetében, hiszen a csapattól függően változó 125, 200, illetve 390 köbcentis, 20-32 lóerős versenygokartoknak több mint 1000 kilométert kell kibírniuk a 24 órás viadal során. A pilóták rendszeresen cserélik egymást, egy sofőr egy tank üzemanyag erejéig tartózkodhat a pályán, és a csapatoknak maguknak kell ellátniuk a masina szervizelését, ami a kerékcserén és tankoláson kívül a szükséges javításokat is jelenti.

Koncertek, gyerekprogramok
Kifejezetten gyerekeknek szól az ugrálósátor, lesz arcfestés és autós szimulátorok, a bátrabbak pedig akár beiratkozhatnak a Talmácsi Gyerekmotoros Iskolába is. A felnőttek számára rockkoncertek (Ganxsta Zolee és a Kartel, KGB, AB/CD, Nonszensz) és helikopteres repülés színesítik a programot.

Számos híresség is elindul a 24 órás Gokartmaraton futamán, köztük a motorversenyző Talmácsi-testvérek, a hétszeres ralibajnok ifjabb Tóth János (Janika), a megbízhatósági (endurance) motorversenyző Bitter Sándor, a salakmotor-bajnok Adorján Zoltán, a rapper Ganxsta Zolee, valamint Répa Kata televíziós műsorvezető.

A gokartozás mellett egész napos, változatos programok szórakoztatják majd a közönséget szombaton és vasárnap. Bemutatót tart Veres Zoltán műrepülő világbajnok, Erdős Csaba streetfighter (motoros kaszkadőr), lesz Supermoto-bemutató, Red Bull triálbemutató és energiasátor.

A legnagyobb látványosságot valószínűleg az éjszakai gokartversenyzés nyújtja majd, hiszen a pályát teljes hosszában megvilágítják.

Amit a versenyen induló gokartokról tudni érdemes

Motor: egyhengeres, víz-, illetve léghűtéses
Hengerűrtartalom: 125 / 200 / 390 cm3
Teljesítmény: 20-32 LE
Végsebesség: 120-150 km/h
Minimum tömeg (pilótával): 175 kg
Üzemanyagtank: 3-10 liter (csapattól függően)
Gumik: Heidenau intermediate (max. 4 garnitúra)