Miért nem világsztár még Szávay Ágnes?

2007.07.10. 20:14
A két nyári Grand Slam versenyen egyaránt a selejtezőből indult Szávay Ágnes, de négy meccset nyerve bejutott a második fordulóba. Előrelépett a világranglistán, csak azon lehet szomorkodni, hogy nem egy évvel ezelőtt jutott ilyen magasságokba a tizennyolcadik évét tavaly betöltő teniszező. Akkor egy rejtélyes betegséget nem pihent ki, de végül ennek lettek szövődményei. Edzője szerint megerősödött lelkileg, nemcsak érzi az erejét, hanem használja is.

A legfrissebb tenisz-világranglistán az ötvenharmadik helyre verekedte magát előre Szávay Ágnes, három éve volt utoljára hasonló előkelő pozícióban magyar játékos, akkor Mandula Petra tagja volt a legjobb ötvennek.

Immunrendszeri betegség

"Feltűnt végre egy tehetség" - nyugtázta Szávay Ágnes menedzsere, Lányi András miután pártfogoltja 2005-ben a juniorok között megnyerte a Roland Garrost. "Aztán pokoli hónapokat élt át Ági, lelkileg nagyon megviselte a betegsége, az immunrendszert megtámadó mononukleózist nem diagnosztizálták időben, betegen versenyzett, lényegében lábon hordta ki, a visszaesése ugyanakkor törvényszerű volt. A betegsége szerencsére nem támadta meg a máját, nem lettek szövődményei, igaz visszacsúszott a ranglista háromszázadik helyére. A felkapaszkodás tavaly év végén kezdődött el, szinte mindent a nulláról kellett újrakezdeni, de most már mondhatjuk: sikerült" - tette hozzá Lányi, aki maga is válogatott teniszező volt.


Fotó: Huszti István

Szávay előretörése Budapesten kezdődött, a hazai versenyen a legjobb négyig jutott, párosban pedig nyert. Rá egy hétre a kisebb zágrábi tornán elrontotta a horvátok játékát, hiszen négy hazai játékost legyőzve szerezte meg élete első tornagyőzelmét. A rangosabb barcelonai versenyen még nagyobb sikert ért el, hiszen két gémet veszítve verte az olasz Francesca Schiavonét, aki régóta biztos tagja a harmincas elitnek. Mindkét nyári Grand Slamen a selejtezőből indulva jutott a főtáblára, és az első körben nyert is, utána viszont a kiemeltekkel szemben alulmaradt, igaz egyszer sem játszott reménytelenül.

Corretja biztató szavai

"Párizsban, a kilencedik kiemelt Csakvetadze ellen az eső félbeszakította a játékot, és úgy folytattuk, hogy ő adogatott a szettért. Ekkor nyugtatott meg a korábbi spanyol klasszis, Alex Corretja, az oroszt biztosan sokkal jobban nyomasztja, hogy befejezheti a meccset. Nekem pedig ne legyen más dolgom, minthogy fussak, üssek, ne adjam fel, és tuti nyerek. A jóslat majdnem bevált, a szettet megmentettem, de a győzelmet nem tudtam megszerezni, a döntő játszmában kikaptam" - elevenítette fel a francia bajnokság eseményeit.

Wimbledonban az eső miatt sokkal kellemetlenebb emlékei adódtak, hiszen egy hetet kellett várnia a párosbeli meccsére. "Szörnyű volt a várakozás, kivált, mert ki is kaptunk. A pálya közelében él egy rokonunk, aki ráadásként nagyszerű szakács, így családias hangulatot varázsolt nekünk" - mondta.

Milyen az, amikor minden bejön

Kifejtette, szeretne a legjobb harminc közé kerülni, és bízik benne, ez minél gyorsabban, még idén sikerül is neki. Ehhez értelemszerűen nem szeretne még jó hosszú ideig kikapni olyan játékostól, aki nem tagja a százas elitnek. (Idén is valamennyi százon kívüli ellenfelét legyőzte.)

Egyedi ruhákat visel mostantól
A kiskunhalasi születésű játékos lesz Habit for Humanity nevű nemzetközi segélyszervezet magyarországi arca, amelynek célja a nyomorúságos lakáskörülmények megszüntetése. A céghez korábban már olyan játékosok csatlakoztak, mint Amélie Mauresmo, Marija Sarapova és Nagyja Petrova. A játékosok valamennyi ászadogatása után a hátrányos helyzetűek tíz eurót kapnak a sorozat főszponzoraitól.

Szávay ruháit a jövőben Makány Márta divattervező készíti el. Az egyedi ruhadarabok a régi tenisz klasszikus, ám mégis nőies világát idézik majd fel.

"Ha az idény három legfontosabb pillanatáról kellene beszélnem, akkor talán fontossági sorrendben úgy kezdeném: rendezett, nyugalmas háttér, a Schiavone elleni meccs, és a budapesti párosgyőzelem" - mondta az Indexnek.

"Nagyon örültem, amikor egy szakmai stáb vette át a felkészítésemet, élükön Kuharszky Zoltánnal. Schiavone ellen megérezhettem, milyen érzés az, amikor az ütéseim egy jó ellenfél ellen pontosak és gyorsak, milyen az, amikor uralom a játékot, amikor örömet okoz a tenisz, mert szinte mindent elérek, és szinte semmi sem jön vissza. Hát az szuper érzés! Mindenkinek ajánlom! Talán életem legjobb játékát akkor nyújtottam. A pesti közönség miatt pedig fantasztikus volt nyerni" - indokolt részletesebben.

Dacot szültek a kritikák

Szávay nem titkolta, lelkileg is megerősödött tavaly, és nagyon bántották, rosszul estek neki azok a kritikák, amiket kapott a visszaesésekor. "Ezekből sütött a rosszindulat, kaptam a fejemre rendesen, és senkit sem izgatott, hogy beteg vagyok, azért nem tudok jól játszani. Elfogyott az energiám, ha csak egy sima lépcsőre kellett felmennem, már azt sem bírtam, attól is kikészültem, és akkor jöttek azok a hangok, hogy én már tizennyolc évesen kiégtem, egy újabb példája vagyok annak, akik fiatalon tehetségesek ugyan, de a felnőttek közt már nem viszik semmire, nem lesz belőle semmi. Ezek nem törtek meg, inkább dacot szültek bennem, és most nagyon örülök, hogy megmutattam, nagyot tévedtek azok, akik ideje korán leírtak."

Úgy érzi, a tenyerese sokat fejlődött az utóbbi hónapokban, és sok pontot is ért el belőle, az ejtései is egyre megbízhatóbbá váltak. "A szervám is rendben van, százkilencvennel is megütöttem párszor a labdákat, ez pedig biztató" - összegzett.

Nemcsak érzi az erejét, használja is

"A US Openen egyelőre még csak a tanulás lesz a legfőbb szempont, mert a hangulathoz, a klímához, szoknia kell. Ezzel együtt akár a harmadik fordulóba is bejuthat, mert kezd összeállni, komplexé válni a játéka, nemcsak egy ütése van, egyre tudatosabbá válik. Már nemcsak érzi az erejét, használni is tudja. Már pontosan tudja, mit, miért csinál, és a terve általában be is jön. Ennek köszönhetően mindenkinek nehezebb játszania ellene" - magyarázta az Indexnek Kuharszky Zoltán.

Elismerte, reális cél lehet, hogy a legjobb húszba jusson, az ottani előlépés pedig már nagyban függhet a szerencsétől is. "Ha valaki top húszas játékos, az egyértelműen jelzi, hogy tud teniszezni" - nyomatékosította.

Ha egy éve ide jutott, akkor...

"Nem vitás, Ági a betegsége miatt nagyon könnyen eltűnhetett volna, de nyugodtan állíthatom, megerősödve került ki ebből a történetből. Ha viszont nincs a betegség, és egy évvel korábban, vagyis tizenhét és fél évesen éri el ezt a mostani helyezést, akkor a külföldi sajtó is felfigyelt volna rá, és mostanra már világsztárként kezelnék. Így is nézik külföldi szakemberek, szakírók a meccseit, de még csak egy réteg" - nyilatkozott a neves edző.

"Sok minden vár még Ágira, a neheze még csak most jön. Most derül ki, hogy nyomás alatt milyen teljesítményre képes, hogy az elvárásoknak miként képes megfelelni. Hamarosan kiderül, elkábítja-e a siker, hogyan tudja kezelni a népszerűséget, és még sorolhatnám. Mivel óvodás kora óta teniszezőnek készült, remélhetőleg nem lesz hatással semmi a pályára" - zárta mondandóját.