Újabb magyar hegymászó 8000 méter felett

2007.07.22. 20:06
A magyar csapat többi tagja is készül a Föld tizenegyedik legmagasabb csúcsának, a Gahebrum I-nek a megmászásra. Augusztusban pedig a világ második legmagasabb hegyével, a K2-vel próbálkoznak meg.

Mécs László első magyarként jutott fel a 8068 méteres Hidden Peak csúcsára. A hét végére minden magyar visszaért az alaptáborba, a beköszöntött rossz idő miatt egyelőre várnak, hátha esély nyílik újabb csúcstámadásra a Hidden Peak - Gasherbrum I-en.

Mindenki más visszafordult

 "Éjjel egy órakor indultunk a csúcsra. Velünk tartottak olaszok és ausztrálok is. Az olasz kettős nagyon erős és képzett volt, ők taposták elöl a nyomot, de hajnalban lavinaveszély miatt visszafordultak.

A magyarok közül Ugyan Anitával és Csollány Katalinnal együtt én mentem elöl. Megnéztem a lavinamezőt, és úgy találtam, hogy nem olyan nagy a veszély, ki lehet jutni a sziklák fedezékébe. Közben láttuk, hogy a csúcs felhőben van és a szél is feltámadt, ezért a többiek visszafordultak. Én kivártam, és amikor gyengült a szél, tovább folytattam az utat a csúcs felé. Sok volt a hó, a nagy magasságban két lépésenként meg kellett állnom pihenni, néha támadtak is kétségeim. Aztán helyi idő szerint fél tizenkettőkor felértem, az igazi csúcs megtalálásában a jég, a sziklák és a hógerincek között az előző expedíció által otthagyott piros kötél segített."

"Utólag meglehetősen szerencsésnek mondhatom magamat, utánam egy nappal két ausztrál és egy ukrán kudarcot vallott a rossz idő miatt, majd egy nagyobb nemzetközi csoport is sikertelenül próbálkozott" - mondta Mécs.

Megpróbáloznak a rettegett K2-vel is

A szombat este mindenesetre az ünneplésé volt, miközben a Gasherbrum I (Hidden Peak) első magyar megmászója, Mécs László kényszerű magashegyi diétát tartott.

"Fent a sűrű, száraz levegő miatt kellemetlen lerakódás támad a gyomorban. Ez hányingert, étvágytalanságot, éjszakai rosszullétet okoz" - ecsetelte jelenlegi állapotát Mécs.

A K2-Gasherbrum-I Expedíció marad a Gasherbrum-I alaptáborában, várva, hogy kedvező időjárás esetén újabb csúcstámadást indítson. Ezután átvonulnak a K2 alá, ahol augusztus közepén indulhatnak fel a 8611 méteres, rettegett csúcsra.

Fénylő fal

A 8068 méteres Gashebrum I. a tizenegyedik a Föld tizennégy 8000 méter feletti csúcsa közül. A lefordítva Fénylő falnak nevezett hegy megmászásával egy francia expedíció kísérletezett először 1936-ban. Ők azonban kénytelenek voltak 6797 méter magasságból visszafordulni.

 Az első sikeres mászást egy amerikai csapat hajtotta végre Nich Clinch vezetésével 1958-ban.

 A több Everest-expedícióban is részt vevő Mécs Lászlónak a Gashebrum I. az eddigi legmagasabb csúcsa. Egyúttal pedig ez a harmadik megmászott nyolcezrese. Ezelőtt két 8000 méter feletti hegyet mászott meg, a Broad Peaket (8047 m) és a Gasherbrum II.-t (8035 m).