Schmitt Pál börtönt adna a doppingolóknak

2007.08.14. 17:23
Nem valószínű, hogy a legutóbbi olimpiához hasonlóan kétszáz fős magyar csapat utazhat ki, de a Magyar Olimpiai Bizottság mindent megtesz a pekingi csapat tisztaságáért. Az állami támogatás csökkent, az élsport alatt vékonyodik a jég, Schmitt Pál elnök ennek ellenére bízik a sikeres szereplésben. Peking is készül, több a daru a tizenötmilliós városban, mint szerte a világban.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmitt Pál kevesebb, mint egy évvel a pekingi olimpia előtt részletes értékelést tartott, amelyikről nem tagadta, a szokottnál negatívabb. Úgy vélte viszont, hogy őszintének kell lenni, a gondokat is meg kell osztani, ám ettől még bízik abban, hogy a magyar sportolóknak, edzőiknek lesz megfelelő tudása, szorgalma és hite, hogy sikeres szerepeljenek jövőre.

Csökkenő támogatás

"Egyre vékonyabb jégen táncol a magyar élsport, drasztikusan csökkent a létesítmények száma, a hagyományokhoz méltatlan, hogy a képzés és a továbbképzés nem működik, ezért reálisan kell tekinteni az esélyeinkre" - vágott bele mondandójába.

Kifejtette, hogy 2003-ban nominálisan pontosan annyi volt a felkészülésre szánt összeg, mint most, négy évvel később, vagyis összességében harminc százalékkal visszavette az állam a támogatást.

"Az általunk tervezett 2,3 milliárd helyett 1,71 milliárdból kell gazdálkodnunk, és emellett még a Gerevich ösztöndíj forrása is csökkent harmincmillió forinttal. Szívből remélem, hogy a miniszterelnök úr előtt is elmondják majd a szövetségek vezetői a napi bajaikat, hogy kis híján ellehetetlenülnek" - közölte.

Mindenkiről tudják, merre jár

Schmitt igen markáns véleményt alkotott a doppingkérdésről, valamennyi felvetésében érződött, hogy nem szeretné, ha megismétlődne az athéni szégyen. Nem véletlen, hogy korábban bocsánatot kért az első adandó alkalommal az európai sportminiszterektől az öt doppingesetért.

Felelevenítette, hogy a közgyűlés már elfogadta, aki az olimpián doppingol, soha többet nem mehet az ötkarikás játékokra.

"Elszánt vagyok, szorgalmazom: egy versenyző csak úgy utazhasson olimpiára, hogy az őt felkészítő edző vagy kapitány garanciát vállaljon a tisztaságáért. Már mostantól mindenkiről naprakészen tudjuk, hol tartózkodik, bármikor ellenőrizhetik őket. Sajnálatos, hogy a doppingolásnak nincs büntetőjogi következménye, pedig még az Alkotmánybíróság is rámutatott ennek fontosságára" - fogalmazott.

Kétszáz alatt

Az Indexnek az is elárulta, felfogásától egyáltalán nem áll messze, hogy börtönbüntetést kapjanak a tiltott szerekkel élők. Szerinte erre halad a világ, a Tour de France botrányainál is csendőrök fogták el a vétkezőket, akik leginkább egy kihallgatásánál arra kíváncsiak, honnan szerezték be a gyógyszereket. "Erre felé halad a világ, de mi egy lépést sem tettünk előre" - összegzett.

A MOB elnöke kitért arra is, hogy a magyar csapat létszáma vélhetően nem éri el az athéni küldöttségét - 2004-ben négy csapat is kijutott, erre azonban jelenleg kevés az esély -, de százhetven vagy száznyolcvan versenyzővel mindenképpen számol.

Hat és kilenc emeletes házak

A csapatvezetőként ötödik olimpiájára készülő Molnár Zoltán, aki a múlt héten Pekingben tartózkodott, elismerte: egy évvel a láng fellobbanása előtt sehol sem volt ilyen magas szintű a létesítmények, úthálózat más fejlesztések foka.

"Elmondhatatlan, milyen tiszteletet vált ki az utcán akár csak egy sportoló megjelenése is. Emellett a létesítmények impozánsak, az olimpiai falu lakásai légkondisak lesznek, hat vagy kilencemeletes épületeket láttunk. Azt mondják az ott lakók, hogy Pekingben több a daru, mint szerte a világban. Kétszázhetvenhat kilométernyi lesz az olimpiai sáv, ebben csakis azok közlekedhetnek, akik hivatalosan akkreditáltak és versenyekre sietnek" - magyarázta.