Vannak kiszűrhetetlen betegségek

2007.09.04. 14:06
A Sevilla labdarúgója, Antonio Puerta halála után ismét előkerült a sportorvosok és az életmentő készülékek szerepe a futballban. Dr. Berkes István a Sportkórház igazgatója szerint akik kijátsszák a rendszert, saját vagy sportolóik életével játszanak. A jelentősebb hazai kluboknál ugyanakkor csak az alap ellátási követelményeket teljesítik egy-egy sportesemény kapcsán.

Egy hete halt meg Antonio Puerta, a Sevilla 22 esztendős labdarúgója. A játékos három nappal korábban, a Getafe elleni, hazai bajnokin elájult, majd magához tért és saját lábán hagyta el a pályát, az öltözőben viszont ismét elveszítette az eszméletét. A harmadik újraélesztés után három napig mesterséges kómában volt.

Az orvosi vizsgálatok szívrohamot állapítottak meg, melyet veleszületett szívrendellenessége okozott. Ezt a bajnokság előtt tartott tüzetes orvosi vizsgálat sem mutathatta ki.

Antonio Puerta (1984-2007)

A legtüzetesebb vizsgálat is kevés lehet

Vele született vagy akár szerzett betegséget sem lehet mindenképp megálapítani a a legalaposabb szűrővizsgálattal sem - jelentette ki Dr. Berkes János, a Sportkórház igazgatója és a hazai futballszövetség (MLSZ) orvosi bizottságának elnöke. Ez annak ellenére igaz, hogy a főorvos szerint egész Európában a magyar az egyik legjobban szervezett sportorvosi rendszer.

Sokan kijátsszák a rendszert

Mégis folyamatosan javítani kellene a feltételeket, és a sportban dolgozók tudásszintjét is emelni kell.

"Nagy problémát jelent, hogy sokan kijátsszák a rendszert, összegyűjtik az orvosi papírokat, és egyszerűen csak lepecsételtetik azokat. Tudomásul kell venni, aki ilyet tesz, saját életével vagy a sportolójáéval játszik. Egy évben így is 800-1000 esetet sikerül kiszűrnünk háromszázezer vizsgálatból."

Jelenleg a testnevelési egyetem hallgatói minden szakon kötelesek elsősegélynyújtást tanulni, melyet gyakorlati szinten tanítanak nekik. Berkes azonban úgy véli, ez is kevés, hiszen valamennyi, a sportban tevékenykedő szakembernek kellene képzést kapnia.

Létszámfüggő a mentők száma

A jelenlegi szabályok szerint a szervezőknek minden sporteseményen elsősegélynyújtó helyiséget kell biztosítaniuk, külön a versenyzőknek, külön a nézőknek.

Az ország legnagyobb sportcsarnokában, a Papp László Budapest Sportarénában a sporteseményeknél ez specifikus. Információink szerint ezer főig egy orvos és egy nővér szükséges, míg ötezresnél nagyobb rendezvényen már egy mentőnek is kell a helyszínen lennie.

Fehér Miklós (1979-2004)

Tízezres közönség esetén egy mentőkocsi és egy esetkocsi is van az egy-egy orvos és nővér mellé, természetesen minden jármű személyzettel és teljes felszereléssel értendő. Amennyiben tízezernél is több nézőt várnak, a mentő és az esetkocsi mellé még egy rohammentő is szükséges.

Egészen más a sportrendezvény megítélése

Ez azonban csak a koncertekre érvényes, hiszen a sportesemények egészségügyi biztosítása függ a sportágtól is, hiszen egy jégkorongtorna vagy egy tollaslabdaverseny más-más orvosi felügyeletet igényel. Ezeket a szervezőnek kell biztosítania, az Aréna csak az elsősegélynyújtó helyiséget adja. Ugyanakkor az Arénában van defibrillátor, melyet sajnos már használni is kellett.

A Fradinál a mentőben bíznak

A legnépszerűbb magyar futballklub, a jelenleg másodosztályban szereplő Ferencváros a bajnoki meccsekre a mentőszolgálattal kötött megállapodása értelmében egy mentőt biztosít. A mentőben található életmentő eszközökön kívül külön-külön orvosi szoba áll a szurkolók rendelkezésére és természetesen a csapatok számára is.

Marc-Vivien Foe (1975-2003)

Az Újpestnél ugyanakkor a mentőn kívül is tartanak defibrillátort, melyet valamennyi elsőosztályú klub ajándékba kapott az MLSZ-től. Emellett itt is külön van a csapatoknak és külön a nézőknek orvosi szoba. A bajnoki címvédő Debrecentől kapott információk szerint a Loki meccsein két mentő teljesít szolgálatot, és a csapat körül tevékenykedő három orvos is készenlétben áll.

A kispadok között van defibrillátor

Az ország másik végében, Győrött Lencse Gyula technikai vezető elmondása szerint az új stadionban az MLSZ előírásainak megfelelően található minden egészségügyi helyiség. A stadionban a nézőknek, a klubházban a játékosok számára található orvosi szoba, míg a mérkőzések alatt a két kispad között található a defibrillátor.

Az idevonatkozó rendelet

A rendezvények egészségügyi biztosításának szabályait jelenleg a mentésről szóló 5/2006. (II.7.) EüM rendelet szabályozza.
A rendelet szerint 6.6 pontja szerint:
A mozgóőrség egészségügyi biztosításának szintjei:
2.6.1. Kisebb létszámú (1000 fő alatti) rendezvény esetén mozgóőrség akkor szükséges, ha a rendezvényt kifejezetten betegek vagy időskorúak számára szervezik, illetve külön jogszabály a (sport)esemény jellegére tekintettel azt kötelezően előírja.
2.6.2. 1001-5000 fő részvétele esetén legalább egy esetkocsi szükséges.
2.6.3. 5001-10 000 fő részvétele esetén legalább egy esetkocsi és egy mentőgépkocsi szükséges.
2.6.4. 10 001-50 000 fő részvétele esetén legalább egy rohamkocsi, egy esetkocsi és egy mentőgépkocsi szükséges.
2.6.5. 50 000-200 000 fő közötti létszámú rendezvény esetén, minden megkezdett 50 000 főnként további egy-egy eset- és egy-egy mentőgépkocsi, valamint 100 000 főnként további egy rohamkocsi szükséges.
2.6.6. 200 000 feletti létszám esetén minden megkezdett 100 000 főnként további egy-egy roham- és egy-egy esetkocsi, valamint két mentőgépkocsi szükséges. Ebben az esetben az egyik rohamkocsi mentőorvosi gépkocsival helyettesíthető.
2.6.7. 50 000 főt meghaladó rendezvény esetén oxyológiai ambulancia biztosítása szükséges.
2.6.9. Szabadtéri autómotorsport-rendezvény esetén - a fokozott veszélyforrásra figyelemmel - egy mentőhelikopter is szükséges, ha a rendezvény nagy területen zajlik, mentőgépkocsival nehezen bejárható és a pálya legtávolabbi pontja 10 percen belül, illetve az ellátó egészségügyi intézmény 20 percen belül földi mentőjárművel nem érhető el.