Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszaadta olimpiai érmeit a doppingoló Marion Jones

2007.10.09. 10:55
Visszaadta olimpiai érmeit a háromszoros bajnok amerikai atléta, Marion Jones néhány nappal azután, hogy a bíróság előtt elismerte: doppingszereket használt a 2000-es sydneyi játékok előtt.

Nem olimpiai érmes többé Marion Jones, miután visszaszolgátatta 2000-ben, Sydney-ben szerzett medáljait. Az érmek visszaszolgáltatását az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) jelentette be hétfőn, és ezt a sportoló ügyvédje is megerősítette.

Azt hitte, lenmagolaj

A USADA azt is tudatta, hogy Jones elfogadta kétéves eltiltását, amelyet beismerő vallomása után szabtak ki rá.

A sydney-i olimpián három arany- (100 m, 200 m, 4x400 m váltó) és két bronzérmet (4x100 m váltó és távol) szerzett 31 éves sprinter múlt pénteken a New York-i kerületi bíróság előtt elismerte: hazudott, amikor korábban azt állította, hogy soha nem használt doppingszereket. A sportoló azt mondta, hogy "a tiszta" néven elhíresült, szteroidokat tartalmazó szert korábbi edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta 1999-től két éven át, de a tréner neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

Jones múlt pénteken a sajtó nyilvánossága előtt bejelentette visszavonulását.

Bocsánatkérés mindenkitől

Peter Ueberroth, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának elnöke közben bocsánatkérő levelet küldött Sydneybe, ugyanakkor arra kérte azokat a versenyzőket, akik a váltóban együtt futottak Jonesszal, hogy ők is adják vissza ötkarikás érmeiket.

A könnyeivel küzdő Marion Jones (fot: AFP)

"Szeretnénk bocsánatot kérni a 205 nemzeti olimpiai bizottságtól, az ausztrál emberektől, a sydney-i játékok szervezőitől, az önkéntesektől és azoktól a sportolóktól, akik lemaradtak a dobogóról, s elveszítették azt a lehetőséget, hogy tiszteletükre eljátsszák a himnuszt és felhúzzák nemzeti zászlajukat" - áll a levélben.

Ueberroth hozzátette: a 2008-as pekingi olimpián induló amerikai csapat doppingmentes lesz. "Abszolút garanciát nem tudunk adni, de egyértelműen ez a fogadalmunk."

Hivatalosan még bajnok

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) még egyébként nem lépett az ügyben. Amikor Jones vallomást tett, a NOB alelnöke, Thomas Bach jelezte: az ügyben mielőbb vizsgálatot indítanak, felgyorsítják az eljárást. Még azt is elképzelhetőnek mondta, hogy Jonestól elveszik az érmeit. A szervezet honlapján is csak egy, a THG-botrány feltárásról és annak esetleges felgyorsulásáról szóló, rövid közlemény található. Az oldal továbbra is Jonest tünteti fel a sydney-i aranyak tulajdonosaként.

Amennyiben Jonest hivatalosan is megfosztják a 100 méter aranyától, a második helyezett Ekaterini Tanu lesz a győztes. A görög atléta 2004-ben nem indulhatott el a hazai rendezésű olimpián, mert kizárták a versenyekről: barátjával, Kosztasz Kenterisszel szándékosan kihagytak egy doppingvizsgálatot. Az ügy bíróságra került, de még mindig nem hoztak ítéletet.