Bátorfi Csilla: Meg sem érdemlem ezt a gálát

2007.10.10. 01:30
Huszonkét évet töltött a világ élvonalában Bátorfi Csilla asztaliteniszező, kedden - budapesti gálameccsen - játszott utoljára. A kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi jelenleg Olaszországban edzősködik.

A világbajnok kínai női asztalitenisz-válogatott barátságos mérkőzésen 3-0-ra legyőzte az Eb-címvédő magyar csapatot a Körcsarnokban, annak a gálának a keretében, amelyen a hazai szövetség ünnepélyesen elbúcsúztatta az aktív játéktól idén visszavonult Bátorfi Csillát. Az érintett - aki 22 éven keresztül volt tagja a nemzeti együttesnek - nem szerepelt az ázsiaiak elleni találkozón.

Óriási megtiszteltetés

A zsúfolásig telt csarnokban - ahol a honi szövetség ötlete nyomán igazán szakértő közönség gyűlt össze, hiszen a jegyeket a magyar klubok és szakosztályok között osztották szét - a köszöntők elhangzása után színpadra lépett az est főszereplője, akit hatalmas ováció és vastaps fogadott.

"Csodálatos itt lenni és óriási megtiszteltetés ez a mai gála, úgy érzem, hogy meg sem érdemlem" - mondta rendkívül szerényen, könnyeivel küszködve a jelenleg Olaszországban edzősködő Bátorfi Csilla, aki fantasztikus pályafutása során 9 Eb-aranyérmet és négy vb-bronzérmet szerzett.

Bár több mint két évtizeden keresztül volt a válogatott tagja, Bátorfi a főmérkőzés keretében nem lépett asztalhoz, hanem televíziós kommentátorként figyelte egykori társai játékát. A hazai gárda azzal a céllal vágott neki a vb-címvédő ázsiaiak elleni találkozónak, hogy szettet vagy szetteket nyerjen, mert bár a kínaiak elvileg barátságos meccsre érkeztek Budapestre, félelmetes hírnevükhöz méltóan nem vették félvállról az összecsapást. A két együttes egyébként múlt pénteken, a magdeburgi csapat Világkupa keretében is találkozott egymással, akkor a kínaiak - két játszmát veszítve - 3-0-ra nyertek.

Póta bravúrjával kezdődött

Az első meccsen Póta Georgina a világranglista-ötödik Li Hsziao-hsziával (Li Xiaoxia) nézett farkasszemet, és már az első szettben bravúrt vitt véghez, ugyanis 11:9-re nyert, ezzel előnybe került. Magyar földön évtizedek óta nem láthattak ilyen sztárokat a sportág szerelmesei, ennek megfelelően a publikum rendkívül lelkesen követte az eseményeket, de természetesen leginkább a megnyert hazai pontok hozták igazán lázba. A folytatásban azonban a nézőknek egyre kevesebbszer volt alkalmuk örülni, hiszen a kínai klasszis átvette az irányítást, előbb fordított, majd a negyedik szettet is besöpörve hozta az első mérkőzést.

A második egyes találkozón Lovas Petrára az idei egyéni világbajnok Kuo Jüe (Guo Yue) várt, aki jelenleg második a világranglistán. Bár a magyar játékos láthatóan nagyon igyekezett, esélye sem volt riválisával szemben, aki egyetlen játszmát sem engedélyezett neki és simán győzött, 2-0-s előnyhöz juttatva a vendégeket.

Szettet nyert a páros

Párosban az Eb-ezüstérmes Tóth Krisztina - Bátorfi korábbi állandó párospartnere - és Póta, a vendégeknél pedig az athéni olimpia kétszeres bajnoka, a világranglista-vezető Csang Ji-ning (Zhang Yining), valamint Kuo lépett asztalhoz. A kínaiak itt sem kegyelmeztek, minden labdáért a végsőkig harcoltak, bár a magyarok is bemutattak néhány parádés megoldást és a második szettet meg is nyerték, ezen a meccsen sem borult a papírforma. Újabb sikerükkel az ázsiaiak a végső győzelmet is megszerezték, sima 3-0-al zárták fellépésüket.

Bátorfi is pályára lépett egy bemutató mérkőzésen, párja Tóth Krisztina volt, az asztal túloldalán pedig a Zoran Primorac, Boros Tamara vegyespáros állt. Ezen a mérkőzésen az eredmény már nem számított, a közönséget igyekeztek kiszolgálni. Utána Bátorfi meghajolt, és könnyek közt búcsúzott.

"Szeretném megköszönni az elmúlt húsz évet a közönségnek, a társaimnak, a családomnak, akik nélkül nem érhettem volna el a sikereimet. A pályafutásom teljes volt, szép volt, de vége van. Innentől kezdve új munkámra, az edzősködésre koncentrálok" - zárta a nagyszerű hangulatú gálát Bátorfi Csilla.

A gálán a sportág korábbi magyar klasszisai mellett ott volt Adham Sharara, a nemzetközi (IITF) és Stefano Bosi, az európai (ETTU) szövetség elnöke, valamint Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) államtitkára és Elbert Gábor, az ÖTM sportszakállamtitkára is.

Jegyzőkönyv:

Magyarország-Kína 0-3
Póta Georgina - Li Hsziao-hszia 1-3 (9, -7, -6, -5)
Lovas Petra-Kuo Jüe 0-3 (-11, -5, -7)
Tóth Krisztina, Póta - Csang Ji-ning, Kuo 1-3 (-7, 8, -6, -7)