Talmácsié a legjobb idő a szabadedzés után

2007.11.02. 12:43
Talmácsi Gábor remekül kezdte szereplését az év utolsó versenyén, a Valenciai Grand Prix-n. Az összetett pontversenyben vezető magyar motoros a szabadedzés során az első helyen végzett.

Talmácsi Gábor az első helyen végzett a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 kcm-es géposztályának első szabadedzésén a szezonzáró Valenciai Grand Prix-n. Az összetett pontversenyben élen álló magyar pilóta legnagyobb riválisa, a csapattárs spanyol Hector Faubel a harmadik lett.

Talmácsi még a tréning előtt megjegyezte, nagyon várta, hogy ismét felülhessen a gépére. Csapata, a Bancaja Aspar főleg azokat az alapbeállításokat alkalmazta, amelyekkel a korábbi teszteket sikerült jó időeredményeket elérni. A magyar versenyző ebben az évben kétszer, februárban kettő, szeptemberben pedig egy napot tesztelt a Ricardo Tormo pályán, és mindkétszer jó eredményeket ért el.

A péntek reggeli 45 perces szabadedzésen Talmácsi remekül ment, kisebb változtatásokra olykor bement a boxba, de szinte végig a legjobbak között állt.

Faubel fél perccel a leintés előtt még a leggyorsabb kört futotta, de Talmácsi még megindította utolsó körét, amivel mindenkit megelőzött.

"Tudtam volna jobbat is menni, de hideg volt és csúszott a pálya. Nem akartunk kockáztatni, és kemény gumikat feltenni, mert akkor nem éreztem volna féktávolságokat. Maradt a puhább gumi, és ezért talán fél másodperccel lassabb voltam. Mindkét motorral mentem, jobb, ha mindkettő versenyre kész. Nem szeretek hidegben menni, mert akkor a versenyruha alá kell öltözni, és akkor kicsit szorít, és nem elég kényelmes. Délután még gyorsabb leszek, most még nem mentem száz százalékot" - mondta az MTI-nek az első szabadedzés után a szemmel láthatóan jókedvű magyar pilóta.

A versenyzőknek és a szerelőknek külön kihívás, hogy amíg a szabadedzéseket reggel, az időmérőt kora délután futják, így a hőmérséklet akár 10 Celsius-fokot is változhat.

A géposztály másik magyar érdekeltje, a friss Európa-bajnok Győrfi Alen a 37 indulóból a 36. lett. A szabadkártyás pilóta csak akkor vehet részt a vasárnapi nagydíjon, ha az időmérőn elért eredménye nem marad el a legjobb idő 107 százalékától.

125 kcm, 1. szabadedzés:

1. Talmácsi Gábor (Aprilia) 1:41.280 p
2. Nicolas Terol (spanyol, Derbi) 1:41.462
3. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 1:41.567
...36. Győrfi Alen (Aprilia) 1:46.332
Az első időmérő edzés, amely 30 perces, 13:05 órakor kezdődik.