Bukott Faubel fura taktikája Talmácsi ellen

2007.11.05. 11:10
Talmácsi Gábor világbajnok, csapattársa, Hector Faubel vb-második lett vasárnap Valenciában: a spanyol különös stratégiájával a futamot megnyerte ugyan, de a címhez nem volt elég az ügyeskedése.

Világbajnok lett vasárnap Valenciában Talmácsi Gábor, a magyar motoros a 125 köbcentis kategória utolsó futamán másodikként ért célba, de a címhez ez is bőven elég volt neki. A futamot csapattársa és legnagyobb riválisa, a hazai pályán versenyző Hector Faubel nyerte.

Korábban az idényben a spanyol San Marinó-i bukása miatt apriliás társát vádolta, az istállón belül előjogokoat követelt vele szemben, ám végül elismerte vereségét.

Terve az volt, hogy az utolsó GP-n nyer, Talmácsi leszorul a dobogóról, és ő lesz a bajnok, ám ebből csak a futamgyőzelem jött össze. Különleges taktikát alkalmazott, ami 1999-ben már a jelenleg Moto GP-menő Marco Melandrinak sem jött be.

"Mindent megpróbáltam, fékezni akartam a tempót, de nem tudtak utolérni minket. A tizedik körtől kezdve abban reménykedtem, kialakul egy csoport az élen, de ez nem jött össze" - ismerte el a stratégiát Faubel a leintés után.

Nyolc éve, az idényzáró Argentin Nagydíjon Melandri Emilio Alzamorától akarta hasonlóképp elvenni a vb-t, de ő is kudarcot vallott.

A sok oda-vissza előzéssel lassult ugyan a tempó, de nem eléggé, Talmácsi szoros csatában ugyan, de valójában biztosan jött be másodiknak.

Faubel igyekezett sikerként beállítani az évet, de végül elismerte vereségét. "Mindenkinél többször álltam dobogón, ötször nyertem, Gábor csak háromszor, de a körülmények és a balszerencsém miatt végül verhetetlen ellenféllel találkoztam" - nyilatkozta a Marca című spanyol lapnak.

Talmácsi a befutó után sokat nem foglalkozott a körülményekkel, azt mondta, "Faubel kemény volt, de amit csinált, még belefért".