Doppingolt-e Kovács Ágnes?

2007.11.11. 23:18
Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszónó szerint csőbe húzták őt a doppingellenőrök. A vizeletkontrollerek cáfoltak. Aztán az ellenőröket cáfolta Kovács edzője. Bonyolult? Az. Nézzük meg, hogy mi történt.

Kicsoda Kovács Ágnes?

Kovács Ágnes hétszeres Európa-, kétszeres világ-, és egyszeres olimpiai bajnok (Sydney, 2000) úszó, az egyedüli aktív a magyar olimpiai bajnok úszók közül. Négyszer volt az év sportolója (1997-2000), 2001-ben harmadik lett a magyar "Az évszázad női sportolója" női versenyében. Tavaly a budapesti úszó Európa-bajnokság egyik magyar sztárja volt, hiába nem nyert már aranyat, csak bronzokat.

Hogyan kerül össze a hírekben Kovács Ágnes és a dopping?

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimummennyiséget (75 ml) nem érte el. Ezt követően aláírt egy papírt, hogy a további mintaszolgáltatást hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta.

Miért minősül doppingvétségnek a minta megtagadása?

A megtagadás a szabályok szerint egy beismerő vallomásnak felel meg. Az athéni olimpián a kalapácsvető Fazekas Róbert sem tudott elég anyagot produkálni, ezért elvették tőle olimpiai aranyérmét, és két évre eltiltották minden versenytől. Anélkül, hogy kiderült volna, valóban használt-e tiltott szereket.

A 14 éves Kovács 1995-ben egy Európa-bajnoki bronzéremmel

A leadott 25 milliliter vizeletből ki lehetett volna mutatni, hogy doppingolt-e?

Igen, elvileg. Csakhogy a nem elegendő mintát az ellenőrök nem is vizsgálják, így azt a helyszínen kiöntötték. Azért kell egyébként 75 milliliter vizelet, hogy a minden kétséget eloszlató második, úgynevezett B-próbához is legyen mintaanyag.

Miért sietett el Kovács, ha ez a szabály?

Az ellenőrök Kovácsot az edzőterem helyett már az öltözőben találták, mert egy reggeli programra indult. A hazánkban tartózkodó, az UNICEF-et képviselő Roger Moore-ral volt megbeszélt találkozója, ugyanis az UNICEF nagykövete szeretne lenni. A találkozó tényét és időpontját a botrány kirobbanása után az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének magyarországi bizottsága is megerősítette.

2001-ben egy világbajnoki arannyal és egy bronzzal

Ez a találkozó annyira fontos volt, hogy kockáztassa a jövő nyári olimpiát??

Kovács a jövő évi olimpia után minden valószínűség szerint visszavonult volna, így már a civil karrierjét építi. Sok sportoló szerte a világon UNICEF-nagykövet. Magyarországon eddig csak zenészeket kértek fel erre a feladatra: Halász Juditot, Presser Gábort és a Nemzeti Filharmonikusokat.

Az ellenőrök nem mondták neki, hogy baj lesz, ha elmegy?

Az úszó és edzője szerint azt mondták, hogy nem lesz semmi baj, ha aláírja a mintaadás megtagadása fejlécű papírokat, mert később majd újra jönnek. Ugyanakkor a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint ők ilyet nem mondtak, és egyébként is úgy vélik, Athén óta minden magyar sportolónak és szövetségnek tisztában kell lennie vele, mit jelent a mintaadás megtagadása.

Tudhatott-e a szabályokról Kovács Ágnes?

Természetesen igen, hiszen pályafutása során már számos alkalommal kellett doppingvizsgálaton részt vennie, nem mellesleg biztos hallott a Fazekas-ügyről. Több mint húsz éve sportol, a doppingszabályokkal is tisztában kell lennie. Ráadásul ott volt az esetnél az edzője, Turi György is.

Akkor doppingolt Kovács Ágnes?

Ez az ügy még nem jelenti azt.

Megtagadhatta-e azért a vizsgálatot, mert doppingolt, és félt a lebukástól?

Akár igen, bár erre semmi bizonyíték nincs. Ráadásul azóta önként jelentkezett doppingvizsgálatra, amit csütörtökön el is végeztek.

Ez bizonyíthat bármit?

Ha pozítív lesz az eredmény (azaz tiltott szert mutatnak ki a szervezetében), akkor mindenképpen. Ha negatív, akkor Kovácsnak van papírja arról, hogy tiszta. Viszont a mintavétel megtagadása miatti doppingvétségnél ez nem számít, az ügyet teljesen külön kezelik majd.

Miért csak egy héttel később jelentkezett Kovács az újabb vizsgálatra? Van olyan doppingszer, ami kitisztulhatott azóta, is így nyugodtan mehetett a tesztre?

Van olyan szer, ami ennyi idő alatt kitisztul. Kovács ugyanakkor azért jelentkezett csak most, mert a doppingellenőrök vezetője csütörtökön kezdeményezte hivatalosan a fegyelmit a szövetségnél, nem azonnal. Kovács, edzői és az úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamás is azzal védekezik, hogy miért szedne doppingot valaki egy sikeres pályafutás végén. Ami persze logikus, de sokan éppen akkor buknak le, amikor elmaradnak a csúcsteljesítményüktől. Savanya Norbert búvárúszó világbajnok is azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy akkor kezdett el tiltott teljesítményfokozót szedni, amikor romlottak az eredményei. Igaz, hogy ő lebukott.

Volt-e már doppingügye Kovács Ágnesnek?

Kovács Ágnes eddig még soha nem volt pozitív tesztje. (Igaz a 2000-es olimpia elődöntőjében hiába döntött Európa-csúcsot 100 mellen, a hazai szövetség elfelejtette doppingvizsgálatra küldeni, így nem hitelesítették a rekordot.) Ugyanakkor Marion Jones sokszoros olimpiai bajnok atléta sem bukott le hivatalosan, a közelmúltban mégis bevallotta, hogy éveken át doppingolt.

Tavaly a budapesti Eb-n a 200 méteres mellúszás döntője után, harmadikként

Van-e dopping az úszósportban?

Van. A kommunista rendszerben az NDK-s úszólányok különböző hormonokat kaptak, amik hatására mostanra jelentős arcszőrzetük nőtt. Igaz ezeknek köszönhetően hatalmasra nőttek és akkor sorra szállították az eredményeket. (Elég emlékezni az 1988-as szöuli játékokra, amikor az akkor 14 esztendős Egerszegi Krisztina a dobogó legfelső fokán állva sem volt akkora, mint a mellett álló NDK-s úszó.)

A kilencvenes évek elején jó pár kínai úszónő bukkant fel az úszósportban, kiemelkedően szerepeltek, aztán ahogy berobbantak, úgy el is tűntek. Michelle Smith ír úszónő akkor robbant be az élvonalba, amikor mások már visszavonulnak. Az 1996-os atlantai olimpián huszonhét évesen nyert három aranyat és egy bronzot, aztán eltűnt. Később kiderült, hogy doppingolt. Tavaly az ausztrálok ötszörös olimpiai bajnokát Ian Thorpe-ot meggyanúsították, de nem találtak bizonyítékot ellene, viszont mindössze 26 esztendősen egyik napról a másikra visszavonult. Az elmúlt években az amerikaiak - elsősorban Michael Phelps - sorra döntögetik meg a világrekordokat, és éppen a magyar szövetségi kapitány Kiss László - ha burkoltan is - de jelezte, hogy a legutóbbi vb-n érdekes módon nem volt vérdopping vizsgálat.

Legutóbb a brazil Rebecca Gusmao gyorsúszónő, a világranglista 11. helyezettje bukott meg, az ő szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó tesztoszteront találtak. Bár kérte a B-minta elvégzését, a FINA azonnal hatállyal felfüggesztette a versenyzési jogát.

Magyar doppingellenőrök miért szívatnak magyar sportolókat?

Mert ez a dolguk. Kijutott nekik épp elég bírálatot az athéni olimpai után - ahol világrekordot döntöttünk a doppingügyek miatt elvesztett érmekkel -, hogy miért nem kapták el már itthon a tiltott szereket használókat. Ha ők nem teszik meg, megteszi a nemzetközi szövetség. Az ő embereik is ellenőrizhetnek itthon bármikor, a sportolóknak ugyanis le kell adniuk előre egy listát, hogy hol érhetők el a felkészülésük alatt. Más kérdés, hogy a magyar ellenőrökkel talán lehetett volna valamilyen megoldást találni erre a problémára.

Most mi lesz Kovács Ágnessel?

Első fokon a Magyar Úszó Szövetség fegyelmi bizottsága dönt kedden. Eltilthatják akár két évre is, ami a pályafutása végét jelentheti. Ha a sportoló vitatja a döntést, folytatódhat az ügy a Nemzetközi Sportbíróságon is. De ha nem tiltja el a hazai szövetség, akkor a Gyárfás Tamás tévéstúdiójában hullajtott könnyek iránt kevésbé fogékony nemzetközi szövetség is beleszólhat az ügybe, vagy a Doppingellenes Világszervezet (WADA) is kezdeményezheti Kovács eltiltását.

Arra is volt már példa, hogy egy hazai szövetség hozott szigorú döntést. Angliában 2003-ban a labdarúgó-válogatottban alapembernek számító Rio Ferdinandot úgy tiltották el nyolc hónapra, hogy ezzel kiesett az Eb-n szereplő csapatból, pedig nagy szükség lett volna rá. Tették ezt azért, mert elfelejtett elmenni egy doppingvizsgálatra.