Kovács Ágnes negatív

2007.11.22. 13:26
A hazai fegyelmi bizottság által felmentett olimpiai bajnok úszó, Kovács Ágnes készül a debreceni rövidpályás Európa-bajnokságra, eközben a doppinglabor elküldte Magyarországra, hogy a második vizsgálat negatív eredményt hozott. Az október harmincadiki megtagadást azonban ez várhatóan nem írja felül.

Megérkezett a Magyar Úszó-szövetségbe a Magyar Antidopping-csoport értesítése Kovács Ágnes november nyolcadikán levett vizeletmintájának laboreredményéről.

A seibelsdorfi WADA-akkreditált laboratórium értesítése szerint az olimpiai bajnok úszónő doppingtesztje negatív eredményt hozott. Gyárfás Tamás szerint ez a természetes. Így most már kijelenthető, amit eddig is szinte mindenki biztosra vett, az olimpiai bajnok úszó nem doppingolt.

Ezt a tesztet azért hajtották végre, mert október harmincadikán elvégzett doppingteszten nem adott megfelelő mennyiségű mintát, és aláírt egy olyan papírt, amelyiken a mintaadás megtagadása szerepelt. (Ezzel doppingvétséget megalapozó magatartást tanúsított.) A második teszten Kovács példamutatóan viselkedett, pontosan úgy, ahogy egy olimpiai bajnoktól elvárható.

Kovács Ágnes jelenleg a magyar válogatott keret tagjaként a december 13. és 16. között esedékes rövidpályás Európa-bajnokságra készül az esemény helyszínén, Debrecenben.

A negatív minta hatással lehet Kovács ügyére, bár nemzetközi felmentést aligha kaphat, hiszen a megtagadó nyilatkozat tényét a mostani eredmény nem írhatja felül.