A farmján készíti fel az amerikai tornászválogatottat

2007.12.08. 15:33
Károlyi Béla két egymástól merőben eltérő országban teremtette meg a világszínvonalú tornasportot, ő a legeredményesebb magyar edző. Kalapácsvetéssel kezdte, a tornához semmi köze sem volt. Miután Amerikába szökött, Romániában börtönbüntetésre ítélték, rakodómunkásként kezdte újra, életében először nem volt neve, csak száma. Hamarosan újra felfedezték, feleségével együtt vezetik az amerikai női tornászcsapatot.
A külföldön élő magyar bajnokokkal és edzőkkel készült indexes interjúk most könyv formájában is megvásárolhatók.

Az a kutya ambíció

Néhány száz dollárt összekuporgattuk a fel nem használt étkezési jegyekből, és odább álltunk, amikor már lehetett, és útba vettem Kaliforniát, ahol talán jobban öltözött embereket láttam, de a lelkemben nem hozott szemernyi változást. Mondják, hogy nagy olvasztótégely az Egyesült Államok. Hát én meg mondtam, hogy egy nagy rothadó tégely. Láttam én a nyugati parton erdélyi embereket, mérnököt, híres zongoraművészt, elismert festőművészt, ott találkoztam velük hosszú évek után. Részegen, rongyosan láttam őket viszont. Elrettentő volt, de megint előtört bennem az a kutya ambíció: ebbe a világba én nem így halok bele, itten nem fognak úgy eltemetni, mint egy kutyát."

Kikötői rakodómunkás lett, lopott biciklin járt takarítani és festeni a mexikóiakkal, mert spanyolul beszélt, angolul nem. Így telt néhány hónap, amikor a szerencse mellé szegődött. A találkozás nem volt pátosszal teli, de ennek a találkozás köszönheti Amerika, hogy tornája a világ élvonalába került. A reptér környékén találkozott Bart Connerrel, a korszak leghíresebb amerikai tornászával, olimpiai bajnokkal (később ő lett Nadia Comaneci férje). Hosszan méregette, megszólítsa-e, ő lehet-e az, végül megtette. Egymás nyakába borultak, akkor tudta csak meg, hiába keresték az amerikaiak, nem találták, már majdnem letettek róla, azt hitték, elhagyta az országot, hogy nem Amerikában akar élni, csak a szökéshez felhasználta.

"Azt hitték, eltűntünk, mint beteg szamár a ködben. Aztán Bart révén munkához jutottunk, felújítottunk egy tornatermet Oklahomában, és ott kezdődött újra."

Ellépkedett Comaneci mellett

1989 novemberében, pár héttel a román forradalom előtt Nadia Comaneci elhagyta az országot, és ugyan sokan úgy emlékeznek, hogy rögtön találkoztak, Károlyitól kért segítséget, ez nem igaz.
"Kim Zmeskal volt akkor a tanítványom, Svájcban voltunk, épp reggeliztünk, amikor ránk törtek a tévések. Az orrom elé nyomták a mikrofont, és kérdezték, mit gondolok róla. Mondtam, nagyon tehetséges, sokra viheti, olimpiai bajnok is lehet, le sem esett, hogy nem Kimről kérdeznek, hanem Nadiáról. Felszálltunk a buszra, indultunk a versenyre, amikor az egyik német kolléga, szintén azt kérdezte, mit gondolok a helyzetről? Akkor mondtam, ugyan, mondja már el, miről? Akkor tudtam meg, hogy Nadia Magyarországon át megszökött. A versenyt hirtelen jó néhány szekus lepte el, a rendezők félrehívtak, elmondták, hogy nem akarnak bonyodalmakat, jobb lenne, ha elmennék. Én is jobbnak láttam, elmentem, és mit ad isten, a chicagói reptéren nagy sürgés-forgásra érkeztem, mindenki Nadiát faggatta. Jobbnak láttam ellépkedni mellette. Utána beszéltem vele, és azt kívántam neki, forduljon jóra a sorsa."

Csaknem minden másként ment, mint eddig, igaz, Andreával hamarosan kiegészült a család. Romániában lehetett ütéssel fegyelmezni, Amerikában ugyanezért perek sorát zúdították volna rá. Mégis megtalálta a hangot. Egyik tanítványa azt nyilatkozta később, őrültté tett, úgy tudott motiválni.

"Össze sem lehetett hasonlítani a lehetőségeket. A szocialista államokban a sport rendszere jól működött, olyan nem lesz soha. Nem volt nehéz belátni, hogy itt azokkal a módszerekkel semmire sem jutok, de a sors szerencsére jó alkalmazkodó képességgel áldott meg. Még munkához sem fogtunk, amikor az ellentábor nagy gépezete ellenünk fordult. Megjöttek a kommunisták, az emberevők, itten nem fognak érvényesülni, harsogták. Meghőköltem, de nem fordulhattam vissza. Odaálltam a gyerekek elé, hát ezek nem sápadt és vézna arcok voltak. Nagyravágyást láttam a szemükben. Ezek a gyerekek nem a nyomorból akartak kikerülni, hanem híresek akartak lenni. Nagy út vár ránk, gyönyörű, de nagyon kemény, mondtam nekik. Megkérdeztem tőlük, akarnak-e világbajnokok lenni? Csillogó szemekkel emelték magasba a kezüket, és mondták mindannyian: yes! Akkor éreztem, hogy visszatértem."

Na Károlyi Béla, ezt most jól megcsináltad magadnak

Úgy gondolja, a legnagyobb sikert 1984-ben a Los Angeles-i olimpián érte el, amikor Mary-Lou Retton az egyéni összetettben a legjobb lett. Retton két évvel az olimpia előtt jelentkezett nála, nem volt igazi tornászalkat, bár erős lábait az ugrásnál jól használhatta.

"Óriási visszhangja volt a sikernek, ilyenre nem is számíthattam. Soha nem számoltak azzal Amerikában, hogy a női tornában valaha is nyerhetnek, hiszen ezt a sportágat kisajátította a keleti blokk. A torna akkor még gyerekcipőben járt, az áttörést ez a siker hozta meg, még akkor is, ha a nagyhatalmak távolmaradtak. 1996-ban nagyon más volt a helyzet, akkor már várták, felkészültek a győzelemre, csak a drámára nem készülhettek fel, igaz azt nem is lehetett fordulatosabbra időzíteni.

A leírhatatlan feszültséget tükrözte a televízió, egész Amerika lábujjhegyen állt, és visszafojtott izgalommal figyelte, hogy a kis Kerri Strug sérülten nekifut újra az ugrásnak, megcsinálja, beleáll, összeesik, de megkapta a szükséges pontszámot, a csapat első, a korán örülő oroszok a másodikak. Ez volt életem első csapataranya, és ez volt Amerika első csapataranya is. Az ölemben vittem a kis Kerrit a dobogóra, mert megérdemelte, hogy ő is felálljon a legmagasabb fokára. A könnyem is kicsordult. Utána azonnal vitték a kislányt a kórházba."

17 ezer a helyszínen, 170 millió a tévén

Sokan találgatták, miért futott újra neki, miért kockáztatott, és hogyan bírta rá a mester az ugrásra. Nem volt nagy trükk, csak elmondta neki, hogy mennyit készült erre az olimpiára, és okozzon örömet annak a sok embernek, akik a helyszínen és tévén csakis őt nézik. A csarnokban 17 ezren, a tévén 170 milliónyian. De okozzon örömet a szüleinek is, akik tornásznak szánták, és neveltették. "You can do it!" Meg tudod csinálni, szuggerálta és szuggerálta percekig. A híressé vált mondatot - Károlyi engedélyével - Bill Clinton is felhasználta a választási kampányában.

Strug pedig odabicegett a futófolyosó végéhez, magasba emelte a kezét, kissé talán kényszeredetten mosolygott a zsűrinek, és nekifutott. Strug nem volt nagy tornász, csak tartalék lett volna - másvalaki lesérült a válogató után -, mégis neki kellett megmentenie a csapatot.

Az atlantai olimpiai dráma pillanatai

Ha utána kérdezték tőle, csak annyit mondott: sérülten lehet élni, de úgy nem, ha feladja az álmait. Az álma pedig az olimpiai bajnokság volt.

A most hatvanöt éves Károlyinak is ez volt az álma, de miután ő nem lehetett bajnok, abban segédkezett, hogy mások lehessenek. Az ő bátorításával, szellemi erejével, a fanatizmusával, az irdatlanul kemény munkába vetett hitével.

"Nem vagyok ateista, hiszek egy felső hatalomban, hiszek egy agy létezésében, amelyik irányítja a világot. Ebben a nagy agyban szerepet viselünk magunk is, a nagyot sok kis agy képezi, amelyek együttesen elérhetik az isteni erőt."

Felesége, Márta a szikla, egyben a kitartás

A mai napig hite átadásán fáradozik, az egész amerikai női válogatott nála készül a tízévestől a legnagyobb sztárig. Szó szerint nála, mert az ő farmján, kétmillió négyzetméteren, Texasban. Ő a válogatott igazgatója - az edzősködéstől 1996-ban vonult vissza -, felesége a szövetségi kapitány. "Márta a szikla, a kitartás" - jellemezte tömören a "beosztottját".

A legutóbbi, szeptemberi stuttgarti világbajnokságon a csapat összetettben újra bajnok lett, és a négy szerből kettőn amerikai győzelem született az egyéni összetett mellett.

"Van itt a ranchen egy kis olimpiai falu, lakónegyeddel, tornacsarnokkal, ebben előidézzük a nagy versenyek hangulatát. Nagy álmom volt, hogy központosítsam a sportágat. Sikerült. És megyek is, mert már mozgolódnak a gyerekek, szeretnének edzeni. A pekingi olimpiáig még sok a dolog, és a napok gyorsan telnek."