Királyok vendége már voltam, császáré még nem

2007.12.11. 11:51
Több száz vendég, hazai és nemzetközi klasszisok köszöntötték Albert Flóriánt, aki negyven éve nyerte meg a France Football Aranylabdáját. Szép beszédek, Orbán-Torgyán barátság, neves vendégek, gagyi műsor.

"Ha akkor születtem volna, amikor a Flóri játszott, apám biztos a Flórián keresztnevet adta volna nekem" - mondta Kárpáti György azon az ünnepségen, melyet a Ferencvárosi Torna Club rendezett Albert Flórián tiszteletére, aki negyven éve kapta meg a France Football Aranylabdáját.

Kevés az ünnepelni való

Albert mindmáig az egyetlen magyar labdarúgó, aki első helyen végzett a francia szaklap szavazásán. Emellett négyszeres magyar bajnok, háromszoros magyar gólkirály, és vb-gólkirály, igaz "csak" társbérletben. A Gellért Fürdőben tartott ünnepségen a műsorvezető Novotny Zoltán jókívánságként annyit mondott az ünnepeltnek: addig éljen, amíg nem lesz összesen három magyar aranylabdás.

A számtalan egykori legendás labdarúgó és edző mellett eljött a BEK-győztes Jenei Imre, korábbi magyar szövetségi kapitány is, aki elmondta, a meghívás mellett annak örül leginkább, hogy gondoltak Albertre és erre az évfordulóra, mert manapság a magyar labdarúgásban kevés ünnepelnivaló akad.

Albert az elegancia

"Albert Flórián játéka az eleganciát jelentette. Egy véresen komoly sportágban, az eleganciát. Azért is örültem a meghívásnak, mert királyok vendége már voltam, császáré még nem" - mondta Orbán Viktor korábbi miniszterelnök, a Felcsút SE elnöke.

A Fidesz első emberét legalább annyian ölelgették, mint az ünnepeltet, de a leglátványosabban a Fradi korábbi elnöke Torgyán József üdvözölte, aki bár a politikától az elmúlt időszakban kissé hátrébb vonult, most is bebizonyította, pillanatokon belül a középpontba tud kerülni.

Torgyán egyik szeme nevet, a másik sír

"Ha Albert Flórián sikerére gondolok, az egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök, hogy a magyarságnak és a Fradinak volt egy ilyen legendás labdarúgója, ugyanakkor sír, hogy sajnos nem ma van ilyen sikerünk és a közeljövőben nem is lehet" - mondta a korábbi miniszter, aki az ezredfordulón az FTC elnöke is volt.

Csötönyi még verekedett is érte

Csötönyi Sándor az ökölvívó-szövetség elnöke kifejtette, annak ellenére, hogy ő MTK-szurkoló volt, előfordult, hogy azért verekedett fiatalkorában, mert valaki Albertet szidta. Novotny felolvasta Sepp Blatter UEFA-elnök köszöntőjét, melyben a svájci sportdiplomata kiemelte, mivel a futball jobbá teszi a világot, köszöni, amit Albert tett a futballért, a világért.

Meghatódottság és gagyi

"Meghatódtam, de úgy érzem, ezért érdemes volt 55 évet a Ferencvárosért dolgozni. A köszönet elsősorban a Madách gimnázium tanárainak szól, mert Baróti Lajos azt mondta, csak akkor játszhatok a svédek ellen a válogatottban, ha előtte leérettségizem. Nos, a tanároknak sikerült ez a lehetetlen feladat, így lehettem válogatott" - mondta az ünnepelt, aki többek között a Fradi jelenlegi elnökétől egy fényképet kapott, melyen az Üllői úti stadion szerepel, de már mint Albert Stadion.

Az ünnepség érdemi része eddig tartott, a folytatásban - Balázs Fecót leszámítva - az ember úgy érezte magát, mintha a Fásy mulatót nézné a tévében. Sasvári Sándor a Hair egyik betétdalát adta elő, igaz ehhez az asztalra is felállt, többek megrökönyödésére. Aradszky László nagy meglepetésre a "Nem csak a húszéveseké a világ" című dalát adta elő, majd Koós János kezdett népdalcsokorba egy pohár bor társaságában.