A világ legrégebbi sporteseményére készülnek magyarok

2007.12.17. 19:01
A vitorlások Amerika Kupája régebbi, mint az újkori olimpiák és milliárdos üzlet, az öt év múlva esedékes viadalon pedig először egy magyar hajó is részt akar venni.

A sportvilág legrégebbi még élő versenyére készül először egy magyar egység. A vitorlások Amerika Kupáját évtizedekkel az angol futball FA-kupa és majdnem fél évszázaddal az újkori olimpiai játékok előtt alapították.

A leghosszabb veretlenség

Először 1851-ben Nagy Britanniában, York szigeténél Royal Yacht Squadron Kupa néven futották. Ezt a versenyt egy a tengerentúlról érkezett szkúner, az Amerika nyerte. Innen lett az ezentúl kihívásos rendszerben zajló viadal neve Amerika Kupája.

Az 1851-ben győztes New York Yacht Clubot nem sikerült 113 évig legyőznie senkinek, ami a sporttörténet leghosszabb veretlenségi sorozata lett.

Csúcsesemény

A másfél évszázad alatt a vitorlás versenyből a hajózás csúcseseménye lett, amely a vitorlások vetélkedése mellett a tervezők, a befektetők és a menedzserek küzdelme is.

Az Amerika Kupája címvédője, a svájci Alinghi

Az Amerika Kupája egyébként az első verseny után először 2007-ben járt Európában. Az előző győztes svájci Alinghi csapata sikere okán Valenciát választotta a 32. viadal helyszínéül. Mivel az Alinghi megvédte címét, a következő verseny is ott lesz, de a rendezés miatti pereskedés lehet, hogy 2010-re tolja a versenyt.

Az indulás a versenyen eurótízmilliókat, forintban milliárdokat emészt fel, így eddig fel sem merült, hogy magyar hajó induljon.

Összefogtak

Most azonban létrejött egy csapat, a Team Hungary néven, amely a nemzetközi vitorlás élet komoly megmérettetéseire készül és megcélozza a várhatóan öt év múlva esedékes, 34. Amerika Kupáját. Az alapítók között sokszoros magyar bajnokok, olimpiai résztvevők, például Eszes Tamás, Czégai Péter vannak ott.

Be kell mutatkozni

Magyarország neves, eredményes vitorlázói, akik egyénenként már számos rangos világversenyen bizonyítottak, most egy erős, egységes csapatként a vitorlázás legrangosabb versenyein való részvételt tűzték ki célul.

Hazai csapatoknak nincs nagy tapasztalata a páros versenyekben, az Amerika Kupája ugyanis ebben a rendszerben zajlik.

A Team Hungary programjának első lépése, hogy bemutatkozik a match-race világában, a profi versenyvitorlázás vérkeringésben.

Az Alinghi főnöke a trófeával

Ehhez remek lehetőséget biztosít, hogy Magyarországon gyártják le a világ egyik legjobb színvonalú verseny vitorláshajóját, az RC 44-et. A típusban az RC az új-zélandi Russel Couttsot jelöli, aki háromszor nyerte meg az Amerika Kupáját. A 44 láb (13,35 méter) hosszú, karbontestű, nagy teljesítményű versenyhajó az olimpiai bajnok Coutts tervei alapján készülnek 2005 óta Paulovits Dénes műhelyében.

Jövőre már készülnek

A magyar csapat januárban egy ilyen típusú hajó megvásárlását tervezi, a hajó kialakításában gyakorlatilag az Amerika Kupája versenyeken részt vevő hajók kicsinyített mása.

Az RC44 Match-Race versenysorozatai, amelyeken a Team Hungary 2008-től részt vesz, már a felkészülést szolgálja majd.

Az Amerikai Kupáján való indulás alsó hangon is milliárdos vállalkozás. A magyar csapat egyelőre a felékszüléshez fontos és elkerülhetetlen forrásokkal rendelkezik és úgy gondolják, a match-race világába bekerülve újabb lehetőségekhez jutnak. Hosszú távon pedig közép-európai együttműködésben is gondolkodnak, hiszen jó a kapcsolat a horvát és a szlovén vitorlázókkal is.

A Team Hungary alapító tagjai

Eszes Tamás
13-szoros magyar bajnok, tengeri magyar bajnok, Osztrák Bajnok, 2-szeres olimpikon (Atlanta, Sydney), Junior Európa-bajnokság 3. helyezett, Junior Világbajnokság 4. hely, Európa-bajnokság 5., 6. hely
Czégai Péter
19-szeres magyar bajnok, olimpikon (Athén)
Goszleth Marcell 6-szoros magyar bajnok, olimpikon (Sydney), 2-szeres Európa Kupa 2. helyezett, 3-szoros Kékszalag győztes; 470-es olimpiai válogatott edzője 2005-2007.
Hoffmann Henrik 6-szoros magyar bajnok, 2-szeres tengeri magyar bajnok
Kelemen Tamás
6-szoros magyar bajnok, tengeri magyar bajnok, Világbajnoki 4. helyezett, 470-es olimpiai válogatott edzője 2005-2007, vitorlakészítő
Kutics Krisztián
8-szoros magyar bajnok, Kékszalag-győztes
Scholtz Imre
14-szeres magyar bajnok, 2-szeres tengeri bajnok, ARC Atlanti Óceán átkelés 3. hely
Szörényi Ádám
8-szoros magyar bajnok, olimpikon (Sydney)