Szávaynak oroszokon keresztül vezet az útja

2008.01.11. 10:47
Az ausztrál nyílt teniszbajnokság huszadik kiemeltje, Szávay Ágnes tét nélkül gyűjtögetheti pontjait, mert tavaly nem vett részt a versenyen, így nem kell megvédenie sikereit. Az első négy melbourne-i meccsén várhatóan oroszokkal kell küzdenie, Petrova és Kuznyecova ellen személyes presztízs fűtheti. Feltéve, ha eljut odáig.

A világranglista huszadik helyén álló magyar teniszezőnő, Szávay Ágnes életében először kezdhet egy Grand Slam-tornát kiemeltként. A melbourne-i ausztrál nyílt bajnokságon huszadik helyen emelték ki, ennek megfelelően az első két körben nem kaphatott magasan jegyzett játékost.

Két győzelem minimum elvárható lenne

Nyitásként a száztizedik helyen álló orosz Makarovával küzd, aki hozzá hasonlóan tizenkilenc éves, és már játszott ellene, a wimbledoni juniorversenyen Szávay három szettben győzte le a majdnem száznyolcvan centis oroszt.

Ha ezt a találkozót sikerrel venné, amire minden esélye megvan, akkor a Granville-Meusburger csata győztesével játszik. Ennek a meccsnek az amerikai az esélyese, mert az osztrák eddig mindössze egyszer indult el Ausztráliában, akkor rögtön az első fordulóban kiesett.

A huszonhat éves Granville ellenben veszélyes ellenfél lehet, mert eljutott már a harmadik fordulóig, emellett volt már a legjobb harminc tagja, megvan a kellő rutinja, mégha jelenleg a hetvenedik is.

Ha Granville sem jelent akadályt a pálya borításához és az időeltolódáshoz egyre inkább hozzászokó magyarnak, akkor Nagyja Petrova következhet, végül a második kiemelt Szvetlana Kuznyecova, akinek az első komoly ellenfele a magyar játékos lehet.

Kuznyecova legyőzte Amerikában

Petrova ellen a legutóbbi GS-tornán, Amerikában két 6:4, 6:4-es szettben nyert, miután az orosz csak annyit mondott, nem jobb volt nála, hanem egyszerűen csak szerencsésebb. Nem véletlenül nyilatkozta Szávay, hogy szeretné neki minél gyorsabban megmutatni: reális eredmény született. Most újra igazolhatja, felkészültebb az orosznál, aki az utóbbi időben egyre hátrább csúszik, de még mindig a tizennegyedik helyen tartja magát.

A már említett US Openen Kuznyecova búcsúztatta a negyeddöntőben, ezért is visszavághat. A New haven-i torna döntőjében is vele mérkőzött, amikor hátsérülése miatt 6:4-es vezetésénél fel kellett adnia.

Szávay az idényt meglepő és váratlan vereséggel kezdte, remélhetőleg az átállás, a tízórás időkülönbség viselte meg, mert párosban az orosz Szafinával tornát nyert Gold Coaston.

A selejtezőből induló három magyar egytől-egyig kiesett - Arn Gréta és Nagy Kyra már az első körben -, Czink Mlinda ugyan még nyert egy meccset, a második fordulóban viszont miután megnyerte a német Lisicki ellen az első szettet, a következő kettőben két gémig jutott.