Taknyos istenek mínusz 19 fokban

2008.01.21. 07:39
Brett Favre-t nem mentette meg legendája a mínusz 19 fokban, Tom Bradynek viszont elég volt a közepes teljesítmény, hogy Super Bowlt játszhasson. Tavaly Peyton Manning lett a döntő legjobbja, idén öccsének, Elinak van lehetősége erre. Éjjel játszották a konferenciadöntőket.

AFC: New England Patriots–San Diego Chargers 21:12

Simán nyert a háromszoros bajnok New England az AFC-konferenciadöntőben a gyenge Tom Bradyvel is, aki eddig a rájátszásban kétszer dobott három interceptiont (labdaeladás), mindkétszer a San Diego Chargers ellen. De a mumust idén is legyőzték. A Patriots eddig hétszer játszott konferenciadöntőt, ezek közül csak egyet veszített el, ráadásul 3-0-val állnak otthon.

A Chargers nem tudott touch downt elérni, csak 4 field goalt, míg tehát az alapszakasz MVP-je, Tom Brady három interceptiont dobott. A Patriots elkapóját, Randy Mosst megint leszedték a pályáról, de jött két futó, Laurence Maroney és Kevin Faulk, akik hozták a kötelező győzelmet. Ezzel az utóbbi 7 évben negyedik alkalommal jutott a Super Bowlba Bill Belichick csapata, hetedszer a franchise történetében.

Az utóbbi mérkőzéseken a leginkább trash talkban erős (a Seattle irányítójának és az Indianapolis szurkolóinak is beugató), sérült irányító, Philip Rivers vezetésével és egy 15 yardos büntetéssel a New England gólterületéhez érkezett a San Diego, de csak egy könnyű mezőnygólt tudott rúgni. A mérkőzésen visszatérő problémája volt a jól védekező San Diegónak, hogy csak hárompontos akciókra volt jó. A Chargersben nem szerepelhetett az alapszakasz legtöbb futott yardját elért LaDainian Tomlinson, aki űrsisakjában végig az oldalvonalnál ült. Őt Micahel Turner pótolta kevesebb sikerrel.

A második negyedet egy Laurence Maroney által futott TD-vel kezdte a Pats (7:3), amire megint field goal volt a válasz (7:6), majd Rivers nagyon rövidet dobott, amit Asante Samuel elkapott. Az alapszakaszban könyörtelen kivégzőosztag-vezénylőként működő Tom Brady két játékkal később az addig nem foglalkoztatott Jabar Gaffneynek adott gólpasszt (14:6).

A San Diego Chargers irányítója következő támadásában egy teljesen kilátsátalan passzt dobott receiverének, a patrióták védője, Ellis Hobbs elvitte, majd elejtette, de a társa, Sanders összeszedte. A Brady vezette támadósor megint nem működött, puntolni voltak kénytelenek. Összehasonlításképpen: a Jacksonville Jaguars ellen csak 40 másodperccel a lefújás előtt kellett bejönnie a rúgónak. A San Diego megint csak field goalra volt képes (14:9).

A második félidőben az alapszakaszban mindössze nyolc eladott labdát összehozó Brady elkövette második interceptionjét, most egy pontatlan dobásba kapott bele a védő, amit Drayton Florence fogott meg. De ebből is csak field goalt értek el (14:12). Ezután a rendkívül rossz napot kifogó Brady egy sok futással és rövid passzokkal építkező drive végén adta el a labdát: a gólterületen belül kapta el a takarásban lévő Antonio Cromartie a QB célpontja elől. Ám ennek a san diegói visszatámadásnak is punt lett a vége. Brady ezután egyik kedvencét, Wes Welkert kereste és találta (21:12).

9:13-mal a vége előtt megint a Patriotshoz került a labda, amely végig az időt menedzselve már nem engedte vissza a támadás lehetőségét Riverséknek.

(Videós összefoglaló a meccsről itt)

NFC: Green Bay Packers–New York Giants 20:23

Hosszabbítással és idegőrlő fordulatokkal tarkított mérkőzést játszott a New York a Green Bay ellen. Az NFC-döntőről az első feldolgozhatatlan információ, hogy mínusz 19 fokban kellett a New York-i legényeknek küzdeniük, akik a hírek szerint nem kaptak meleget fújó gépeket, úgyhogy mindennki gyúrogatta a muffját. A Lambeau Fieldre, a Green Bay pályájára az előző meccsen a Seattle Seahwks rúgója olyan speciális nadrágban ment, ami végig 24 fokon tartotta az izomzatát.

Eli Manning az utolsó három meccsen úgy játszott, ahogy eddig még soha: vezéregyéniség, nem hív hülye játékokat, nem akar villogni. Mondjuk szerencséje van az elkapójával, Plexico Burress-szel, aki 11 elkapásból 154 yardot hozott össze, végig tarthatatlan volt, mégis annyira biztonsági játékot játszottak, hogy két brusztolós TD-t futottak.

A meccs legszebb játéka Favre passzából futott 90 yardos Donald Driver-TD volt. Ennek ellenére a Green Bayben szinte semmi nem működött rendesen: 48 játékból 174 yardot izmoztak össze, átlagosan 3,63-at. Az előző hét egyik legjobbja, Ryan Grant volt csapata ellen 29 yardra volt képes.

A meccsen történhetett bármi, a negatív és pozitív hős egy személyben a rúgó , Lawrence Tynes volt, aki öt mezőnygól-kísérletéből csak hármat értékesített. Egymás után kihagyott két kísérletével eldönthette volna a meccset, de végül a hosszabbításban megmutatta, mit tud.

Kovács Sándor, a Sport1 szakkomentátora megint pontosan fogalmazott: "fülön rúgta a labdát". A hosszabbításban az állandóan mázlista Brett Favre nyerte meg a pénzfeldobást, így ők kezdték a hirtelen halálig tartó meccset, de 2. passzát Favre rögtön eladta, vagyis Corey Webster vette el. Ezután a 47 yardos field goalt Tynes bevágta, pedig a meccsen már két rúgást kihagyott korábban. A Lambeau Fielden még soha nem rúgtak 40 yardnál távolabbról gólt. Most megtörtént, ezzel 2000 után újra Super Bowlban a New York. Ráadásul ők az első NFC-csapat, amelyik zsinróban három győzelmet ért el idegenben.

(Videós összefoglaló a meccsről itt)

2008. február 3., Super Bowl XLII: New England Patriots–New York Giants.