Magyarország lemaradt a pekingi olimpiáról

2008.01.24. 22:16
Azzal, hogy a magyar válogatott ostobán veszített szerdán a halvány Izland ellen, nemcsak a lehetséges érmeket játszotta el a novégiai férfi kézilabda-Európa-bajnokságon, hanem az olimpiai részvételi esélyeket is zárójelbe tette. Hogy maradjon sansz, ahhoz meg kellett verni a favorit franciákat, plusz drukkolni, hogy a többi csapat is nekünk kedvező ereményt érjen el. A tervet csak részben sikerült teljesíteni.

A magyar férfi kézilabda-válogatott kiengedte sorsát a saját kezéből az Izland elleni nyolcgólos vereséggel, és a további számolgatásnak is csak akkor volt értelme, ha a csapat legyőzi a franciákat.

Mivel a franciák már biztosan csoportelsők voltak, és számukra abszolút tét nélküli volt a meccs, nem vették annyira komolyan, legjobbjaikat helyenként pihentették. Az Eb előtti felkészülési meccseken a franciák kétszer is legyőzték a magyarokat, előbb szoros, majd egy sima meccsen.

A 2003-as vb-n többször úgy látszott: minden elúszott, és semmi esély az olimpiai részvételre, de akkor szerencsésen alakultak az eredmények, körbeverések voltak, titkon most is ebben bíztunk.

A magyar válogatott meg is tette az elvárhatót, nyert. Az első félidőben elment hét góllal is, de ezt gyorsan eladta, a második félidőben már kettővel is vezettek a tompább franciák, aztán a hajrára a kiválóan védő Fazekas, és az alig hibázó Ilyés mellé felnőttek a társak, Iváncsik Gergő nagyon fontos gólokat szerzett, összejött a győzelem. Lentebb látható, hogyan.

Utóbb azonban kiderült, mindez kevés. Ahhoz ugyanis, hogy a diadal tényleg érjen valamit, két másik, később kezdődött meccsen is számunkra kedvező eredménynek kellett volna születnie. A középdöntős csoportunkban például Németországnak legalább négy góllal le kellett volna győznie Svédországot. Mindkét csapat hajtott erősen, hiszen az olimpiai selejtezős részvételen túl az Eb elődöntője volt számukra a tét. A vége felé egy ideig a svédeknek állt a zászló, ám a németek erőre kaptak, és az 55. perc tájékán megléptek, három góllal is vezettek. Ha még egyet dobtak volna, minden álmunk teljesül, de ehelyett a svédek zárkóztak fel. A vége 31-29 lett, miáltal Németország a 2., Svédország a 3. helyen végzett, mi maradtunk 4.-ek.

Még mindig maradt sansz, hiszen ha a másik ágon Horvátország megverte volna a házigazda Norvégiát, utóbbiakkal kellett volna ki-ki meccset játszanunk a kvalifikációért. Ezen a mérkőzésen azonban döntetlen született, ami mindkét fél számára kellemes eredmény. Egyfelől a horvátok elődöntőzhetnek, másfelől a norvégok a 3. helyen zárták a csoportban, ami olimpiai selejtezőt jelent számukra. Mi pedig jöhetünk haza.

Az Eb-n szombaton Svédország és Norvégia küzd az 5. helyért, tét nélkül, Dánia Németországgal, Horvátország Franciaországgal elődöntőzik. Meccs a 3. helyért és döntő vasárnap.

Nem estünk össze a végére

Skaliczky László így értékelt: "Heroikus küzdelem volt, még akkor is, ha sok olyan játékos szerepelt a franciáknál, akik eddig pihentek, nem játszottak. Nem estünk össze a végére, a kritikus időszakot túléltük. Ha búcsúzunk is, jól sikerült a középdöntő utolsó meccse, még ha a közepe nem is, mert történtek dolgok.

Amit megbeszéltünk, ahhoz tartottam magam, tüzeltem a játékosokat. Azt tettem, amit kellett. A kapuban meg tudtuk tartani a bravúrokat, védekezésben ütköztünk. Voltak kiemelkedő góllövőink, Ilyés nagyon komoly teljesítményt nyújtott, hiszen a spanyol és francia válogatott ellen tizenhat gólt lőtt. Eklemovics kitűnően irányított, jól játszotta meg a beállót, Zubait. Gált sérülése miatt nem nevezhettem."

MAGYARORSZÁG-FRANCIAORSZÁG, ELSŐ FÉLIDŐ:

A magyarok kezdték a meccset, kissé furcsa felállásban, hiszen Eklemovics két oldalán két balkezes átlövő volt, Laluska Balázs és Nagy László, előbbi később a szélre került. Eklemovics szerencsés gólja a vezetést jelentette, Fernandez válaszolt erre. Törő először hibázott, utána beállóból nem. Fazekas labdákat fogott, Gireau indulása után viszont nem tudott hárítani.

Ilyés felugrott, nagy gólt lőtt, Eklemovics is kilőtte a rövid felsőt. Herbert kiállítása után hetest kaptak a franciák, de ezt Fazekas kirúgta, majd ziccert hárított. Laluska két kapufát lőtt egymás után a szélről, így nem lehetett három, Abalo pedig egyre hozta fel a franciákat. (4-3)

Zubai egy kézzel vett át egy bejátszást, és a kapuba lőtte a labdát. A szépítés azonnal jött, de Herbert végigvitte a labdát, és még egy kiállítást is kiharcolt. Eközben jött a hír: a lengyelek 39-23-ra verték Monetenegrót, amit azt jelentette, ha a rendező norvégok kikapnak a horvátoktól a másik csoport esti meccsén, semmiképp sem lehetnek a negyedik helynél előrébb.

Osterstag a szélről gólt lőtt, Zubai megint a beállóból.(7-5) Abalo értékesített két hetest, Zubai pedig újra lefordult a világ egyik legjobb védőjéről, Dinart-ról és nem hibázott. Iváncsik Tamás révén kettő lett közte, Nagy Kornél pedig háromra növelte az előnyt.

A huszadik percig Fazekas legalább hatvan százalékkal védett, olyan a meccs neki, mint egy lövőedzés. Ilyés a kapufáról növelte az előnyt, válaszul beállt a franciák legjobbja, Karabatic. Ilyés most megverte őrzőit, így lett 12-7, majd újra ő lőtt, ezúttal talpról, a kapus pedig a vonal mögé segítette a labdát. Zubai a rossz kezes szélről lőtte ki az alsó sarkot jobb kézzel, erre Karabatic válaszolt hetesből. (14-8)

Ilyés bevágta tíz méterről az ötödik gólját, majd érthetetlenül kiállították. Karabatic újabb hetesgóllal, Osterstag pedig indulásból, Paty beállóból csökkentette a félidőre a hátrányt. (15-11)

MÁSODIK FÉLIDŐ:

Az újabb francia gólt Kempe lőtte, Osterstag pedig kettőre hozta fel a franciákat. Paty is gólt lőt, Ilyést is kiállították, elég mély holtpontra került a válogatott. A franciák egyenlíthettek volna, de Törő labdát halászott, végigvitte és a hálóba vágta. Kempe beállóból megint gólt lőtt, erre Nagy László felugrásból válaszolt. Karabatic a felső lécre vágta a labdát hetesből, Gilbert viszont a szélről nem hibázott. Kempe hetest harcolt ki, a büntetőt Gilbert végezte el, kiegyenlített. Sikerült hétgólos előnyt leadni még a tompa francia csapat ellen is.

Ilyés elhajlásból lőtt gólt, Paty is, pedig ő szélső. Narcisse révén vezettek is a franciák - először a meccsen -, Ilyés megpattanó lövése a hálóba került. Gilbert nem hagyta, hogy sokáig egyenlő legyen. (19-20)

Fazekas hetest fogott, Iváncsik Tamás egyenlített. Törő labdát csípett el, meg sem állt vele a kapuig. Ostestag újra egyenlített a szélről a félidő közepére. (21-21)

A folytatásban magára talált a magyar csapat, kétgólos előnybe került, igaz, ez gyorsan eltűnt, hármat vágtak a franciák, Eklemovics viszont nagyon jókor egyenlített, öt perccel a vége előtt. (25-25)

Fazekas bravúrral, lábbal védett, Skaliczky időt kért, Iváncsik Gergő a szélről befutva a kapuba bombázott. A magyar kapus újra védett, Ilyés megtalálta a rést. Iváncsik Tamás a szélről nagyon fontos gólt lőtt, ezzel a siker megvolt, csak az aránya lett kérdéses.

Paty Fazekas feje fölé helyezte a labdát, de az utolsó gólt Iváncsik Gergő lőtte, 31-28 lett a vége. A jó kezdés után visszaestünk, a hajrá azonban összejött.

Jegyzőkönyv:

Magyarország-Franciaország 31-28 (15-11)
góldobók: Ilyés 9, Törő, Eklemovics, Zubai 4-4, Iváncsik G., Iváncsik T. 3-3, Mocsai, Nagy K., Nagy L., Herbert 1-1, illetve Guilbert 6, Paty 5, Ostertag 4, Narcisse, Kempe, Abalo 3-3, Karabatic 2, Fernandez, Girault 1-1