Bosszút állt a Pick-Szegeden a Veszprém

2008.02.14. 10:51
A tavalyi bajnoki rájátszás zajlott le egy nap alatt szerdán. A bajnok az ezüstérmessel, a bronzérmes a negyedikkel találkozott. Ráadásul a kiírás sajátossága miatt most először. Vagyis volt miért visszavágni és bizonyítani mind Veszprémben, mind Újvárosban. Ez Veszprémben az MKB-nak fényesen sikerült (29-17), Dunaújvárosban viszont a PLER-nek esélye sem volt (29-18).

Magát a hírt tegnap este közreadtuk, ma mélyebben belemegyünk a részletekbe. Veszprémben a hazaiak sikeres, a vendégek sikertelen kupameccsel a tarsolyukban léptek pályára. A szegediek nem bajlódtak az utazással, Celjéből egyenesen a Balaton partjára mentek és a füredi csarnokban készültek a szuperrangadóra. Gombostűt és egyebet se lehetett leejteni a találkozó kezdetére a Március 15. utcai csarnokban. 1982 óta fogadja itt a vendégeit a sokszoros bajnok, de nem sokáig, hiszen lassan kész a világszinvonalú új aréna. Nagy hazai sikerek tanúja az öreg csarnok, az eddigi 38 itteni Veszprém-Szeged meccsből 36-ot megnyertek, egy döntetlen és egy vereség mellett. Igaz, a tavalyi rájátszás döntetlenje után elvesztett hetespárbaj éppen a bajnoki címükbe került.

Szegedi lendülettel indult a találkozó. Pillanatok alatt 3-1-re elmentek. Petrea volt elemében. Oszmajics kiállítása után Ilyés faragott a mínuszból, de Andjelkovics hátrányból is növelte a Pick előnyét. Ekkor még nem nem hittük, hogy az első játékrészben ekkor ért véget a szegedi lendület, sőt az egész meccsen. A hetedik percben Ilyés második góljával egyenlített a Veszprém, majd a Cozma elleni szabálytalanság után megítélt hetest Putics Barna szemtelen ejtéssel dobta be, és ezzel átvette a vezetést a hazai csapat.

Tízet számolt a publikum

Feltűnő volt, hogy az MKB emberhátrányban is magabiztosan védekezett, és Vujin gólokat lőtt. A remek veszprémi fal mögött ott állt Deján Perics, akinek ma nem lehetett gólt lőni. Ekkor még Zvizej góljával kiegyenlített a Pick, de ez volt az utolsó felvillanásu. Újra jött Ilyés, majd Vujin és Putics újabb hetesével az első negyedóra után már hárommal ment a hazai gárda. Ekkor öt percig volt gólképtelen a Szeged. Felfűtött volt a hangulat, több kiállítással megfogta a Kékes testvérpár. Lehetett érezni, hogy amelyik csapat előbb nyugszik meg, az nyeri a meccset. Ez a Veszprémnek duplán sikerült. Ők lehiggadtak, a Szegedben meg kialudt a tűz. Négyel vezetett az MKB. Ebben nagy szerepe volt a sikeres támadások mellett a veszprémi falnak és Pericsnek.

Húsz perc után időt is kért Matics. Ekkor még lehetett reményük a felzárkózásra, de nem így lett. Gál egy indítás után a hazai előnyt növelte. Ghionea hét perc után lőtt szegedi gólt. Két ilyen hosszú gólcsöndet nem lehet egy szuperrangadón megúszni.

Mocsai mester időkérése jobban sikerült. (Először láttunk táblát a kezében, és így mi is jobban megérthettük a szavait.) A kisebbik Iváncsik testvér Puljezevicsről cunderezett be egy találatot, majd Putics negyedik hetesével hattal vezetett a hazai csapat. Gál önfeláldozóan vetette be magát egy kipattanóra, és ez is bejött ma. Sesum és Iváncsik Tamás góljaival lett 18 a Veszprém neve melett a félidőre. Közben Krivokapics csak a 29. percben érte el az első találatát. Talán ennek is köszönhette az MKB a nyolcgólos félidei vezetést.

A szünet után négy percen át érintetlenek maradtak a kapuk. A csendet Iváncsik Tamás törte meg negyedik találatával. Perics letörte a kevéske szegedi reményt is, míg elöl Perez első találata után tízet számolt a hazai publikum a vendégekre. A nagyobbik Iváncsik testvér is feliratkozott a góllövők közé, majd újra öccsén volt a sor, kétszer is. Putics Barna négy hetese után bejött játszani is, és belőtte szépségdíjas átlövésgólját. Ezzel tucattal vezetett a Veszprém a második játékrész felénél.

Herbert és Vadkerti faragott még a hátrányon, majd Marjanac váltotta Puljezevicset. Vujin duplájával és a szélre bejött Markovics befutásból lőtt góljával tizenhárommal vezetett az MKB. Az 55. percben beállt a hazai kapuba Tatai Péter. Az utolsó öt percben a kiengedő veszprémi védelem mellett ötöst dobva csökkentette a vereség arányát a bajnokcsapat.

Se fejben, se testben

Úgy tünik, hogy a celjei vereségből nem tért magához a Pick. Nem sikerült se fejben, se testben felfrissíteni csapatát Matics mesternek. Pont az nem jött össze nekik, amit kedden Füreden próbált belesulykolni játékosaib: a gyors játék. Védekezésben és támadásban is lassúbbnak bizonyultak a vendéglátóiknál. Az MKB posztonként és csapatként is felülmúlta ellenfelét. A Veszprém most nyújtotta a legjobb játékát Mocsai Lajos irányítása mellett.

Nagy lépést tettek a hazaiak az alapszakasz megnyerése felé. Győzelmükkel lépéselőnybe kerültek, hiszen minden számítás szerint a Veszprémnek már csak a hazai meccseit kell megnyerni a Pick ellen a bajnoki cím visszaszerzéséért. A Szegednek ehhez Veszprémben is győzni kellene. Tavaly sikerült, de a mai játéknál ehhez sokkal több kellene.

Újvárosban esélye sem volt a visszavágásra a Tromosnak. 6-0 és 12-2 után tudtak csak picit felzárkózni, de a szünetre majdnem tucat lett a különbség. A második játékrészben csak az előny megörzésére törekedtek a hazaiak.

Eredmények

MKB Veszprém-Pick Szeged 29-22 (18-10)
Dunaferr-PLER Airport 29-18 (17-6)

Budapest Bank liga, rájátszás az 1-8. helyért:
1. MKB Veszprém KC 10 352-246 20
2. Pick Szeged 10 309-238 16
3. Dunaferr SE 10 287-250 14
4. PLER-Airport KC 10 270-289 9
5. DKSE-Airp.Debrecen9 242-257 8
6. Erste-Békési FKC 9 254-308 5
7. Százhalombattai KE 9 221-273 3
8. Komlói BSK 9 214-288 1