Az orosz szörnyeteg megtanult bokszolni

2008.02.17. 12:29
Minden egyes menetet megnyert Szergej Ljahoviccsal szemben az orosz óriás Nyikolaj Valujev. A 210 centis, 150 kilós monstrum ismét összecsaphat egyetlen legyőzőjével, az üzbég Ruszlan Csagajevvel.

A WBA-király Ruszlan Csagajev kihívásának jogáért rendezett összecsapáson két korábbi világbajnok szállt ringbe: a fehérorosz Szergej Ljahovics korábban a WBO, Nyikolaj Valujev pedig a WBA övét viselte. Ljahovicsot 15 hónappal ezelőtt az amerikai Shannon Briggs ütötte ki, Valujevet pedig éppen a fürge Csagajev verte meg, az óriásnak ez volt az első veresége profi pályafutása során.

Valujevről éveken keresztül azt tartották, kizárólag testtömegének és promotereinek köszönheti karrierjét, több olyan mérkőzése is volt - a leglátványosabb talán az amerikai Larry Donald ellen -, amikor sokkal inkább a bíróknak, mintsem kiemelkedő teljesítményének köszönhette győzelmét.

Utóbbi meccsein azonban egyre gyorsabb és iskolázottabb ökölvívást mutatott, azzal együtt is, hogy 2007 áprilisában kikapott. Az éjszakai csata után elmondható, hihetetlenül sokat fejlődött az elmúlt egy évben is. A szakértők száz százalékig egyetértenek abban, hogy Ljahovicsnak esélye sem volt az orosszal szemben. Valujev klicskói szinten tökéletes balegyeneseivel végig távol tartotta magától ellenfelét, és tökéletesek voltak jobbhorgai és felütései is.

A pontozók mindegyike Valujevnek adta mind a tizenkét menetet, aki tehát 120:108, 120:108 és 120:107 arányú győzelmet könyvelhetett el.

Ezzel pedig megkapja a lehetőséget a Csagajev elleni visszavágóra. Sőt könnyen lehet, hogy egy-két éven belül akár a Valujev-Vladimir Klicsko meccs is összejöhet. Ehhez persze mindkettejüknek hpznia kell még egy-két győzelmet. Mindenekelőtt Klicskónak a jövő heti címegyesítést a dagesztáni Szultan Ibragimovval szemben.