Csak semmi erőlködés, lőrinciek vagyunk

2008.02.23. 12:56
Kisrangadót rendeztek péntek este Veszprémben a férfi kézilabda NB I rájátszásában. A hazaiak a vártnál könnyebben vették az akadályt. Az MKB továbbra is pontveszteség nélkül áll. Riportos háttér, azaz hátteres riport.

A legösszetettebb nevü alakulat, a PLER-Airport KC látogatott Veszprémbe. (A lőrinciek pontos nevét elrejtjük a cikkben, a megfejtők emelt díjas telefonon érdeklődhetnek a tudásuk helyességéről; a szám titkos.) A rájátszásban már másodszor találkozott a két csapat, és decemberben meglepően nehezen gyűrte le a repülőtérieket az esélyes MKB. A hazai NB I egyik legérdekesebb csapatát alkotják a Rév fiúk. Nagynevű elődök elsorvadását akadályozta meg a Népfürdő utca és a Lőrinci Sportcsarnok között ingázó gárda. 2001 óta tulajdonképpen csak a PLER tartja életben a fővárosi minőségi kézilabdát. Évek óta alapvetően kiváló utánpótlásukra építik a csapatukat. A kapus Zsemberyt, az irányító Lendvay Pétert és a balszélső Forgácsot leszámítva idén is fiatalok és még fiatalabbak szerepelnek az együttesben. A náluk is fiatalabbak pedig az NB I/B nyugati csoportjának stabil középcsapatát alkotják. Nagy Károly és az ifjabbik Kiss Szilárd alkotta edzőpáros ebből az anyagból gyúr évek óta az élcsapatokat közvetlenül követő, ütőképes gárdát.

Nagyon csúnyán nem illik

Az övékénél jóval nagyobb költségvetéssel és számos külföldi sztárral megerősített együttes helyezkedik náluk jóval hátrább a tabellán. Sőt egyes alsóházi csapatok is papíron erősebb, de mindenképpen drágább kerettel rendelkeznek a Tromos-utódnál. A klubtulajdonos Rév András tudhat valamit. Ebben a mai magyar mezőnyben ambiciózus szakmai stábbal, folyamatosan különféle bajnokságokban edződő fiatalokkal sorra ott vannak a rájátszásokban. Ebben az idényben is csak a két szupergárda, a Pick és az MKB tudott győzni a fővárosban ellenük. Igaz, vendégként sokszor könnyen feladják a meccseiket, ami nem megy, azt nem kell erőltetni alapon. Így a nagyokon kívül Debrecenben, Tatabányán és Százhalombattán is hullajtottak el pontokat. De akit le lehet és le kell győzni, azt otthon és idegenben is megverik.

Még a váratlan vereségek sincsenek ok nélkül náluk. Az alapszakasz vége felé kikaptak Mezőkövesden. Mindenki kövesdi csodáról beszélt, pedig csak arról volt szó, hogy az a meccs már nem befolyásolta felsőházi pontjaikat. Ráadásul így a tabellán pont azt a helyet foglalhatták el, amivel kedvező lett a sorsolásuk. Bár alapszakaszbeli csoportjukban csak negyedikek lettek, a rájátszás nyolcas tábláját ötödikként kezdhették, és három forduló után a megerősített költségvetésű Debrecent is megelőzve a negyedikek.

A magyar mezőnyben már régóta csak a Pick-MKB összecsapás számít igazi nagyrangadónak. Néha a Dunaferrel összecsapva is játszhatnak a nagyok érdekes meccseket, de a többiek ellen általában előre lefutottak a mérkőzések. Így a tavalyi ezüstérmes MKB és a tavalyi negyedik PLER összecsapása is csak kisrangadó. Lőrincen még elvárható, hogy csipkedje magát a hazai gárda, esetleg megszorongassa a nagyobbat, ha az túlságosan lebecsüli, de vendégként nem várhatunk tőlük igazi ellenállást. Ennek ellenére volt presztízse a veszprémi összecsapásnak. Ugye nagyon csúnyán még itt sem illik kikapni - még a PLER-nek sem -, másrészt felmérhető az MKB is egy ilyen meccsen.

Először láttuk úgy játszani

Az MKB most jó szériában van. Szinte lelépték a Szegedet, és a KEK-visszavágón, Bukarestben is jobb játékot mutattak az "odavágón" látottaknál. Vagyis egy ilyen kisrangadón kideríthető formájuk tartóssága, az, hogy miként tudnak jól játszani egy a meccset kevéssé ambicionáló ellenféllel szemben. Az MKB-nak kellenek a jó mérkőzések, hiszen a BL-kiesésük után jól jönnek a nemzetközi és a hazai sikerek. Ehhez tartósítani kell a formát, a dán Kolding ellen meg a magyar bajnoki címért a Szegeddel szemben folytatandó páros összecsapásokig.

Tulajdonképpen a Pick elleni rangadón láthattuk elöször úgy játszani Mocsai Lajos edzősége alatt a veszprémieket, amiért a volt (férfi és női) szövetségi kapitányt odaszerződtethették. Az is komoly edzői feladat, hogy egy a meccset csak letudni akaró ellenfél ellen feltüzelje és szinvonalas játékra késztesse tanítványait. Hiszen enélkül kicsi az esély átmenteni a formát a kemény találkozókra.

A bravúrra készülő agyas kapus

A mérkőzésben nem csalódtunk. Sajnos kellemesen se, mert a PLER tartotta magát a jobb csapatok otthonában követendő elvéhez. (Csak semmi erőlködés!) Ami miatt érdekes lett a találkozó, az a hazaiak első félidei játékának volt köszönhető.

A meccs elején az Iváncsik testvéreket pihentető MKB tulajdonképpen a hatos falas védekezést gyakorolta, mert a támadásait olyan gyorsan fejezte be, hogy nem volt mit próbálgatni. Most lehetett rájönni, hogy miben nagy Perics kapus: a fegyelemben. Kiválóan együtműködik a fallal, ott áll a felkínált lövőfolyosó végén. Nem kombinál, nem ugrál a takart részekre, mint a magyar kollégái, akik feszt a bravúrra készülnek. Ő nem bravúrt akar, csak lezárni a kapuját. A tíz lövésből átlagban egyet nem sablonból lövő támadókkal szemben ez kilenc védést jelent. A bravúrra készülő agyas kapus megfogja ezt az egyet, a maradék kilencből beszed négyet. Ezzel máris hárommal beljebb van a szerb portás. (No azért kifogott még négy hetest is!) Aztán kinyitották a védekezésüket a fővárosiak, és máris összetettebb lett az MKB támadójátéka. Kihasználták a széleket, valamint Cozma magasságát beállóban. A román égimeszelő Mocsai Lajostól többet tanult az elmúlt fél évben, mint a megelőző tízben.

Pordán Bálint akcióban

Aztán kipróbált minden felállást a hazai csapat, de a 45. percben tulajdonképpen lefújták magukban a meccset. Ekkor elkezdett picit játszani a PLER. Megrángatták az oroszlán bajuszát, és látszott, amennyiben nem csak a nagy zakót akarták volna elkerülni, még pörgőssé is tehették volna a játékot. A veszprémieknél jól jöttek az "öregek". Perez és Pásztor négy góllal hűtötte le a lőrinci ifjúságot és tartotta tízen kívül a fővárosiakat.

Lehet, hogy a magyar bajnokikon a két nagy ellen pluszpontokat kellene adni azoknak, akik kijönnek a maccsból. Ezzel talán ösztönözni lehetne az olyan gárdákat, mint a PLER. Haszna lenne belőle a nézőkön kívül a Picknek és az MKB-nak is. Így is köszönhettünk valamit ezen a meccsen a PLER-nek: egy újabb tehetség szárnypróbálgatását, a hat gólig jutó, huszadik évében járó Pordán Bálintot láthattuk akcióban.

MKB-Veszprém KC-PLER-Airport 35-24 (19-7)

Veszprém, 1100 néző, vezette Baranyai, Szloska