Szegedi stadionpóker, új osztás: feljelentés, kivonulás, módosítás, tüntetés

2008.04.10. 11:27
Ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek Szegeden az önkormányzat sportberuházási programjában érintett egyik telek ügyében. Azt kifogásolják, hogy a város szabálytalanul változatta meg a SZEOL-pálya telekhatárait, de ezt az előterjesztéseket jegyző alpolgármester cáfolja. Eközben a szegedi futballban a fő beruházó Szeviép cégcsoport bejelentette, kivonul az NB III-as Tisza Volán csapatából. Az elégedetlen szurkolók a jövő hétre demonstrációt szerveznek a Városháza elé.

A történet röviden

Korábbi cikkünkből kiderült, több kifogás, vitatható részlet is felmerült a Szegeden megkezdett sportlétesítmény-fejlesztésekkel kapcsolatban. A városban uszoda, sport- és rendezvénycsarnok épül, egy futballpálya - a SZEOL-stadion - részben megújul, viszont mindennek az az ára, hogy a jó helyen és értékes ingatlanon, klubtulajdonban lévő SZVSE-sporttelep eltűnik, oda bevásárlóközpontot építenek. A beruházások nagy részét nem a város, hanem a Szeviép cégcsoport hajtaná végre. A több cserét felölelő ügylet része, hogy a Szeviép az SZVSE-pálya ellenértékeként ajánlotta fel az általa felújítandó SZEOL-stadiont. Igaz, ez utóbbi egyelőre az önkormányzaté, és pályázaton kell értékesítenie. A város ki is írta a területre a pályázatot, de a feltételek nem egyeznek meg azokkal, amelyekben az SZVSE és a Szeviép megállapodott. A szóban forgó ingatlanokban az is közös, hogy több évig elidegenítési tilalom terheli őket - ennek feloldását lehet kérni az államtól -, valamint, hogy sportcélra kell őket használni. Az SZVSE-pálya esetében a város már megtette az első lépéseket, hogy a Szeviép kérésének megfelelően kereskedelmi célokra lehessen a jövőben használni a területet.

Szerdán feljelentést tettek Szegeden ismeretlen tettes ellen a város nagyszabású sportlétesítmény-fejlesztési terveiben szereplő egyik ingatlannal kapcsolatban, hivatali visszaélés, önkormányzati vagyon hűtlen vagy hanyag kezelése, valamint közokirat-hamisítás gyanúja miatt. A feljelentő Együtt a Szegedi Labdarúgásért Mozgalom szerint a megyei jogú város önkormányzata kötelezettségeit megkerülve szakított ki az eladás előtt álló SZEOL-stadion területéből egy darabot.

Kifogások

Az Etelka sori, nyolc és fél hektáros - eredetileg 10005/1-es helyrajzi számú - terület egy része a centerpálya, amit decemberi közgyűlési határozata értelmében el akar adni a város, és csakúgy, mint az egész területen, 2013-ig tartó elidegenítési tilalom van rajta. A területet ugyanis átruházással még 1998-ban kapta meg Szeged az államtól . Az akkor kötött szerződésben vállalta, azt legalább 15 évig sportcélra hasznosítja, és el sem adhatja, csak ha méltányossági eljárás keretében engedélyt kap.

A feljelentés szerint a földhivatali nyilvántartásból kiderül, a megyei jogú város több ponton sem tesz eleget a szerződésnek. A tavaly december 5-ei bejegyzés szerint ugyanis az egész sporttelep részét képező, abból telekkönyvileg leválasztott 10005/2-es számú telket - a kivett saját használatú utat - az eredeti ingatlan egy szeletéből, illetve a szomszédos Hafner-telep egy részéből alakították ki. (A sporttelep területéből 1086 négyzetmétert, a Hafner-telepből 1317 négyzetmétert vettek le.)

Az alpolgármester cáfol

A városi sportlétesítmény-fejlesztésekről szóló előterjesztések jegyzője, Szentgyörgyi Pál alpolgármester szerint csak az érvényes rendezési tervnek megfelelő változásokat hajtottak végre. A rendezési terv 1999-es módosítása ugyanis a Felső Tisza Part felől feltáró utat jelölt ki a területen, vagyis nem új keletű az ötlet.

A tulajdoni lapról az is kiderül, a sporttelepre nincs bejegyezve az elidegenítési tilalom. Szentgyörgyi szerint az 1998-as átruházás után alighanem a földhivatal mulasztotta el bejegyezni a tilalmat az ingatlanra, amit az akkori önkormányzat nem hiányolt. Az alpolgármester kijelentette: az önkormányzat pontosan tudja, hogy a földhivatali bejegyzés hiányában is köti a várost az állammal kötött szerződés.

Megkerülték vagy nem kerülték meg?

A változtatással kapcsolatban a feljelentők szerint felmerül az is, hogy az önkormányzat tulajdonosi jogait csak a közgyűlés gyakorolhatta volna ebben az esetben. Ugyanis a 25/2003. (VI. 27.) határozat értelmében 50 millió forint feletti vagyon esetében a képviselő-testület hatáskörébe tartozik ez. Botka László polgármester tájékoztatása alapján az is kiderül, hogy a város úgy módosította a sportcélú ingatlan határait, és változtatta azt kivett útra, hogy az önkormányzat nem kérte a sportigazgatási szerv vezetőjétől az elidegenítési és terhelési tilalom feloldását.

Képek eltűnőben lévő stadionokról

Az alpolgármester ezzel kapcsolatban azt mondta, az út nem csökkenti, hanem növeli az ingatlan értékét, ráadásul javítja annak elérését. Szentgyörgyi szerint egyértelmű, az elidegenítési tilalom ezeket a lépéseket nem érinti. A funkciókorlátozásokat sem kell figyelembe venni, mert a köz érdekében végrehajtott eljárásról van szó. Az önkormányzat csak lejegyezte a már megépült közutat, amely a szomszédos Hafner-telepen épülő lakópark és üzletközpont, illetve a később megépülő városi uszoda megközelítését is segíti, és amelyet az ottani beruházó cég végzett el. Az alpolgármester kijelentette, ebben az esetben nem elidegenítésről van szó, márpedig a hivatkozott rendelet csak arra ír elő közgyűlési döntést.

Ez így valakinek nem jó

Az alig negyedhektárnyi terület sorsa azért is érdekes, mert azt tavaly júniusban a Szeviép cégcsoport - az önkormányzat támogatását bírva - a SZEOL-stadion részeként felajánlotta egy csereüzletben. Mégpedig a város egyik sportegyesületének, az SZVSE-nek, annak Kossuth sugárúti sporttelepéért cserébe. A szegedi közgyűlés végül decemberben döntött a területre vonatkozó pályázat kiírásáról. Akkor úgy hirdette meg a város a telket, hogy az kisebb volt, mint az SZVSE-nek a Szeviép által ígért terület, többek között azért, mert a fent említett utat kivették belőle. Az SZVSE egyes vezetői pedig a pályázat megjelenése után jelezték, ha azt nem kaphatják meg, nem látják teljesíthetőnek a Szeviéppel kötött megállapodást.

Az alpolgármester a két fél megállapodásával kapcsolatban megjegyezte, valószínűsíti, az úgy született, hogy nem ellenőrizték az aktuális rendezési tervet. Ezért szerepelhetett a közöttük lévő szerződésben olyan terület, amelyre a rendezési terv utat jelölt ki.

Lelátók, pályák, múlt

Kiderült az is, hogy az egyesület szerdán új, javított ajánlatot kapott a Szeviéptől. Olyan értelemben javítottat, hogy az előnyösebb feltételeket biztosít az SZVSE-nek a város által kiírt pályázaton meghirdetettekhez képest. Az idő most már szorítja a pályázatra készülő feleket, mert április 20-ig kell jelentkezni a SZEOL-pályára kiírt tenderre.

Mégsem kérnek a fociból

Szerdán történt egy másik, a szegedi futballt közvetlenebbül is érintő lépés. A sportfejlesztésekben főszerepet játszó Szeviép bejelentette, hogy a sorozatos támadások miatt kiszáll a városi labdarúgásból. A Tisza Volán SC-t működtető cégben főtulajdonos részvénytársaság úgymond a sorozatos támadások miatt döntött így.

A szegedi webradio.hu-n közzétett közleményben így fogalmaztak: "A szegedi foci és a Szeviép Zrt. útjai a mai nappal elvállnak. A helyi focit körbevevő hecckampányban nem kívánja a jól működő cég a nevét meghurcoltatni, így szerda délelőtt a szűk vezetés a labdarúgás támogatásából való kilépés mellett döntött." A cég a Tisza Volán SC-nek ajánlotta fel névértéken üzletrészét, ha a klubot nem érdekli az ajánlat, felszámolják a csak tavaly létrehozott Szegedi Labdarúgó Klub Kft.-t.

Másoknak más nem tetszik

Az NB III-as futballcsapatot és az Etelka sori területet is érinti az a múlt heti találkozó, amit a Tisza Volán Focisulinál tartottak. Ennek az utánpótlás-nevelő bázisnak 300-400 focistája gyakorol a sporttelepen található műfüves pályán. Sokan attól tartottak, a centerpálya eladásával az ő helyzetük is romlik, önkormányzati tulajdonú stadion hiányában pedig a jövőképet is elvesztik. A múlt heti szülői értekezleten ketten jelezték, elégedetlenek a viszonyokkal, más keretek között is el tudnák képzelni az utánpótlás-nevelést.

Ők jelezték, támogatót is tudnának az ügy mellé szerezni, mégpedig a Szeviépet. Kiválásról egyelőre nincs szó, ez csak mint lehetőség merült fel.

Közgyűlés, gyűlés

Az már a csütörtök fejleménye lesz, hogy a sporttelepe elcserélésére készülő SZVSE tisztújító közgyűlést tart. Úgy tudjuk, ezen az ingatlanértékesítésről, illetve a Szeviép új ajánlatáról nem lesz szó, azzal a megválasztandó új elnökség fog foglalkozni.

Mindeközben az SZVSE-pálya eltűnése miatt elégedetlen futballszurkolók jövő péntekre demonstrációt hirdettek. Délután öttől a Városháza elé várnak mindenkit, a felhívás szerint a jelent a szegedi futball ellehetetlenítése jelenti, a jövő pedig így az első foci nélküli magyar város lehet.