Kerekesszékes és végtaghiányos jetskisek hasíthatják a vizet Kiskunlacházán

2008.05.16. 15:59
Május 17-én Kiskunlacházán kezdődik a világ első parajetski bajnoksága, ötfutamos lesz, ha összejön rá a pénz. A versenyzők komolyan veszik a versenyt, remek időket futnak. A kerekesszékesek és végtaghiányosok mögött, ha igénylik, ül egy-egy profi versenyző.

Világpremier lesz május 17-én Kiskunlacházán: parajetski országos bajnokság indul. A kerekesszékben és más testi fogyatékkal, például végtaghiánnyal élők új sportága magyar ötlet. Az első próbaversenyt 2007. augusztus 24-én rendezték, szintén Kiskunlacházán.

A sportág kitalálója, Czine Zoltán tíz évet töltött Hollandiában, ő maga nem fogytékkal élő, de az ottani toleráns és humánus környezet inspirálta, hogy kitaláljon valamilyen új sportolási lehetőséget a fogyatékosoknak. A parajetski sportnak 30-35 igazolt versenyzője van Magyarországon, mindegyikük tagja a jetskiszövetségnek.

Czine az Indexnek elmondta, sokat köszönhetnek a a Magyar Jetski Szövetségnek, közbenjárásukra az UIM, a Nemzetközi Motoros Vízisport Szövetség elfogadta és tavaly novemberben felvette sportágai közé. A szövetség technikai segítséget is nyújt, a fogyatékosok a jetskisektől kölcsönkapott gépeket használják.

A versenyzőt nem lehet rákötözni a jetskire, hiszen ez egy borulásnál életveszélyes lehet, ezért a parajetskisek mögött - már aki igényli - ül egy-egy profi versenyző, aki veszély esetén beavatkozik, de egyébként nem szól bele a versenybe. A fogyatékosok egyedül is mehetnek, sőt Czine szerint ez a lehetőség ösztönzőleg hat rájuk.

A futamokon csak testi fogyatékosok, kerekesszékesek, végtaghiányosok indulhatnak. Czine szerint egyértelmű, hogy komolyan veszik a versenyt, óriási tempót diktálnak, remek időket futnak.

Állami támogatást még nem kaptak, mivel technikai, azaz nem paralimpiai sportról van szó, jelenleg a szponzoráció is elhanyagolható.

A bajnokság ötfutamos lesz, a versenyeket az épekkel együtt, koedukált versenynapokon rendezik. Augusztus végére Eb-futamot terveznek, de ennek még anyagi akadályai vannak.

Parajetski Országos Bajnokság

05. 17. Kiskunlacháza, Lake Dragon
06.07. Karát Kupa, Gersekarát
07.19. Adria Kupa, Szolnok
08.02. Dragon Kupa, Kiskunlacháza, Lake Dragon
09.06. Dunaújváros

Első Parajetski Kupa női döntője, 2007. augusztus 24.