Bolgár szumós nyerte a Császár Kupát

2008.05.24. 22:46
A jóképűsége miatt Beckhamnek is becézett Mahljanov az első európai szumós, aki elérte az ózeki rangot, és a 7. külföldi, akinek sikerült megnyernie a kupát. Esélyes a legmagasabb, jokozuna rangra is.

A bolgár Kalojan Mahljanov nyerte szombaton a legrangosabb szumóversenyt Japánban - adta hírül az AFP. Ezzel ő az első európai, aki megnyerte a Császár Kupát.

Kalojan Mahljanov (AFP)

A Japánban Kotoosu néven induló bolgár Kalojan Mahljanov óriási teljesítménnyel, 13 győzelemmel és mindössze egyetlen vereséggel zárta a bő két hetes tornát, ami a szumó küzdősport egyik legjelentősebb eseménye.

A Császár Kupát eddig mindössze hat külföldinek sikerült elhódítania, elsőként a hawaii születésű Takamiyama néven induló Jesse James Wailani Kuhauluának 1972-ben.

"Végül megcsináltam, ez csodálatos. Nem tudom szavakba önteni mit érzek" - mondta a bolgár sportoló, akit Japánban a szumó David Beckhamjének is neveznek európai külseje és sármos mosolya miatt.

Mahljanov 2002-ben kezdte a profi szumós karrierjét: a 202 centiméter magas és 155 kilogrammos sportoló gyorsan lépegetett előre a ranglétrán.

Három évvel később már elérte a második legmagasabbnak számító ózeki rangot - az első európaiként, akinek ez sikerült. Kotoosu most azt mondja, hogy a soron következő, júliusi tornán szeretné megkapni a legmagasabb, jokozuna rangot.