95 évesen elhunyt Nedeczky László

2008.05.26. 12:16
Nedeczky László vívószakembert munkája elismeréseként a magyar és a nemzetközi vívószövetség is örökös tiszteletbeli tagjává választotta. Az idős mester még az idén is kijárt a versenyekre.

Életének 95. évében vasárnap elhunyt Nedeczky László, a magyar és a nemzetközi vívósport meghatározó alakja.

A kardozónak versenyzőként egy főiskolai csapat-világbajnoki cím volt a legkiemelkedőbb eredménye 1939-ben, vezetőként viszont nagyon sokat tett a sportágért. Évtizedeken keresztül tevékenykedett nemzetközi versenybíróként, viadalok technikai igazgatóságának tagjaként, egyik szervezője volt a budapesti vasutas vívószakosztálynak (1949), amelyet bő három évtizeden keresztül irányított.

Nedeczky László

Ő hívta életre a nagy hírű Tokaj Express férfi, illetve a Martini Kupa női párbajtőr Vk-viadalt. Tanítványai közé tarozott Bóbis Ildikó, Erdős Sándor, Fenyvesi Csaba, Kamuti Jenő és Kamuti László.

A Magyar Vívó Szövetség tiszteletbeli elnökségi tagjának egész élete a vívásról szólt, utolsó napjaiban is folyamatosan tájékozódott a sportág napi történéseiről, izgult a magyar versenyzők eredményességéért.

Az utóbbi években nehezen mozgott, ennek ellenére az idén sem hagyta volna ki a szövetség által megrendezett Gerevich-Kovács-Kárpáti Kardvívó Grand Prix viadalt a Renault Kupáért. Mindig újabb és újabb feladatokat tűzött ki maga elé, legutóbbi munkáját nemrégiben fejezte be, az olimpiai bajnokok aláírását, képeit, adatait gyűjtötte össze.

Tevékenysége elismeréseként a magyar és a nemzetközi vívószövetség örökös tiszteletbeli tagjává választotta. Nedeczky Lászlót a Magyar Vívószövetség saját halottjának tekinti.

Névjegy:

Dr. Nedeczky László
1913. szeptember 19-én, Budapesten született

Legjobb eredménye vívóként:
Főiskolai világbajnokság 1. (kardcsapat, 1939)
Egyéni rendőrtiszti kardbajnok (1939)

Sportvezetői pályafutása:
nemzetközi versenybíró, a nemzetközi versenyeken a Directoire Technique tagja (1935-1990). Elek Ilonával és Rerrich Bélával megszervezi az első Budapesti Vasutas Vívószakosztályt (1949. december), a BVSC vívószakosztályának vezetője (1949-1980), majd örökös szakosztályvezető 1980-tól. A Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagja, majd örökös tiszteletbeli tag. A Magyar Vívó Szövetség háznagya az 1940-es évektől, protokollfőnök 1999-ig. A Tokaj Expressz férfi párbajtőr Világkupa-verseny megalapítója (1970), a Martini-kupa női párbajtőr Világkupa-verseny megalapítója (1989), a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) tiszteletbeli tagja.