Újabb nagy pofonokat kapott Fábiánné

2008.06.07. 16:59
Kovács Katalin egyesben kivívta az olimpiai szereplés jogát a szegedi kajak-kenu Világkupán, miután legyőzte Benedek Dalmát. Párosban is első lett Janiccsal, de a németektől kikaptak, ez volt az első bukásuk, amióta együtt versenyeznek. Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai pedig távolodnak az olimpiától, az is lehet, hogy egyetlen versenyzője sem lesz a korábbi sikeredzőnek.

A szegedi kajak-kenu Világkupa befejező versenynapján az ötszázas döntőket rendezték, ezúttal is a női számok voltak a legizgalmasabbak, azokat kísérte a legnagyobb figyelem. Kivált, mert pénteken a Fábiánné Rozsnyói Katalint elhagyó négyes - Kovács, Szabó, Kozák, Janics - nagyon magabiztosan, nagy fölénnyel verte az edzőnőnél maradt kvartettet (Paksy, Benedek, Fazekas, Patyi).

2006 egyéni világbajnokát, Benedek Dalmát nem törte össze a kudarc, pontosan tudta, hogy egyesben és párosban is javíthat. Egyesben hatalmas volt a tét, a tavalyi világbajnok Kovács Katalin védettséget élvez, neki már a második hely is olimpiai részvételt ér, nincs több válogató.

Mindketten feszültek voltak, nagyon koncentráltak, talán Kovácsnak előnyt jelentett, hogy az előfutamban nem hajtotta ki magát, míg Benedek a legjobb idővel került be a fináléba.

Kovács igazi rajt-cél győzelmet aratott, erősen kezdett, Benedek kissé beragadt a rajtnál. Kovács elfáradt a végére, de előnyéből megőrzött szűk egy métert, ezzel azonnal olimpiai indulóvá lépett elő.

A párosra érthetoen jobb kedvvel készülhetett Kovács, és ez meg is látszott. Kétszázig együtt haladtak, utána Kovácsék beleerősítettek, és bár a végére kifulladtak, egy méter különbség így is maradt. A németekkel szemben viszont nekik sem volt esélyük, még bőven van mit csiszolni, mert két éven át veretlenek voltak, az újbóli összeülésük után viszont a németek sokkal dinamikusabbnak látszanak.

Csúszkáltam, rossz nadrágot vettem fel, kihagytam csapásokat. Szomorú is vagyok, meg nem is. Ígérem, nagyon keményen fogok dolgozni, nem hibázok többet - fogadta meg Janics Natasa.

A férfiaknál Vereckei Ákos hatodik lett, az érmesek nagyon elhúztak - köztük a győztes kanadai van Koeverden, aki duplázott -, nem volt esélye, hogy megszorítsa őket. A kilencvenes évek végén uralta ezt a számot, 2001-ben is vb-t nyert, azóta a helyezésekért van harcban. Illetve azért, hogy olimpiai résztvevő legyen, és most lépéselőnybe került az inkább az ezret favorizáló Benkő Zoltánnal szemben. Még egyszer azonban le kell győznie a pekingi indulásért.

A kenusoknál Vajda Attila megmutatta, milyen elképesztő tartalékai vannak, az utolsó kétszáz méteren húzásról húzásra zárkózott fel az ötödik helyről, és igazolta: a hajrá továbbra is az erőssége. Az olimpiai bajnok német Andreas Dittmer nem tudta megőrizni előnyét, tizenkét ezreddel kikapott a magyartól. Pénteken Vajda a hosszabbik távon két hajóval verte a németet, aki utána elismerése jeléül a nyakába borult. Ezúttal is gratulálhatott, még ha pár percig győztesnek is hitte magát. Vajda duplázott, ami biztató az olimpia előtt. A szurkolók már most kenukirálynak szólították, Kínában végképp azzá válhat, négy éve még csak bronz jutott neki.

Nemcsak Vajda duplázott, Kammerer és Kucsera is, akik a verhetetlennek látszó német Rauhe és Wieskötter egység mellett úgy húztak el kétszáz méternél, mintha a németek állnának. A ritmusváltás tökéletesen sikerült, a majdnem egyhajónyi előnyből fél méter megmaradt a célig. A németek a sydneyi olimpián kaptak ki utoljára, vagyis nyolc éve, akkor Kammerer Storczcal az oldalán verte őket.

Elmerevedtünk a végére, az utolsó nyolcvan méter nagyon nehéz volt, de kitartottunk, nem sültünk bele - lihegte Kammerer, aki elismerte, szerencséjük volt a szembeszéllel.Nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, csak annyi biztos, hogy a helyes úton haladunk - tette hozzá szerényen Kucsera.

A kenu párosoknál Kozmann és Kolonics hajszállal lemaradt az aranyról, mert az olimpiai címvédő kínai párosnak megmaradt az előnye. Ezzel együtt nem szomorkodhatott egyik György sem, mert ez a helyezés olimpiai indulást jelentett, hiszen tavaly világbajnokságot nyertek.

Férfiak:

K-1: 1. Adam van Koeverden (kanadai) 1:45.422 p 2. Marek Twardowski (lengyel) 1:45.998 3. Eirik Vearas Larsen (norvég) 1:46.454 ...6. Vereckei Ákos 1:47.672 ...9. Benkő Zoltán 1:48.836
K-2: 1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor 1:35.292 2. Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (német) 1:35.628 3. Richard Dober, Andrew Willows (kanadai) 1:35.838 ...7. Papp Sándor, Szalay Tamás 1:39.090
C-1: 1. Vajda Attila 1:56.085 2. Andreas Dittmer (német) 1:56.097 3. Sebastian Brendel (német) 1:58.683 ...15. (a B döntőben 6.) Fürdök Gábor
C-2: 1. Meng Kuan-liang, Jang Ven-Csün (Meng Guangliang, Yang Wenjun, kínai) 1:48.895 2. Kozmann György, Kolonics György 1:49.171 3. Tomasz Wylenzek, Christian Gille 1:49.897 ...9. Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály 1:52.993
Nők

K-1: 1. Kovács Katalin 1:57.776 2. Benedek Dalma 1:58.178 3. Katrin Wagner-Augustin 1:58.796
K-2: 1. Nicole Reinhardt, Fanny Fischer (német) 1:48.067 2. Kovács, Janics Natasa 1:49.621 3. Paksy Tímea, Benedek 1:50.059