Doppingverseny a Tour de France-on

2008.07.04. 10:52
A világ egyik legnézettebb sporteseményén a három hét alatt 3500 kilométert teljesítenek a kerékpárosok, a pénzdíj 3 millió euró, mégis mindenki csak a doppingról beszél. Szombaton rajtol a 95. Tour de France.

A világ legismertebb kerékpárversenyét általában Franciaországban és a szomszédos országokban (idén Olaszországban) rendezik meg. A Tour a világ egyik legnézettebb sporteseménye, az olasz Giróval és a spanyol Vueltával együtt a három nagy kerékpáros körverseny egyike.

A Touron általában 20-22 csapat van jelen 9 versenyzővel, hagyományosan csak meghívással indulhatnak a csapatok, ami garantálja, hogy a világ legjobbjai álljanak rajthoz.

A szakértők szerint fiziológiai szempontból a Tour az egyik legnagyobb teljesítményt igénylő sportesemény, idén 23 nap alatt 21 szakaszt tesznek meg a versenyzők, összesen 3500 kilométert.

A távolság és az időtartam leginkább ahhoz hasonlítható, mintha három héten át maratont futnánk. Az Alpokat és a Pireneusokat is érintő verseny a szintkülönbség szempontjából a Mount Everest háromszori megmászásával egyenértékű, a versenyzők 10 000 kalóriát égetnek el naponta.

Az összesített pénzdíj 3 millió euró felett van, a győztesnek 450 000 (kb. 110 millió forint) jut belőle. A Tour hagyományairól is híres, az utolsó szakasz Párizsban ér véget, a befutó mindig a Champs-Élysées-n van. Az összetett versenyben vezető kerékpáros viseli a sárga trikót, a pöttyös a legjobb hegyimenőé, a zöld a legjobb sprinteré, a fehér a legjobb 25 év alatti versenyzőé.

A Tour történetének legsikeresebb versenyzője az amerikai Lance Armstrong, aki 1999 és 2005 között sorozatban hétszer nyert. Tavaly a spanyol Alberto Contador győzött.

Az utóbbi években inkább a folyamatos doppingbotrányok miatt foglalkozott a sajtó a Tourral. 1998-ban Willy Voet bukott meg EPO-val, 2000-ben az egész Festina csapat visszalépett. 2002-ben a harmadik helyezett Raimondas Rumsas feleségét tartóztatták le, mert EPO-t és anabolikus szteroidokat találtak az autójában.

A hétszeres győztes Armstrongot minden évben doppingolással vádolták, rábizonyítani egyszer sem sikerült. 2006-ban 17 versenyzőt zártak ki, a győztes Floyd Landist magas tesztoszteron-szintje miatt utólag megfosztották győzelmétől, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság a napokban zárta le végleg az ügyet.

2007 különösen rosszul sikerült: a verseny előtt néhány héttel Erik Zabel vallotta be, hogy a kilencvenes években doppingolt a Touron. Egy nappal később Bjaerne Riis ismerte el, hogy 1993 és 1998 között EPO-t használt a versenyen, 1996-os győzelmét is ennek köszönhette.

A versenyen Alekszandr Vinokurov vérdoppinggal, Cristian Moreni tesztoszteronnal bukott le, az összetettben vezető Michael Rasmussent saját csapata, a Rabobank léptette vissza, mert a felkészülési idő alatt hazudott az ellenőröknek tartózkodási helyéről, és ez doppingvétségnek minősül. Rasmussent a napokban tiltották el két évre.

A legjobb magyar országúti kerékpárost, Bodrogi Lászlót idén csapata, a Crédit Agricole nem nevezte a versenyre.