Kovács Ágnes kiszállt a medencéből

2008.07.07. 16:09
Kedd délután kezdődik és szombatig tart a Komjádi uszodában a 110. Allianz úszó országos bajnokság. Kovács Ágnes olimpiai bajnok már nem versenyez, túl van utolsó tréningjén.

Eddig 27-en teljesítették a részvételi szintet a pekingi játékokra, ebben benne van a világranglistán 16 közé került férfi és női 4x200-as gyorsváltó is. Az országos bajnokság felvezető sajtótájékoztatóján Kiss László szövetségi kapitány arról beszélt, a bajnokság tétje sok esetben az, hogy az adott számban ki lesz a második pekingi induló.

Például 400 m vegyesen Cseh László mellett Kis Gergő és Verrasztó Dávid küzd a részvételi jogért. Mellettük Kerékjártó Tamás is teljesítette az A szintet, ő 200 vegyesen áll rajthoz Pekingben. Kerékjártó az egyetlen, aki a szövetség engedélyével nem indul az ob-n, hanem az Egyesült Államokban készül a játékokra.

Az úszóvilágon keresztülvonult úszódresszőrület Magyarországra is elért. A magyarok azonban nem a Speedo LZR Racerét használják, mint a rekordokat sorra megdöntő amerikaiak, mert nem ezzel a sportszergyártóval állnak kapcsolatban. A Speedo dresszben július elejéig összesen 44 csúcsot abszolváltak. A partner Arenától az LZR-hez hasonló Powerskin R-Reovlution+-ból 19-et kapott a Gyárfás Tamás vezette szövetség. Ebben nem úsztak annyi rekordot, de ezt használja a francia Laure Manaudou, és világcsúcsot döntött 400 gyorson az olasz Federica Pellegrini.

Kiss László a világcsúcsesőt produkált amerikai válogatóról úgy vélekedett, kérdés, hogy a mostani eredmények után Pekingben is csúcsformában lesznek-e, mivel számukra a bajnokságon a csapatba kerülés volt a tét. Ezzel szemben az ob-n a már szinttel rendelkező magyar versenyzőknek nem kell megszakadniuk.

Gyárfás kiemelte, az úszócsapat a legnagyobb a magyar olimpiai küldöttségen belül. A magas létszámot az is indokolja, hogy így az összolimpiai küldöttségben több szakember kaphat helyet. Az elnökség július 16-i ülésén dönt a végleges olimpiai csapatról.

A pekingi műsorhoz igazított menetrend szerint az ob-n délelőttönként rendezik a döntőket. A délutáni program minden nap 17 órakor, a délelőtti 9-kor kezdődik. Az utolsó napon búcsúzik el a közönségtől az olimpiai bajnok Kovács Ágnes, aki versenyen kívül 50 méter mellen indul. A kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok versenyző hétfő reggel edzett utoljára a Kőér utcai uszodában. Az eseményen bejelentette, vándordíjat alapított, amelyet az országos bajnokság női 200 méteres mellúszásának győztese kap meg.