Egyre gyakoribb a sportolóknál a szívhalál

2008.07.15. 15:46
Matos Lajos szívgyógyász szerint a szívhalálnál minden percnyi késlekedés 10 százalékkal rontja a túlélési esélyeket. Az elmúlt öt évben több mint harminc sportoló halt meg szívhalál következtében.

Minden szívhalálos esetnél kulcskérdés, mennyire gyorsan érkezik a segítség, s kezdődik el a mellkas nyomogatásával a keringés fenntartása, illetve az, hogy van-e a közelben életmentő készülék, defibrillátor. Ezt Matos Lajos nemzetközi hírű szívgyógyász mondta az MTI érdeklődésére azt követően, hogy kedden edzés közben rosszul lett, majd elhunyt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus.

A 36 éves sportoló elvesztette eszméletét, és bár a csepeli parton rögtön megpróbálták újraéleszteni, nem sikerült, a kiérkező mentők pedig már nem tudtak segíteni rajta. Az első diagnózis alapján hirtelen szívhalál vezetett a tragédiához.

Matos Lajos elmondása szerint minden percnyi késlekedés 10 százalékkal rontja a túlélési esélyt. A szakember idézett egy amerikai tanulmányt, amely fiatal sportolók általában sportesemény közben bekövetkezett hirtelen haláláról készült. Ötszáz esetet gyűjtöttek össze, és kiderült: közülük minden tizediket sikerült csak megmenteni. A szívgyógyász hozzátette, azok vannak kitéve a leginkább a szívritmuszavarok kockázatának, akik nagy fizikai terhelést kapnak, vagyis az élsportolóknál különösképpen megnő a veszély.

Kolonics György halála nem az első eset, amikor fiatal, életerős sportoló veszíti életét a sportpályán szívproblémák miatt. Az elmúlt öt évben több mint harmincszor fordult elő ilyen.

2003 júniusában a Konföderációs Kupán a Kamerun-Kolumbia elődöntőben a 73. percben összeesett és meghalt Marc-Vivien Foe, a Manchester City 28 éves kameruni középpályása.

2004 januájában az egész országot megrázta Fehér Miklós halálának híre. A 24 éves magyar labdarúgó a Vitoria Guimaraes elleni mérkőzés hosszabbításában kapott szívinfarktust, majd a kórházba szállítást követően meghalt. Haláltusáját a televíziós közvetítés révén milliók láthatták.

Négy hónappal később egy másik Benfica-átékosnak, a 18 éves Bruno Baiaónak az edzésen megállt a szíve, összeesett és kómába került. Öt nappal később meghalt.

Ugyanebben az évben szintén meccs közben halt meg a brazil Serginho (teljes nevén Paulo Sergio de Oliveira Silva). A 30 éves játékos mérkőzés közben összeesett, a kórházba szállítást követően elhunyt.

2005 januárjában Svédországban a Hammarby gyerekcsapatának 8 éves futballistája kapott végzetes szívrohamot, majd egy hónappal később szintén Svédországban egy 15 éves jégkorongozó halt meg szívelégtelenségben.

Az év júniusában mindössze néhány száz méter választotta el Mount Everest csúcsától a 49 éves skót Robert Milne-t, akivel minden valószínűség szerint szívroham végzett. Augusztusban két amerikai futballista is elhunyt szívelégtelenségben, Thomas Herrion meccsen, a 21 éves Doug Schmied edzésen lett rosszul.

2006 januárjában, életének 32. évében váratlanul elhunyt Cipruson Zavadszky Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi középpályása, az AEL Limasszol labdarúgója. A tragédiát a boncolás alapján szívroham és tüdőembólia okozta. Egy hónappal később szívroham következtében otthonában hunyt el Bánka Kristóf, a harmadosztályú Fót 24 éves labdarúgója.

Tavaly augusztusban huszonkét éves korában elhunyt Antonio Puerta, az UEFA Kupa-győztes FC Sevilla labdarúgója, aki a Getafe elleni hazai bajnoki mérkőzésen elvesztette az eszméletét. A futballista a találkozó 35. percében esett össze a pályán. Csapattársai siettek a segítségére, megakadályozva, hogy lenyelje a nyelvét. Puerta hamarosan visszanyerte eszméletét, és segítséggel ugyan, de a saját lábán hagyta el a játékteret. Később az öltözőben ismét elájult, újra kellett éleszteni. A Virgen del Rocio kórházba került, három nap múlva elhunyt.