Meghalt Kolonics György olimpiai bajnok

2008.07.15. 12:02 Módosítva: 2008.07.15. 15:47
Kedden délelőtt Csepelen életét vesztette az ötödik olimpiájára készülő Kolonics György. A kétszeres olimpiai bajnok a magyar kenusport legeredményesebb versenyzője volt.

Kolonics 1996-ban párosban, Horváth Csabával az oldalán emlékezetes győzelmet aratott, célfotóval nyertek Atlantában. Négy év múlva Sydneyben egyéniben lett a legjobb. Kozmann Györggyel tavaly világbajnoki címet szerzett, a pekingi olimpia egyik favoritjának számított, 500-on és 1000-en is indult volna.

Kolonics György pályafutása képekben

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos közleményében tudadta, a 36 éves Kolonics edzés közben lett rosszul egy résztáv végén, odahívta edzőjét Ludasi Róbertet, rádőlt a kísérő motorcsónakra, majd elvesztette eszméletét. A parton rögtön megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült.

Párostársa, Kozmann György nem tudott a történtekről beszélni, Angyal Zoltán kapitány hosszú szünet után csak annyit mondott: "Koló meghalt."

"Kolonics György személyében a magyar sport igazi legendája, pályafutása csúcsán lévő klasszisa távozott az élők sorából. A kajak-kenu család és valamennyi sportszerető ember számára elhunyta nem pusztán egyedülálló sportolói nagysága, hanem példaadó emberi tulajdonságai miatt is pótolhatatlan veszteség. Mindannyian osztozunk családja, jelenlegi és korábbi edzője, valamint versenyzőtársai fájdalmában" - olvasható az MKKSZ oldalán.

Fábiánné Rozsnyói Katalin, aki korábban edzette Kolonicsot, az MTI megkeresésére azt mondta: "Amikor meghallottam a döbbenetes hírt, többször is visszakérdeztem, hogy ez tényleg igaz!? Athén után egy évig nálam készült Kolonics Gyuri, akiről csak jókat mondhatok. Ezt a tragédiát fel sem tudom fogni, csak a sírás kerülget. Nagyon-nagyon sajnálom, megszólalni is alig tudok."

Utolsó versenyén, a szegedi Világkupán két ezüstérmet szerzett, a hosszabbik távon a németek nyertek, a rövidebbiken a kínaiak. Ez a verseny azért volt kiemelt jelentőségű, mert ekkor vívta ki az olimpiai csapattagságot.

Kolonics két aranyérme mellett két olimpiai bronzérmet szerzett, tizenötszörös világbajnok, sokszoros Európa-bajnok. Pályafutását Csepelen kezdte, egyesületéhez mindvégig hű maradt.

A Magyar Olimpiai Bizottság három jelöltje közt szerepelt, akik a megnyitóünnepségen a zászlót vihetik. Végül Kammerer Zoltán kapta a feladatot.

Az egész olimpiára készülő magyar csapat megdöbbent, a Szegeden készülőket épp a konditermi erősítésnél érte a hír, valamennyien abbahagyták a munkát, és zokogtak.

A csütörtökön kezdődő ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokságon a magyar válogatott fekete karaszalaggal versenyez, a szombati MOB-csapatgyűlést pedig a szervezők Kolonics György emlékének szentelik.