Jobb lenne, ha futballcsapatot csinálnának

2008.07.30. 17:29
Sávolyon örülnek, hogy a magyarországi Moto GP-futamot a község határában rendezik majd. Mindenki új munkalehetőségekben bízik, de arról elképzelésük sincs, merre lesz a pálya.

Magyarországon is lesz Moto GP-futam. Ez volt pont egy hete a nap legfontosabb sporthíre. A fejleményt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter jelentette be sajtótájékoztató keretében. Elmondta, a gyorsasági motoros világbajnoki verseny egy dél-balatoni falu közelében, Sávoly mellett lesz.

„Nagyon örülünk a lehetőségnek, mindenki nagyon boldog. Annak ellenére, hogy az egész falut váratlanul érte a bejelentés, örülünk neki, hiszen így van jövője a településnek. Az elmúlt években nem nagyon akartak idáig eljönni a befektetők, a verseny viszont bebizonyíthatja, hogy ez nem egy kihalt település” – mondta egy boltos tudósítónknak.

Az utca népe boldog, hogy róluk beszél a tévé, rádió. Egy középkorú pár az új munkalehetőségekben bízik, azt állították, már tavaly hallottak a lehetőségről. „Úgy tudom, épül egy nagy szálloda is, meg lett volna golfpálya, de azt valamiért mégsem ide akarják csinálni. Szerintem valamelyik politikus intézte el, hogy Marcali közelében legyen a létesítmény” – mondja a politikai viszonyokban ügyesen kiigazodó negyvenes férfi.

Egy idősebb hölgy is a munkanélküliség csökkenésében bízik, két fiának is el kellett mennie. Kereskedelmi iskolát végeztek, de esélyük sem volt, hogy a közelben állást találjanak. „Nem tudtak sehova bejárni, a buszok is úgy közlekednek, hogy késve érne be. Albérletet fizetni meg nem volt pénzük”. Arra a kérdésre, merre lesz a pálya, kezével előre, majd hátra mutat: „Vagy erre, vagy arra.”

Nézze meg képeinket!

„Jó ötlet, hogy lesz ilyen lesz a faluban, de mi a haverokkal jobban örültünk volna, ha inkább focicsapat lenne – ezt már a 17 éves Gyuri mondta. „Hiába mentünk be, hogy indulnánk bármilyen bajnokságban, a polgármesteri hivatalban csak azt mondták, szerezzünk pénzt. Honnan szerezzek, ha még tanulok?” – szomorkodott a sávolyi fiatalember. És hogy milyen szórakozási lehetőségek vannak a faluban? „Néha beülünk a presszóba.”

A presszó hat asztalt és az utcafronton még kettőt jelent, viszont valószínűleg itt van a falu legnagyobb tévéje. Zsolt, az egyik tulajdonos kifejezetten örül a Moto GP-nek, mert ő maga is tagja a balatonkeresztúri motorosklubnak. „Igaz, motorom nincs, csak főzni szoktam nekik.”

Amióta az autópálya-építők elmentek, visszaesett a bolt forgalma. Bíznak benne, hogy az elkövetkezendő egy évben ismét jelentős bevételhez juthatnak a pálya, a szálloda és egyéb létesítmények építői által.

Később érkezik a tulajdonostárs, aki elmondja, nagy királyság lesz ez a falunak, de nem csak nekik, egész Somogy megye fellendülhet. „A legfontosabb, hogy Sávoly fel tudjon nőni ehhez az egészhez. Itt nagyon sok szegény ember van, nem szabad őket kihasználni, nekik is fel kell dolgozniuk, hogy egy ideig mindenki róluk fog beszélni”.