Könnyen lerántja magát az ember az égről

2008.08.05. 10:28 Módosítva: 2008.08.05. 10:30
Aranyérmet nyert Olenyik Roland a szlovákiai Losoncon megrendezett IV. ifjúsági ejtőernyős világbajnokságon ejtőernyős célba ugrás kategóriában.

A fiatal versenyző a 22 éven alattiak között bizonyult a legjobbnak, megelőzve két németet; a másik magyar induló, Dankó László a 16. helyen végzett. A csapatversenyben a magyarok a hetedik helyet szerezték meg, itt a csehek párosa bizonyult a legjobbnak.

„A sikerre csak annyira számítottam, mint akármelyik ifi társam - mondta az Indexnek Olenyik Roland. - A kemény munkának és felkészülésnek köszönhetően sikerült jól ugranom. A körülmények megkívánták a koncentrációt és a figyelmet, mert könnyű lerántania magát az embernek az égről. A társaimra és az edzőmre hallgatva tudtam jól teljesíteni, ők voltak, akikre igazán lehetett támaszkodni.”

Roland elmondta, a családja révén került kapcsolatba az ejtőernyőzéssel, eddig civilként edzett a katonaság segítségével Szolnokon, de novemberben tervei szerint bevonul, és ott folytatja pályafutását. Szabadidejében egyébként szívesen kosárlabdázik, és reméli, hogy egyszer a felnőttek között is a világ legjobbjává válhat.

A kérdésre, hogy kinek javasolja ezt a nem mindennapi sportágat, így válaszolt: „Mindenkinek ajánlom, aki szereti az izgalmakat, és azt, ha az adrenalinszint az egekbe szökik. És persze szeresse a kihívásokat. Belevalónak kell lenni.”

Az ejtőernyős célba ugrás

Az ejtőernyős célba ugrás során a versenyzők egy helikopterből kiugorva (ezen a versenyen 800 méterről) igyekeznek minél pontosabban a célzónába ugrani. A cél egy hatalmas matrac közepén található, 15 centiméter átmérőjű, speciális érzékelővel ellátott kör. Ebben egy másik, mindössze két centiméteres, megkülönböztetett színű kör található, ideális esetben itt kell földet érnie a versenyzőknek. A lényeg tehát, hogy minél közelebb ugorjanak a célponthoz. Egy érvényes versenyhez legalább ötször kell leugraniuk az indulóknak. Minden forduló után feljegyzik a földet érés után a versenyzők távolságát a célponttól, az eredményeket összesítik, és az nyer, akinek hibapontszáma a legalacsonyabb.