Alberto Contador halhatatlanná válhat

2008.08.29. 17:14
Szombaton ndul a Vuelta Espana, a spanyol kerékpáros körverseny. Bár népszerűsége a Tour de France-éval nem vetekedhet, az idei mezőny is garancia az izgalmas és színvonalas küzdelemre.

Alberto Contador nem kisebb tettre készül a szombaton rajtoló Vuelta Espanán, mint hogy ő legyen az első spanyol, akinek sikerül mindhárom nagy körversenyen győznie. A 25 esztendős kerekes tavaly a Tour de France-on hódította el a legendás sárga trikót, majd idén májusban a Giro d’Itálián végzett az összetett élén, és reményei szerint ez a mostani Vueltán is így lesz. Amire minden esélye megvan, nemcsak azért, mert mögötte áll a legerősebb csapat, az Astana, hanem mert több riválisával ellentétben nem vett részt júliusban a Touron.

Johan Bruyneel az Astanáról

"Sajnos a mai világban egyetlen ember is elég ahhoz, hogy tönkretegye mások karrierjét. Szerencsére a kazah szponzorok hittek bennünk, és a sportágban, készek voltak, hogy 2007 után is folytassák a szponzorációt. Az első naptól az volt a legnagyobb kihívás, hogy felállítsuk a csapatot egy olyan környezetben, ahol a jó eredmények az intenz felkészülésből és a kemény munkából jönnek. Sokan külsősként nem hitték, hogy képes leszek a filozófiámat és a szerkezetemet átültetni ebbe az Astanába, de a csapaton belül gyorsan változtak a dolgok. Persze sajnálatos, hogy egy büntetés miatt nem vehettünk részt a Touron, de ez csak erősebbé és motiváltabbá tett minket. A győzelmek számától függetlenül nagyon büszke vagyok erre a csapatra, és 2008-at eddigi karrierem egyik legsikeresebb évének tekintem."

Az Astana az elmúlt évben teljes átalakuláson ment keresztül, a 2007-es francia körversenyen dopppingbotrányok sorozatába keveredő kazah szponzorálású csapat nagy részét kiszórták, és a Lance Armstrongot hét Tour-győzelemig vezető Johan Bruyneellel új időszámítás kezdődött. A belga szakember áthozta a keret nagy részét előző csapatából, a Discovery Channelből (előtte US Postal), illetve bevezetett egy olyan doppingellenes szisztémát, amely korábban a CSC-nél debütált. Miután az Astanát idén nem engedték rajthoz állni a Tour de France-on a korábbi botrányok miatt, a Vueltán nem lesz hiány motivációban. Alberto Contador révén a legnagyobbb favoritjai az összetett versenynek. Ráadásul a spanyol mögött olyan segítőket találunk, mint Andreas Klöden, illetve Levi Leipheimer, akik vízhordókként is odaérhetnek a pódiumra.

Az összetett versenyben Contador két legveszélyesebb kihívójának honfitársai, Alejandro Valverde és a Tour de France sárga trikósa, Carlos Sastre számít. Utóbbi rajthoz állása nem kis kuriózum, hiszen Tour-győztesként utoljára Pedro Delgado (1989) indult el ugyan abban az évben a Vueltán. „Sastre is ott lehet az élen – nyilatkozta a spanyol Marca című lapnak Valverde, aki két éve második lett hazája körversenyén. – De ha egy nevet kellene mondanom, akkor az csakis Contador lehet, hiszen már megmutatta a tavalyi Touron és az idei Girón, hogy mire képes, ráadásul pihent, és jól felkészült.”

Címvédésre biztosan nem kerül sor, hiszen Gyenisz Mencsov nem lesz ott a granadai rajtnál, míg az olyan nevek, mint Damiano Cunego vagy Jaroszlav Popovics, csak papíron szólhatnak bele az összetett küzdelmébe. Ami a zöld trikót illeti, Tom Boonen, Oscar Freire vagy az örökifjú Eric Zabel közül kerülhet ki a legjobb sprinter, miután az idei Touron négy szakaszgyőzelemig jutó Mark Cavendish csapatával (Team Columbia) kihagyja a Vueltát. Egy-egy részsikerre feltétlenül jó lehet Athén olimpiai bajnoka, Paolo Bettini, illetve Stefan Schumacher, Kolovnyev vagy épp Sylvain Chavanel.

Alberto Contador olyan elitklubhoz csatlakozhat esetleges győzelmével, mint Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Felice Gimondi vagy Eddie Merckx, ők azok a legendák, akiknek sikerült mindhárom kiemelt körversenyen legalább egyszer nyerniük összetettben.

Bodrogi László nem lesz tagja a mezőnynek, miután csapata, a Crédit Agricole nem nevezte a versenyre.

A 63. Vuelta Espana 7,7 km hosszú egyenkénti időfutammal indul szombaton Granadából, majd 3133 km megtétele - két kiemelten nehéz hegyi szakasszal a Pireneusokban - után szeptember 21-én ér véget Madridban.

A Vueltán résztvevő csapatok és versenyzőik:

CSC: Sastre, Kolovnyev, Cuesta, Van Goolen, Haedo, Kroon, Breschel, Blaudzun, Gusztov
AG2R: Nocentini, Arrieta, Dion, Dupont, Gadret, Loubet, Mondory, Poulhies, Uszov
Andalucía: J.L. Carrasco, J.A. Carrasco, Lopez, Martinez, Moreno, Ortega, Estrada, Rosendo, Ruiz
Astana: Contador, Klöden, Leipheimer, Muravjev, Bajajev, Noval, Paulinho, Rubiera, Vaitkus
Bouygues Telecom: Champion, Clement, Clerc, Florencio, Geslin, Jerome, Labbe, Pichot, Bonnaire
Caisse D'epargne: Valverde, Arroyo, Garcia Acosta, Evriti, Moreno, Losada, Pasamontes, Rodriguez, Zandio
Cofidis: Chavanel, De Weert, Duque, Fernández, Hary, Mancoutie, Minard, Nuyens, Scheirlinckx
Crédit Agricole: Halgand, Hinault, Hunt, Kern, Lemoine, Marino, Rasch, Roche, Talabardon
Euskatel: Antón, Astarloza, Fernández de Larrea, Landaluze, Martínez, Pérez, Pérez Moreno, Txurruka, Velasco
Francaise de Jeux: Casar, Delage, Di Gregorio, Gilbert, Joly, Ladagnous, Meersman, Vanendert, Mourey
Gerolsteiner: Rebellin, Frank, Gatto, Lang, Stamsnijder, Schreck, Schumacher, Haussler, Zaugg
Xacobeo: Mosquera, Castano, Cesar Veloso, Domínguez, García, Herrero, Martínez, Mayoz, Vorganyov
Lampre: Cunego, Ballan, Bindi, Bruseghin, Marzano, Mori, Napolitano, Santambrogio, Tiralongo
Liquigas: Bennati, Agnoli, Corioni, Franzoi, Pozzato, Quinziato, Santaromita, Stangelj, Vanotti
Quickstep: Bettini, Barredo, Boonen, Garate, Weylandt, Vigano, Tonti, Tosatto, Van Impe
Rabobank: Freire, Ardila, Flecha, Kozontcsuk, Gesink, Horrillo, De Maar, Niermann, Eltink
Silence-Lotto: Popovics, Cornu, Dockx, Jacobs, Kaisen, Lloyd, Sentjens, Tjallingi, Van Avermaet
Milram: Zabel, Diudia, Gajek, Grivko, Jurco, Kux, Sabatini, Schwager, Velits
Tinkoff: Ignatyejev, Rovnyi, Eszkov, Petrov, Kirijenka, Brutt, Pedraza, Serrano, Truszov