Michael Phelps szétosztott 1 millió dollárt

2008.09.03. 14:33 Módosítva: 2008.09.03. 15:03
A tizennégyszeres olimpia bajnok úszó, Michael Phelps nem fukarkodott, a pekingi teljesítményéért kapott különdíját jótékony célokra fordította. Amerikai csapattársa, Eric Shanteua pedig a rákból felépülve is bizonyítana az uszodában.

Michael Phelps bebizonyította, a medencéből kilépve is tud maradandót alkotni, hiszen kedden bejelentette a Michael Phelps Alapítvány néven futó jótékonysági szervezetet felállítását, amelynek egyúttal átutalta az egyik szponzorától kapott egymillió dolláros jutalmát.

Az amerikai úszóklasszisnak a Speedo ajánlotta fel a bónuszt a pekingi olimpia előtt, azzal a feltétellel, hogy Phelpsnek túl kell szárnyalnia Mark Spitz müncheni hét aranyérmes rekordját, amit meg is tett a fenomén, hiszen nyolc olimpiai címmel tért haza a kínai fővárosból. Phelps az alapítvánnyal az amerikai úszósportot kívánja támogatni, hogy szervezett tanfolyamok keretében minél több gyerekkel megszerettesse az úszást.

„Szeretnék köszönetet mondani a kemény munkáért, az inspirációért, amit a világ minden táján élő szurkolók támogatásából merítek, és a fantasztikus csapattársaimnak, akik nélkül nem sikerülhetett volna megvalósítani az álmomat – mondta Phelps a businesswire.com-nak. – A céljaim most már túlmutatnak a medencén, szeretnék segíteni másokat, támogatni akarom szeretett sportágam fejlődését.”

A Speedo, amelynek nevéhez fűződik többek közt a nagy áttörést hozó úszódressz, a cáparuha, 2001 óta támogatja Phelps pályafutását. Már 2003-ban, az athéni ötkarikás játékok előtt is felajánlották a fenoménnak az egymillió dollárt a mostanival megegyező kitétellel, ám Phelps ott még elbukott, hat aranyig jutott. Most a cég egyik képviselője adta át a csekket az amerikai úszónak, és egyben bejelentették, további 200 ezer dollárral kívánják támogatni a szervezet működését. Phelps első alapítványát népszerűsítő kampánya keretében nyolc amerikai várost érintő turnén vesz részt a Speedo közreműködésével.

Eközben Phelps csapattársa, a mellúszó Eric Shanteau hereműtéten esett át a napokban, mivel daganatot mutattak ki nála még a pekingi játékok előtt. A 24 esztendős úszó kivívta az olimpiai indulás jogát, és ragaszkodott is a részvételhez, miután vizsgálatok igazolták, hogy a daganat nem kezdett el terjedni a szervezetében.

Shanteau a Vízkockában egyetlen számban, a 200 méteres mellúszásban állt rajthoz – ahol Gyurta Dániel az ötödik helyen végzett –, és bár élete legjobbját úszta, nem került a fináléba. Ettől függetlenül elégedetten tért vissza az Egyesült Államokba, és túl a műtéten már a gyors visszatérését tervezi.

„Mindig is olimpikon maradok, és egyben a rák túlélője” – nyilatkozta egy amerikai lapnak. Egy ilyen beavatkozást követően – a rákos herét eltávolították – az orvosok általában négyhetes teljes pihenést szoktak javasolni, ám az amerikai nem akar ennyit várni, saját elmondása szerint rövidesen jóval előrébb fog tartani. Reményei szerint szeptember 15-én újra a medencében rója már a hosszakat, hogy versenyezhessen a jövő évi római világbajnokságon.