Tom Boonen: A kokain után jó úton járok

2008.09.03. 07:34
Az országúti kerékpársport egyik legtehetségesebb sprintere és egynapos menője, Tom Boonen jó úton halad afelé, hogy feledtesse szurkolóival a közelmúlt botrányait. Kedden második lett, hétfőn nyert a Vuelta Espanán, pörög nagyon.

A Vuelta Espana keddi befutóján ugyan Benatti megtréfálta a belga versenyzőt, de a hétfői szakaszon aratott győzelmével Tom Boonen jelezte a világnak: a kokainfogyasztás és közlekedési kihágásai után kész ismét bizonyítani klasszisát kerékpárján. A Quick Step belga kerekese, aki 2005-ben világbajnok, tavaly pedig a Tour de France legjobb sprintere volt, az idén már több ízben is összeütközésbe került a hatóságokkal.

Miért nem kapott súlyosabb büntetést a kokain miatt?

A Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA) 2008-as listájának értelmében a kokain stimulánsnak számít, ezért használatáért csak akkor járhat komolyabb eltiltás, ha verseny alatt buknak le vele. Boonen szerencséjére őt egy véletlenszerű elllenőrzésen kapták el május 25-én, napokkal hazája körversenye előtt. Mivel a házkutatás során nem találtak nála kokainbirtoklásra utaló jeleket, bűnügyi eljárást sem indítottak ellene.

Májusban, a belga körverseny előtt három nappal egy versenyen kívüli doppingellenőrzés alkalmával kokain nyomait mutatták ki a szervezetében, emiatt nem vehetett részt a svájci körversenyen. A belga szövetség eltiltotta az olimpiáról, és ami a legfájóbb volt számára, a Tour de France-on sem engedték tekerni. Így esélye sem volt megvédeni 2007-ben megszerzett zöld trikóját, ezért a korábbi évekkel ellentétben most a Vueltára hegyezte ki formáját.

A remek felépítésű 27 esztendős sprinter négy keréken sem veti meg a száguldást, hiszen míg tavaly 350 ezer eurós Lamborghinije bánta, hogy állítólag nem akart elütni egy macskát, addig hétfőn két korábbi kihágásának eredményeképp - túl gyorsan hajtott - két hónapra elvették a jogosítványát és 1500 eurós pénzbüntetésre ítélték. Nem véletlen, hogy hétfői sikere után maga Boonen is úgy fogalmazott, „ezzel a sikerrel megmutattam, hogy ismét a jó úton járok”.

Tom Boonen 2002-ben lett profi a US Postalnál - vagyis a hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong csapatánál –, ám egy évvel később tovább állt a Quick Stephez. Úgy érezte, nem kapott elég lehetőséget az amerikai gárdánál, hogy magáért versenyezzen.

tom

2003-ban jobbára sérülésekkel bajlódott, viszont 2004-ben már két szakaszgyőzelmet szállított a Tour de France-ról. Ráadául a másodikat a híres párizsi befutón szerezte. Az igazi áttörést 2005 hozta meg a számára, ebben az idényben megnyerte a gyilkos egynapos Paris-Roubaix versenyt és a szeptemberi madridi világbajnokság mezőnyversenyét is. A következő évben négy szakaszon át viselte a sárga trikót a Tour de France-on, míg 2007-ben hazavitte a hőn áhított zöld mezt a francia körversenyről, mivel ő bizonyult a legjobbnak a sprinterek között. Idén ismét diadalmaskodott a Paris-Roubaix-n, de az igazi dobást a Vueltára és az azt követő világbajnokságra tartogatja.

„Jól érzem magam, sikerre éhes vagyok. Láttam az útvonalat, és azt hiszem, nem lesz túl sok sprint ezen a Vueltán. El akarok érni Madridig, minden lehetséges hajránál odateszem majd magam. Nagyon nehéz az útvonal, de olyan állapotban vagyok, mint júliusban szoktam, amikor a Tour kezdődik. És bízom benne, hogy nagy formába tudom hozni magam a világbajnokságra” – mondta Boonen a spanyol as.com-nak.

A Vuelta állása négy szakasz után:

Összetett:
1. Daniele Bennati (LIQ)
2. Tom Boonen (QST), 0:00:22
3. Alejandro Valverde Belmonte (GCE), 0:00:48
4. Erik Zabel (CTM), 0:00:51
5. Igor Anton Hernandez (EUS), a 0:00:59
6. Juan Manuel Garate (QST), 0:01:01
7. Alessandro Ballan (LAM), 0:01:02
8. Greg Van Avermaet (SIL), 0:01:04
9. Juan Antonio Flecha Giannoni (RAB)
10. Egoi Martinez De Esteban (EUS), 0:01:05

Pontverseny:
1. Daniele Bennati (LIQ), 51 p.
2. Tom Boonen (QST), 45 p.
3. Erik Zabel (CTM), 37 p.
4. Greg Van Avermaet (SIL), 34 p.
5. Koldo Fernandez De Larrea (EUS), 30 p.
6. Alejandro Valverde Belmonte (GCE), 26 p.
7. Nicolas Roche (C.A), 24 p.
8. Alessandro Ballan (LAM), 20 p.
9. Davide Rebellin (GST), 20 p.
10. Danilo Napolitano (LAM), 14 p.

Hegyi pontverseny:
1. Jesus Rosendo Prado (ACA), 16 p.
2. Manuel Ortega Ocana (ACA), 7 p.
3. José Antonio Lopez Gil (ACA), 6 p.
4. Walter Fernando Pedraza Morales (TCS), 5 p.
5. Paolo Bettini (QST), 4 p.
6. Francisco Jose Martinez Perez (ACA), 4 p.
7. Cyril Lemoine (C.A), 4 p.
8. Egoi Martinez De Esteban (EUS), 2 p.
9. Serafin Martinez (XAG), 2 p.
10. Mihail Ignatyev (TCS), 2 p.