Judit
2 °C
7 °C

518 milliárdba kerülne a budapesti olimpia

2008.09.17. 15:29

A budapesti olimpia megrendezése - a PriceWaterhouseCoopers (PWC) számítása szerint - közvetlenül 518 milliárd forintba kerülne. Ez tartalmazná a rendezés, valamint az ahhoz szükséges közvetlen - sportcélú - beruházásokat. Ezen túl a tágabb infrastruktúrába - 5-ös metró, az M0 bezárása, autópályák, vasutak - 2012-ig 5.344 milliárd, míg 2020-ig további 5.158 milliárd forint beruházásra lenne szükség. Bienerth Gusztáv, az olimpia 2020-as budapesti megrendezését támogató civil szervezet, a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) felügyelő bizottságának tagja azt hangoztatta, hogy a létesítmények teljes egészében hasznosíthatók lesznek egy olimpia után is. Maga a fő-helyszín a Duna mellett lenne, még pedig a Csepel-sziget északi részén. Itt épülne meg az olimpiai falu, és folyna a versenyek egy része. A többi verseny helyszíne a Puskás Stadion, a Margitsziget, a Népliget, és még néhány más hely lehetne.

A csepeli terület a spanyol Fedesa cég tulajdonában van, a főváros tárgyal vele, és kész arra, hogy saját tőkéből építse ki ott az infrastruktúrát. A főpolgármester-helyettes kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy a költségek 80 százaléka magán, míg 20 százaléka állami tőkéből származna. A részvevők többször idézték a PWC tanulmányának azt a részét, amely szükséges követelményként említi a politikai egyetértést. Ez még akár ősszel kiderülhet, ha a parlament elé kerül az olimpia törvény. Pályázni 2011-ben lehet, addigra kellene a fejlesztésekkel annyira előre haladni, hogy a 2020-as befejezés is valószínűsíthető legyen. Budapest ugyanis ezt a rendezési jogot nyerheti el. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?