Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

518 milliárdba kerülne a budapesti olimpia

2008.09.17. 15:29

A budapesti olimpia megrendezése - a PriceWaterhouseCoopers (PWC) számítása szerint - közvetlenül 518 milliárd forintba kerülne. Ez tartalmazná a rendezés, valamint az ahhoz szükséges közvetlen - sportcélú - beruházásokat. Ezen túl a tágabb infrastruktúrába - 5-ös metró, az M0 bezárása, autópályák, vasutak - 2012-ig 5.344 milliárd, míg 2020-ig további 5.158 milliárd forint beruházásra lenne szükség. Bienerth Gusztáv, az olimpia 2020-as budapesti megrendezését támogató civil szervezet, a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) felügyelő bizottságának tagja azt hangoztatta, hogy a létesítmények teljes egészében hasznosíthatók lesznek egy olimpia után is. Maga a fő-helyszín a Duna mellett lenne, még pedig a Csepel-sziget északi részén. Itt épülne meg az olimpiai falu, és folyna a versenyek egy része. A többi verseny helyszíne a Puskás Stadion, a Margitsziget, a Népliget, és még néhány más hely lehetne.

A csepeli terület a spanyol Fedesa cég tulajdonában van, a főváros tárgyal vele, és kész arra, hogy saját tőkéből építse ki ott az infrastruktúrát. A főpolgármester-helyettes kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy a költségek 80 százaléka magán, míg 20 százaléka állami tőkéből származna. A részvevők többször idézték a PWC tanulmányának azt a részét, amely szükséges követelményként említi a politikai egyetértést. Ez még akár ősszel kiderülhet, ha a parlament elé kerül az olimpia törvény. Pályázni 2011-ben lehet, addigra kellene a fejlesztésekkel annyira előre haladni, hogy a 2020-as befejezés is valószínűsíthető legyen. Budapest ugyanis ezt a rendezési jogot nyerheti el. (MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek