Kenyai biciklis taxis a Tour de France-on

2008.09.19. 08:37
Az afrikai országban egyelőre nem kérdés, hogy hosszútávfutás vagy kerékpáros körverseny, de vannak, akik merész álmokat dédelgetnek. Kenya adhatja az első színes bőrű afrikai versenyzőt a Touron.

Két elszánt kenyai fiatalember, Zakayo Nderi és Samwel Mwangi bízik benne: hamarosan eljön az idő, amikor kenyai bringások nevétől lesz hangos a világ legrangosabb kerékpárversenye.

Nderi és Mwangi egy amatőrök, illetve félprofik számára megrendezett időfutam keretében megmászta a Tour de France egyik legendás emelkedőjét, az Alpe d'Huezt. Nem kisebb elvárással, mint hogy - amennyire lehet - megközelítsék Lance Armstrong 2004-es idejét. A hétszeres Tour-győztes amerikai akkor 37:36 perc alatt teljesítette a majd 14 km hosszú, átlagosan 7,9 százalékos emelkedőt, és toronymagasan nyerte a szakaszt Ullrich és Klöden előtt.

Ha a jövőre a versenyzéshez visszatérő Armstrong eredményét nem is sikerült felülmúlniuk a kenyai kerekeseknek, sokat mondó, hogy Zakayo 42, Mwangi 43 perces idejével azon a 2004-es Tour-szakaszon befért volna a legjobb ötvenbe. Pedig mindketten most először jártak az Alpe d'Huezen, ráadásul különösebb felkészülés nélkül álltak oda a rajtvonalhoz. Zakayo cipőtisztítással, 24 esztendős társa biciklis taxisként keresi kenyerét Kenyában.

Hogy eljuthattak Európába, azt egy Nicholas Leong nevezetű úriembernek köszönhetik, aki - amellett, hogy profi fotós - hosszú évek óta megszállott rajongója a Tour de France-nak, ezért nagy álma, hogy egyszer színes bőrű kerekesért is izgulhasson. „Láttam, amikor az első fekete-afrikai játékosok megjelentek az angol futballban, vagy amikor először nyertek maratont a kilencvenes években. Azt hittem, ez a kerékpárban is így lesz, de csalódnom kellett” – magyarázta Leong.

Magaslati paradicsom

Zakayo és Mwangi egy Eldoret nevezetű városban él Kenya nyugati részén, amely a tengerszint felett 2100 méterrel található. Idevalósi több tehetséges kenyai maratoni futó, és Leong tervei szerint biciklis akadémiát nyitna itt, illetve rendszeresen szervezne versenyeket is, hogy megismertesse a világot - és főleg Európát - a kenyai kerékpárosokkal.

De nem akart belenyugodni a számára tarthatatlan helyzetbe, ezért egy kenyai biciklisklubból kiválasztotta a legügyesebbeket, és felajánlotta, hogy néhány hónapon át segíti a felkészülésüket Szingapúrban. Majd a két legjobbnak, Zakayónak és Mwanginak segített eljutni Európába, hátha felkapják a fejüket a profi csapatok vagy a szponzorok. "Rengeteg tehetség van errefelé, és ha nem ők, akkor majd a következő generáció lehet az, amely valami szenzációsat alkot" - fejezte ki reményét Leong az angol Guardiannek.

A jobbik időt elért kenyai, Zakayo otthon minden nap hajnali ötkor kel, hogy munka előtt tekerjen 50 km-et egy bődületesen nehéz és lassú, kerékpárra emlékeztető járművel. Ahogy tört angolsággal fogalmazott, „minden vágyam, hogy indulhassak a Tour de France-on”. Ha sikerülne, ő lehetne az első színes bőrű profi országúti kerékpáros, és biztos, hogy a Tour de France csak nyerne vele.