Árpád
-2 °C
4 °C

Kenyai biciklis taxis a Tour de France-on

2008.09.19. 08:37
Az afrikai országban egyelőre nem kérdés, hogy hosszútávfutás vagy kerékpáros körverseny, de vannak, akik merész álmokat dédelgetnek. Kenya adhatja az első színes bőrű afrikai versenyzőt a Touron.

Két elszánt kenyai fiatalember, Zakayo Nderi és Samwel Mwangi bízik benne: hamarosan eljön az idő, amikor kenyai bringások nevétől lesz hangos a világ legrangosabb kerékpárversenye.

Nderi és Mwangi egy amatőrök, illetve félprofik számára megrendezett időfutam keretében megmászta a Tour de France egyik legendás emelkedőjét, az Alpe d'Huezt. Nem kisebb elvárással, mint hogy - amennyire lehet - megközelítsék Lance Armstrong 2004-es idejét. A hétszeres Tour-győztes amerikai akkor 37:36 perc alatt teljesítette a majd 14 km hosszú, átlagosan 7,9 százalékos emelkedőt, és toronymagasan nyerte a szakaszt Ullrich és Klöden előtt.

Ha a jövőre a versenyzéshez visszatérő Armstrong eredményét nem is sikerült felülmúlniuk a kenyai kerekeseknek, sokat mondó, hogy Zakayo 42, Mwangi 43 perces idejével azon a 2004-es Tour-szakaszon befért volna a legjobb ötvenbe. Pedig mindketten most először jártak az Alpe d'Huezen, ráadásul különösebb felkészülés nélkül álltak oda a rajtvonalhoz. Zakayo cipőtisztítással, 24 esztendős társa biciklis taxisként keresi kenyerét Kenyában.

Hogy eljuthattak Európába, azt egy Nicholas Leong nevezetű úriembernek köszönhetik, aki - amellett, hogy profi fotós - hosszú évek óta megszállott rajongója a Tour de France-nak, ezért nagy álma, hogy egyszer színes bőrű kerekesért is izgulhasson. „Láttam, amikor az első fekete-afrikai játékosok megjelentek az angol futballban, vagy amikor először nyertek maratont a kilencvenes években. Azt hittem, ez a kerékpárban is így lesz, de csalódnom kellett” – magyarázta Leong.

Magaslati paradicsom

Zakayo és Mwangi egy Eldoret nevezetű városban él Kenya nyugati részén, amely a tengerszint felett 2100 méterrel található. Idevalósi több tehetséges kenyai maratoni futó, és Leong tervei szerint biciklis akadémiát nyitna itt, illetve rendszeresen szervezne versenyeket is, hogy megismertesse a világot - és főleg Európát - a kenyai kerékpárosokkal.

De nem akart belenyugodni a számára tarthatatlan helyzetbe, ezért egy kenyai biciklisklubból kiválasztotta a legügyesebbeket, és felajánlotta, hogy néhány hónapon át segíti a felkészülésüket Szingapúrban. Majd a két legjobbnak, Zakayónak és Mwanginak segített eljutni Európába, hátha felkapják a fejüket a profi csapatok vagy a szponzorok. "Rengeteg tehetség van errefelé, és ha nem ők, akkor majd a következő generáció lehet az, amely valami szenzációsat alkot" - fejezte ki reményét Leong az angol Guardiannek.

A jobbik időt elért kenyai, Zakayo otthon minden nap hajnali ötkor kel, hogy munka előtt tekerjen 50 km-et egy bődületesen nehéz és lassú, kerékpárra emlékeztető járművel. Ahogy tört angolsággal fogalmazott, „minden vágyam, hogy indulhassak a Tour de France-on”. Ha sikerülne, ő lehetne az első színes bőrű profi országúti kerékpáros, és biztos, hogy a Tour de France csak nyerne vele.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?