28 év után baseballbajnok a Philadelphia

2008.10.30. 16:53 Módosítva: 2015.05.21. 03:23
A Philadelphia Phillies nyerte az amerikai baseballbajnokság döntőjét, miután a döntő sorozat ötödik mérkőzésén 4-3-ra legyőzte a Tampa Bay csapatát. A döntő a heves esőzések miatt csaknem 50 órásra nyúlt, a rájátszásban otthon veretlen Phillies megérdemelten győzött.

A Philadelphia Phillies nyerte az amerikai baseballbajnokság döntőjét, miután a döntő (World Series) ötödik mérkőzésén 4-3-ra legyőzte a Tampa Bay Devil Rays csapatát. A rendkívüli esőzés miatt többször félbeszakított finálé utolsó mérkőzése majdnem háromnaposra nyúlt, de a magabiztos Phillies nem esett ki a ritmusból, és izgalmas mérkőzésen, ellenfele hibáit kihasználva 125 éves történelme második bajnoki címét szerezte.

28 évvel és 8 nappal az utolsó philadelphiai győzelem után a hatodik játékrésztől folytatták a döntőt a csapatok, és az ekkor már vezető Phillies nem hagyta kicsúszni a kezéből a győzelmet. A Rays 3-3-ra még egyenlíteni tudott Rocco Baldelli hazafutásával de végül a Philadelphia megérdemelten nyert. A remek szezont produkáló Tampa Bay közel állt a rájátszásban ütött legtöbb home run beállításához, de Baldelli ütése csak a 26. volt, a rekordot pedig eggyel több meccset játszva a Giants tartja 27-el.

A Phillies veretlen tudott maradni hazai pályán a rájátszásban (ez nem gyakran sikerül a csapatoknak az MLB-ben), és a játék történetében az ötödik csapat, amely zsinórban három hazai győzelmet aratva 1-1 után kisöpörte ellenfelét. Philadelphia városában óriási ünneplés kezdődött, hiszen 1983 óta (ekkor a 76ers nyert az NBA-ben) ez volt az első bajnoki cím, amit a városban székelő franchise-csapatok szereztek.

A Tampa Bay szintén történelmet írt azzal, hogy egészen a döntőig verekedte magát, hiszen a rájátszásba jutott csapatok közül kevesen tartották a Rays-t képesnek arra, hogy egészen a fináléig jusson. Az amerikai futballhoz hasonló lebonyolítású rájátszás első körében a Tampa a Chicago White Sox-ot gyűrte le, majd következett az óriási bravúr, a Boston elleni hétmeccsesre nyúló sorozat, melyet 4-3-ra nyert meg a Tampa Bay.

phils

A Philadelphia a Milwaukee ellen kezdte a sorozatot, és simán, 3-1-re verte a Brewers-t, majd a National League döntőjében a Los Angeles Dodgers csapatának sem adott esélyt (4-1). A rájátszásban a Phillies (és a liga) legjobb ütőjátékosa Jayson Werth volt, de Pedro Feliz és Carlos Ruiz is hozzátette a magáét a remek philadelphiai támadójátékhoz, a rájátszás legértékesebb játékosát mégis a védők között kell keresnünk.

Cole Hamels, a Phillies balkezes dobójátékosa már a konferenciadöntőn is a legjobb lett, a World Series során nyújtott teljesítményéért pedig övé lett a rájátszás MVP címe is. A dobójátékos veretlen maradt a döntőben, és mindössze az ötödik játékos lett, aki a konferencia és a liga legjobbja is lett egy szezonon belül. A fiatal dobónak ez mindössze a harmadik szezonja a legjobbak között.