Az utolsó pillanatban minden felborult

2008.11.05. 15:38
A brit Hamilton az utolsó futam utolsó kanyarjában szerezte meg a Forma-1 világbajnoki címét. A szovjet kosárlabdázók nyertek már olimpiát egy másodperccel a meccs vége előtt, de a Manchester United és Erdei Zsolt is döntött az utolsó pillanatokban. És még nagyon sokan. Összeszedtünk néhány izgalmas másodpercet.

Az idei Forma-1-es bajnokság minden idők legszorosabb végjátékát hozta, hiszen a világbajnoki cím szó szerint csak az utolsó kanyarban, másodpercekkel a vége előtt dőlt el.

A sportban nem szokatlan, hogy az utolsó másodpercek hoznak döntést, és az addig biztos győztesnek hitt személy vagy csapat veszít, vagy éppen az addig is jobban álló sportoló egy mozdulattal biztosítja be győzelmét.

Ezek közül szedtünk össze néhányat, olyanokat, melyek egy-egy jelentősebb sporteseményen döntöttek.

Az egyik legemlékezetesebb egyértelműen az 1972-es olimpia férfi kosárlabdadöntője, amelyen az amerikaiak győztesnek hitték magukat, de kiderült, nem indult el a játékidőt mérő óra, még három másodperc van a találkozóból.

A szovjetek jöttek a saját palánkjuk alól, és a bedobás után, egy másodperccel a vége előtt Belov – akit két amerikai sem tudott szerelni – duplája azt jelentette, 1936 óta először nem az USA az olimpiai bajnok.

Nem maradhat ki a sorból az 1999-es futball Bajnokok Ligája döntő sem, amelyen a Bayern München már a találkozó elején vezetést szerzett, de a Manchester United a 90. perc után kétszer is betalált, így megnyerte a találkozót és a sorozatot.

Kovács István ökölvívó végig jobbnak tűnt 2001 januárjában a dominikai Antonio Chelo Diaznál, végül mégis csak a 12. menet utolsó másodperceiben bevitt ütésével lett biztos, hogy övé lesz a Boksz Világszervezet (WBO) pehelysúlyú világbajnoki címe. Kokó akkor egy jobbegyenessel vetett véget a találkozónak, másodpercekkel az utolsó gong előtt.

Nem volt ennyire egyértelmű a fölénye Erdei Zsoltnak 2005 októberében a francia Mehdi Sahnoune ellen. A 12. menet utolsó percében az egyébként már fáradt Erdei olyan hajrát nyitott, aminek kiütéses győzelem lett a vége, negyven másodperccel a vége előtt.

A nemzetközi bokszéletben is előfordult hasonló, legutóbb a Ricardo Mayorga-Shane Mosley találkozón, amelyet a WBA interkontnentális övéért rendeztek. A szeptemberi carsoni összecsapáson Mayorga szinte az egész meccsen jobb volt, fölényesen vezetett. De az utolsó menet utolsó percében Mosley hatalmas rohamot indított, tíz másodperccel a vége előtt padlóra küldte ellenfelét, majd amikor az felállt, és jelezte, mehet tovább, két másodperccel a vége előtt végleg kiütötte.