Megkapják az olimpiai jutalmat a paralimpikonok

2008.11.14. 11:48

Tisztázódott a paralimpiai jutalmak kifizetése körül kialakult helyzet, így nincs akadálya a pénz átutalásának. Az érintettek két héten belül megkapják az összeget - erről Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke tájékoztatta az MTI-t. Az állami jutalmak kifizetése azért csúszott, mert a Pekingben szerepelt asztaliteniszezők ötödik helyezései körül vita robbant ki.

"Az eset az athéni paralimpiáig nyúlik vissza, akkor nem lettek elismerve azok a helyezések, amelyekért nem rendeztek helyosztót - mondta Gömöri Zsolt. - Itt egy sajátos lebonyolítási formáról van szó, akárcsak az épeknél bokszban vagy asztaliteniszben, az 5-8. helyért nem írnak ki mérkőzéseket. Azon a díszoklevélen azonban, amelyet a sportolók kaptak, valamint a pekingi szervezőbizottságtól (BOCOG) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságtól (IPC) kért igazoláson is ötödikként van feltüntetve az érintett két asztaliteniszező és a csapat."

A pekingi paralimpián a magyarok közül az úszó Sors Tamás szerepelt a legeredményesebben, ő az egy arany- és két bronzéremért, valamint az egy-egy negyedik és ötödik helyért 68 millió forintra számíthat. A paralimpikonok állami jutalmazása megegyezik az ötkarikás játékokon szerepelt sportolókéval.