Majka is pókerezhet majd a 27 millióért

2008.12.05. 11:41
Csütörtökön 29-en jutottak tovább PokerStars Budapest Poker Openen (BPO). Lendvai Tamás nyerte a napot, és vezet az 1A napot első helyen befejező Kamarás Péter előtt.

A 108 millió forintos pókertorna, a BPO második, 1B selejtezőnapján 118 pókeres ült asztalhoz a továbbjutásért. A legnagyobb esélyesnek tartott Turmezey Péter, ismertebb nevén Breeth kiesett az 1A napon, csütörtökön kezdett a tavalyi bajnok Duró Gyula, a World Poker Tour-győztes Markovits Ádám, Novák István, Andrejkovics Milán, Gelencsér „Iteo” Péter, Tolnai Tibor, Saskőy Szabolcs és Kwaysser Valdemár Ákos.

Markovitsnak hamar sikerült dupláznia, nut sort flopolt, ellenfele pedig kitartóan végighívta az összes utcát, vesztére. Kwaysser is jó formában van, átlag fölötti stackot gyűjtött, nem törte meg az éjszakai cash game parti, amelynek részleteiről a versenyről online tudósító PókerAkadémia.com-nak mesélt. Saskőy viszont kiesett, short stackké süllyedt, majd A-K-val preflop all-in ment, de kerülte a szerencse, A-Q ellen maradt alul.

A 6. vakszintnél (25/150/300) tartottak a játékosok, 90-en voltak még versenyben, az átlag stack 13 222 volt. Fogytak a pókeresek, az ültetések miatt egyre nagyobb nevek kerültek egy asztalhoz, Andrejkovics és Luigi mellé például Gelencsér és Somodi „Mogyoró” Balázs, aki nemrég 30 dollárral indult az egyik online póker site-on, másfél órával később pedig 21 ezerrel (kb. 4,2 millió forinttal) szállt ki.

Andrejkovics és Somodi gyorsan összecsaptak, az all-in partit utóbbi húzta be A-Q-val, K-Q ellenében, egyikük sem erősödött a boardon, Andrejkovicsnak alig maradt pár ezre. Később Kwaysser nullázta Somodit kézbe osztott ászokkal.

Majoros Péter, azaz Majka magabiztos játékkal vezette asztalát, király párral vitt szép potot, teljesítményére mégis blöffjei tették fel a koronát, körülbelül 45 ezer chip pihent előtte a 9. vakszinten (75/400/800), amikor átlagnak a 24 791 számított.

Kwaysser este fél tízkor, az utolsó szünet előtt néhány perccel esett ki, preflop 2 000-ig emelt, amire Suki Flórián 6 000-ig visszaemelt. Luigi megadott, a flopra Q-7-4 érkezett. Luigi checkelt, majd tartotta Suki újabb 6 000-es emelését. A turnre T esett az asztalra, Kwaysser kopogott, Suki viszont 12 000-ig emelt. Kwaysser all-innel válaszolt, amit Suki tartott, és Q-Q-t borított. Kwaysser kezében kilences pár volt, a river nem segíthetett.

A szünet után Tolnai keveredett preflop all-inbe Scheilli Richárddal. Tolnai A-Q-t, vetélytársa királypárt mutatott, a boardra J-8-5-7-6 érkezett, Tolnai kiesett. Gelencsér versenye is véget ért, dámapárját ász settel végezte ki Lendvai Tamás, aki ezzel átvette a vezetést.

Az 1B nap végén 29-en maradtak versenyben, köztük Andrejkovics, Markovits és Majka, ennyien jutottak tovább a szombati selejtezőnapra, és küzdenek tovább a torna győztesének járó 27 millió forintért. Lendvai Tamás megőrizte chipleader pozícióját, 111 375 chippel zárt.

Pókerszleng

preflop: a flopot megelőző licitkör

flop: három középre felfordított lap, amivel a játékosok kiegészítik saját lapjaikat, és ekkor licitálhatnak másodszor, harmadik utcának is nevezik
turn: a flopot követő közös lap, ekkor licitálhatnak a játékosok harmadszor, negyedik utcának is nevezik

river: a turnt követő utolsó közös lap, és az utolsó licitkör

board: az asztalon lévő közös lapok

hand: kéz, a játékos legjobb 5 lapos kombinációja

nuts: az adott leosztásban legerősebb, verhetetlen lap

chip: zseton

stack: a játékos előtt lévő chipek

pot: a kassza, amiért a játékosok az adott partiban játszanak

short stack: kispénzű játékos

chipleader: a legtöbb zseton birtokosa

check: a játékos passzol, nem emel az adott körben

raise: emelés

reraise: visszaemelés

all-in: a játékos az összes zsetonját középre tolja, maximális emelés

kisvak (small blind): kötelező tét, amit az osztótól balra ülő játékosnak kell betennie, mielőtt leosztanák a lapokat

nagyvak (big blind): kötelező tét, amit a kisvaktól balra ülő játékosnak kell betennie, mielőtt leosztanák a lapokat (mindig a kisvak duplája)

set: kézbe kapott pár, ami a közös lapokkal drillé alakul

drill: három egyforma lap, például három király