Parsnak plusz 6 millió érkezik az ezüsttel

2008.12.11. 14:36 Módosítva: 2008.12.11. 14:55
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében a doppingvétséggel megvádolt fehérorosz atlétákat kizárták, így a magyar kalapácsvető átveheti olimpiai ezüstérmét. Postán kapja meg, a MOB átutalja neki a pekingi második helyért járó pénzdíj hiányzó részét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága csütörtökön döntött a doppingolással megvádolt fehérorosz atléták, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon ügyében. A szervezet mindkét versenyzőt bűnösnek találta, ezért olimpián elért eredményüket (egy második és egy harmadik hely) törölte.

Ennek értelmében az aranyérmes szlovén Primoz Kozmus mögött a Pekingben negyedik helyen végzett Pars Krisztián mostantól hivatalosan is olimpiai ezüstérmesnek mondhatja magát. A japán Murofusi Kodzsi a harmadik. Utóbbi négy éve, Athénban Annus Adrián kizárása után lett olimpiai bajnok.

Gyevjatovszkijt – aki nyolc éve a sydney-i olimpián is megbukott - örökre eltiltották az olimpiai versenyzéstől, míg Tyihon valószínűleg megúszhatja 2-3 évvel, de erről hivatalos információ még nincs.

Más nemzetközi versenyen történő részvételükről az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) fog dönteni. Olimpiai érmeiket a lehető legrövidebb időn belül vissza kell adniuk a NOB-nak.

A visszaszolgáltatott érmet a világszövetség postán küldi el magyar tagszervezetének, amit az ad át a magyar kalapácsvetőnek.

Csurka Gergely, a MOB sajtófőnöke szerint erre a legalkalmasabb a január 10-én esedékes közgyűlés lenne, mert ez legkorábbi kínálkozó időpont.

Hivatalos döntés azonban még nincs, ugyanakkor Pars olimpiai negyediknek járó jutalmát (12 millió forint) minden bizonnyal kipótolják és az ezüstérmeseknek járó összeghez (18 millió forint) igazítják.

Gyevjatovszkijnak és Tyihonnak a döntő napján, augusztus 17-én levett mintáiban túl magas volt a tesztoszteronszint, amire nem tudtak elfogadható magyarázatot adni a NOB-nak.

Eredetileg szeptemberben tárgyalták volna az ügyet, de a NOB október 17-ig haladékot adott, a két fehérorosz atlétának arra, hogy bizonyítékokkal alátámasztott magyarázatot adjanak. Később a fegyelmi bizottság tárgyalása után novemberi döntést jelölt meg a nemzetközi szövetség, de miután az a jogilag felettes szervhez került, ezért született csak most döntés az ügyben.

"Nagyon boldog vagyok, örülök, jó döntés született. Hosszúra nyúlt az eljárás, de természetesen örülök a végeredménynek. Egyetlen dolgot sajnálok csak, hogy ilyen körülmények között lettem ezüstérmes. A legszebb az lett volna, ha ott állhatok a pekingi dobogón" - mondta az MTI-nek Pars Krisztián

A magyat atléta élete legjobb eredményét érte el ezzel a második hellyel. Athénban már az ötödik helyen végzett ugyan, ám azóta nem sikerült dobogóra állnia világversenyen, a 2005-ös világbajnokságon hetedik, a 2006-os Európa-bajnokságon hatodik, a tavalyi vb-n pedig ötödik lett.

A magyar együttes ezzel az ezüstéremmel egy helyet javított a hivatalos éremtáblázaton, és így a lengyeleket megelőzve a 20. helyen zárta a pekingi olimpiát.

Kammererék is előreléptek

A NOB ülésen más doppingesetek is szóba kerültek, így a lengyel kajakos Adam Seroczynski eredményét is törölték. Seroczynski Pekingben levett mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó clenbuterol nyomaira bukkantak.

Ennek értelmében a kajak kettesek 1000 méteres döntőjében az ötödik helyen végzett Kammerer, Kucsera kettős ebben a számban – csak úgy, mint 500-on - negyedik helyen végzett. A Seroczynski, Kujawski páros Pekingben éppen Kammererék előtt, negyedikként ért célba.