Az év leghorrorisztikusabb sportsérülései

2008.12.31. 19:51
Összeszedtük 2008 legijesztőbb sportsérüléseit. Öt sportág, meg egy ráadás. Videók csak erős idegzetűeknek.

Melyik sérülés volt a legdurvább?

2008 legelején, februárban a Birmingham védője, Martin Taylor a meccs 3. percében úgy lépett oda az Arsenal horvát támadójának, Eduardónak, hogy az kettős lábtörést, bokatörést és többszörös szalagszakadást szenvedett.

Úgy tűnhetett, Eduardo egész játékos-pályafutásának vége, de ő nem fogta fel tragikusan, hogy nem lehet ott az Eb-n, és legjobb esetben is csak decemberben térhet vissza. "Ilyen a futball, meggyógyulok és visszatérek” – mondta nem sokkal műtétje után. És decemberben tényleg pályára lépett.

Szintén februárban szenvedett – véletlenül – olyan balesetet a szlovák Richard Zednik, amely majdnem az életébe került. A Florida Panthers NHL-csapat csatárának nyakát csapattársa korcsolyája vágta el.

A buffalói meccsen a harmadik harmadban csapata támadása során társát, Olli Jokinent ellökték, a finn esése közben magasra emelte a lábát, korcsolyájával a mögötte érkező Zednik nyakát találta el.

A szlovák hokis nyakából ömleni kezdett a vér, letámogatták, a kispadnál összeesett. A meccs 15 perc jégtisztítás után folytatódott, a hazaiak 5-3-as győzelmével ért véget. Zedniknek ezzel a sérüléssel véget is ért az előző szezonja, idén azonban ismét a Panthers erősségének számít.

Tavasszal szenvedett súlyosnak tetsző sérülést a németek legendás kosárlabdázója, Dirk Nowitzki. A Dallas játékosa a San Antonio elleni találkozón egy dobásblokkolás után rosszul ért földet, a bal lába egyszerűen maga alá gyűrődött.

A Dallasnak a vereségen kívül (88-81) egyik legjobbjának elvesztése is komoly gondot okozott. A csúnyának tűnő sérülés után még attól tartottak, a játékosnak az olimpiai szereplésről is le kell mondania.

Három héttel később éppen az ő kosarával biztosította helyét a Dallas a Utah ellen a rájátszásban, majd a németek olimpiai selejtezőin is a legeredményesebb volt átlagban dobott 27 pontjával.

Magyar versenyző, a súlyemelő Baranyai János nevéhez fűződik az olimpia leghorrorisztikusabb sérülése. A sportág egyetlen magyar olimpiai szereplőjének harmadik szakításkísérletekor kifacsarodott a könyöke, a 148 kg-os súly a hátára esett.

Ez végül nem okozott komolyabb sérülést, de a sportoló könyöke természetellenes szögben állt. Szerencséjére csak kificamodott a könyöke, sem törés, sem szakadás nem történt.

„Azt hittem, nyílt törésem van, és kiszakadt egy darab a kezemből. Recsegést, ropogást, szakadást hallottam” – emlékezett a történtekre Baranyai, aki egy különös sikert is elért balesetével. A legismertebb videómegosztón az olimpia végeztéig többen nézték meg szerencsétlen mozdulatát, mint a nyolcszoros győztes úszó Phelps remekléseit, vagy az atléta Bolt zseniális futásait.

Szeptemberben a legjobbnak tartott amerikai focista, Tom Brady szenvedett súlyos sérülést. A New England Patriots szupersztár irányítójának nem volt szerencséje, már a Kansas City Chiefs elleni szezonnyitó első félidejében véget ért számára a szezon.

Bradyt egy tőle megszokott zseniális indítás után ütötte el Bernard Pollard, az ellenfél játékosa. Pollard az előző szezon MVP-jének bal térdét találta el, és miután a későbbi vizsgálatok térdszalag-szakadást állapítottak meg, a szezon az első meccsén véget ért.

Az ötös listán kívül megemlítünk még egy labdarúgót, aki az elmúlt tíz év legjobb játékosa volt, de az év eleji sérülésekor mindenki pályafutása befejezésére számított. A brazil Ronaldo a Livorno elleni bajnokin az 57. percben Gilardino cseréjeként lépett pályára. Három perccel később egy jobboldali beadásra felugrott fejelni, majd amikor földet ért, fájdalmas arccal elterült.

A bal térdében szakadt el a keresztszalag, amit másnap Párizsban meg is műtöttek. A pesszimisták pályafutása végét vizionálták, az optimisták pedig bíztak az orvosok véleményében, miszerint 9-12 hónap múlva visszatérhet. Ronaldót december elején leigazolta a Corinthians.