A hollandok elintéztek bennünket

2008.08.19. 11:22 Módosítva: 2008.08.19. 13:49
Bár az első negyedben még két góllal vezetett, végül egygólos vereséget szenvedett Hollandiától a magyar női vízilabda-válogatott. A döntő különbséget az emberelőnyös helyzetek kihasználása jelentette.

Hiába nyerte a csoportját és jutott be egyenes ágon az elődöntőbe, hiába verte meg az Európa-bajnokságon és az olimpia nyitómeccsén is magabiztosan Hollandiát a magyar női vízilabda-válogatott, a legfontosabb mérkőzést elvesztették a mieink. Az elődöntőben az elvileg kipihentebb – hiszen egy meccsel kevesebbet játszó – magyaroknál frissebben, okosabban játszó hollandok 8-7-re nyertek.

Pedig a mérkőzés jól kezdődött: bár mindkét csapat határozottan védekezett, a hatodik perc elején Drávucz Ritának sikerült az első gólt megszereznie. Az előnyt fél perccel később Primász Ágnes növelte kétgólosra, ebből egyet őriztünk meg az első negyed végére – és még aligha sejtettük, hogy ekkor vezetünk utoljára (2-1).

A második negyedet jól kezdték a hollandok: megszerezték a labdát a ráúszásnál, majd fél perc elteltével gólt is lőtt az összesen végül háromig jutó van Belkum. Aztán a szintén hármat lövő van den Ham fordított. Bár Drávucz újabb góllal még tudott egyenlíteni, még betalált van Belkum is, így a nagyszünetre a hollandok 4-3-as előnyével mentek a csapatok.

A harmadik negyedre feljavult a támadójáték: míg az addigi 16 percben hét gól esett, ebben a nyolcban hat, sajnos egyenlő eloszlásban. A negyed elején Primász is meglőtte a másodikat, ezzel ismét egyenlítettünk, de a következő támadásból újfent megszerezték a vezetést a hollandok, amit a negyed közepén kétgólosra növeltek.

Ekkortól kezdve már nem is adták ki a kezükből. Noha Pelle Anikó kétszer is betalált, közte egyszer a hollandok is, így a harmadik negyedet 7-6-os hátránnyal zártuk.

Az utolsó nyolc percben sem volt esélyünk a győzelemre, van den Ham ismét kettőre növelte a holland fórt, és bár Pelle ismét lefaragta egyre, több gól nem esett. Nem sokkal a vége előtt a bírók támadásban kontrát fújtak Valkay ellen, az utolsó támadóidőnk úgy telt el, hogy kapura sem lőttünk.

A hollandok 8-7-es győzelmét nem lehet a bírókra fogni: a már említett kontrán kívül nagy hibát nem lehet nekik felróni. Eggyel több kiállítást fújtak be nekünk, mint ellenünk, így erre sem foghatjuk a kiesést – sokkal inkább az emberelőnyös helyzetek kihasználására. A hollandok a hét fórból ötöt belőttek, a mieink a nyolcból csak kettőt, ami jelzi támadójátékunk ötlettelenségét és erőtlenségét. Nem segített a csapaton az sem, hogy kapusaink ezúttal nem hozták megszokott jó formájukat.

A magyar csapat a bronzmérkőzésen újra egy, a csoportmeccsekről már megismert csapattal, az ausztrálokkal találkozik. Elsőre 7-7-es döntetlent játszottunk, de ez nem jelent semmit. A bronzmeccs csütörtökön lesz, magyar idő szerint 11 órakor.

Hollandia-Magyarország 8-7 (1-2, 3-1, 3-3, 1-1)

Vezette: Mario Brguljan (montenegrói), Szergej Antsziferov (orosz).

Hollandia: van der Meijden – Smit, Cabout 1, de Bruijn, van Belkum 3, van den Berg, Guichelaar. Csere: Hakhverdian, van den Ham 3, Sijbring 1, Koot.

Magyarország: Horváth – Szremkó, Stieber, Takács, Drávucz 2, Pelle 3, Valkay. Csere: Sós (kapus), Györe, Kisteleki, Brávik, Primász 2.

Emberelőny: 5/8, ill. 2/8.