Egy sérült, egy kórházban van

2008.08.12. 19:05
Nyolc férfi és egy női birkózó képviseli Magyarországot az olimpián. A sportág versenyei kedden kezdődtek, az első két magyar birkózó, Bácsi Péter és Lőrincz Tamás szerdán lép szőnyegre. Mindkettő Európa-bajnok, mindkettő éremesélyes. Módos Péter baktériumfertőzése miatt el sem utazott Pekingbe, Hatos Gábort fülgyulladással egy helyi kórházban kezelik.

Az olimpián összesen 18 birkózószámban – négy női, hét-hét kötött- és szabadfogású férfi súlycsoportban – avatnak bajnokot. Magyarországot kilencen képviselik, a nők mezőnyében Sastin Mariann indul 63 kilóban, a férfiaknál Aubéli Ottó, Bácsi Péter, Deák Bárdos Mihály, Fodor Zoltán, Hatos Gábor (ő kedden kórházba került, miután fülkagylógyulladása nem jött rendbe), Kiss Gergely, Lőrincz Tamás és Virág Lajos alkotják a csapatot. A küldöttség tíztagú lett volna, de az 55 kilós kötöttfogású Módos Péter betegség miatt nem tudott elutazni az olimpiára.

Így nem ő lett az első magyar birkózó, aki szőnyegre lépett – az ő súlycsoportjában és a szintén kötöttfogású 60 kilóban kedden kezdődtek meg az olimpiai birkózóversenyek, mindkettőben orosz versenyző győzött, megnyerve az orosz küldöttség első két aranyát –, hanem Bácsi Péter és Lőrincz Tamás lesz szerdán. Mindketten Európa-bajnokok, a 66 kilós kötöttfogású Lőrincz 2006-ban Moszkvában, míg a szintén kötöttfogású, 74 kilós Bácsi idén a tamperei Eb-n szerzett aranyat, és mindketten tagjai voltak az idei Európa-bajnoki ezüstérmes csapatnak is. Olimpián eddig egyikük sem indult.

Lőrinc szerdán az örmény Arman Adikjan ellen lép először szőnyegre, az örmény 2007-ben a világ- és az Európa-bajnokságon is ötödik volt. A továbbjutó a kubai Milian és a francia Guenot párharc győztesével találkozik a 16 között, míg annak a meccsnek a győztese fehérorosz, litván, koreai vagy iráni ellenfelet kaphat.

Bácsi első ellenfele az amerikai TC Dantzler lesz, akinek a legjobb eredménye egy világbajnoki ötödik hely még 2006-ból. Aki nyer, az örmény vagy ukrán ellenféllel találkozik a 16 között, míg a negyeddöntőben ennek az ágnak a legjobbja dán, orosz, azeri vagy török ellenféllel kerülhet össze.

Az elmúlt olimpiákról – az egyetlen hatodik helyet jelentő atlantai kivételével – a magyarok rendre hoztak érmet, jellemzően aranyat. Négy éve az 55 kilós szabadfogású Majoros István végzett az első helyen, 2000-ben Bárdosi Sándor (kötöttfogás, 85 kiló) lett második. Barcelonában, 1992-ben Farkas Péter (szabadfogás, 82 kiló) és Repka Attila (kötöttfogás, 68 kiló), 1988-ban Sike András (kötöttfogás, 57 kiló) szerzett első helyet. Két arany jött össze a '64-es, '68-as és a '80-as, csonka olimpián is, utóbbin három ezüstöt is nyertünk.

A legtöbb arany, három, 1936-ban jött össze a birkózóinknak, akkor a szabadfogású Kárpáti Károly és Zombori Ödön, valamint a kötöttfogású Lőrincz Márton lett első. A sportágnak már az első újkori olimpián szerzett három olimpiai pontot a negyedik helyen végző Tapavicza Momcsilló, akinek azonban egy bronzérem is összejött – igaz, az nem birkózásban, hanem teniszben.