Fegyelmi bizottság előtt a női tőrcsapat

2008.08.16. 19:15 Módosítva: 2008.08.16. 19:17
A női tőrözők szerencsés sorsolást kaptak, az amerikaiakat kellett volna megverniük a döntőbe jutásért, de nem tudták megoldani a feladatot. A csapat egysége korábban megbomlott, Bernát Zoltán kapitány nem árulta el, mi történt a meccs alatt vagy előtt, de a Magyar Olimpiai Bizottság fegyelmi bizottsága elé került az ügy. "Három és fél év munkája ment tönkre" - ismerte be a kapitány.

A magyar női tőrválogatott egysége már hetekkel az olimpia előtt megbomlott, mert a Franciaországban nevelkedett, nemrégiben honosított junior világbajnok, Újlaky Virginie nem nyugodott bele, hogy nem vívhat egyéniben, és ő lesz a csapat tartalékja.

Bernát Zoltán kapitány közvetlenül az indulás előtt így panaszkodott: "a válogatási elveket tavaly ősszel még elfogadta, egy szóval sem említette, hogy nem ért velük egyet. Akkor nem lázadozott, most helyet szeretne magának követelni. Szeretne egyéniben vívni, de a korábbi eredményei erre nem jogosítják fel. Nem túlzottan sportszerű a viselkedése, ráadásként nem szemtől szemben beszél, mint a páston, hanem kerülőutakon jutnak el hozzánk az információk."

Újlaky édesanyja az olimpiai csapat pekingi vezetésére is nyomást akart gyakorolni, hogy a lánya bekerülhessen, a szövetség elnökénél is megpróbált közbenjárni, rendszeresen hívogatta telefonon. Az olimpiai bajnok Móna Istvánt is felkérték a közvetítésre, de ő sem járt sikerrel, pedig órákon át győzködte anyát és lányát, hogy tegyék túl magukat sérelmeiken, ne bomlasszanak, mert olimpiai éremről van szó, és a vívó úgyis lehetőséget kap.

24 éves Újlakynak volt szerepe az olimpiai részvétel megszerzésében, de nem tudta megemészteni a helyzetet, jobbnak gondolta önmagát Knapek Edinánál.

A németek elleni első meccsen azonban a korábbi elveknek megfelelően nem kapott szerepet Újlaky, a csapat pedig nyert. Az amerikaiak ellen viszont meglepetésre 35-33-ra veszített az elődöntőben.

"Ezt a meccset meg kellett volna nyernünk, mert ugyan a világbajnok lengyeleket ütötték ki, de jobbak vagyunk náluk. A páston nem látszott mindez, noha Mohamed Aida nagyszerűen hajrázott, tizenkét tus hátrányt eltüntetett az utolsó percben a tizennégyből. Ezzel együtt nem szabadott volna kikapnunk."

Hogy a meccs alatt mi történt, rejtély, csak annyi biztos, hogy a meglehetősen feldúlt és roppant ideges Bernát az olimpiai faluba rendelte a versenyzőket, és mint utalt rá, kilencvenkilenc százalék, hogy a fegyelmi bizottság dönt majd a történtekről. Bernát konkrét részleteket nem árult el, de azt megerősítette, hogy Újlaky gerjesztette újra a feszültséget.

Nem kizárt, beszólt valamit társainak a meccs közben is. Knapek Edina az olaszok elleni bronzmecset már nem vállalta, mert mind lelkileg, mind fizikailag kikészült.

"A lányok úgy gondolták, annyira szeretnének érmesek lenni, hogy ezért az ördöggel is cimborálnak - emelete ki a szakvezető. Ezért Újlaky bekerült a csapatba, más kérdés, hogy ő sem tudott segíteni, a harmadik hely elúszott. Az olasz válogatottat kirobbanó formában lévő magyar csapat tudná csak megverni, ez pedig nem volt az. Több szakember mondta ugyanakkor a helyszínen, hogy ha Újlaky Varga helyett vív az amerikaiak ellen, nem úszik el a döntőbe jutás.

"Három és fél év munkája ment tönkre" - mondta letörten Bernát. Elismerte, úgy lehetett volna megoldani a helyzetet, ha korábban kiteszi a csapatból Újlakyt, és Kreiss Fannit nevezi. A szakág kapitánya elismételte ennek az olimpiának a kulcsmondatát: mentálisan nem voltak megfelelően felkészültek a versenyzők.

Mohamed Aida úgy nyilatkozott: nem volt túl szerencsés, hogy egy tartalékot is nevezni kellett, mert ők hárman összezártak, barátnők is, de a csipkelődések ismétlődtek. "Az olaszok úgy nyertek olimpiákat, hogy utálták egymást, még csak nem is laktak egy szobában. Nekünk sem kell szeretnünk egymást, fent a páston ennek nincs is jelentősége, legfeljebb előtte."

Mohamednek továbbra sincs olimpiai érme, pedig nagyon szeretne egyet. "Ilyen közel még egyszer sem voltam hozzá, de most sem sikerült. Magamra is mérges vagyok, mert az amerikaiak ellen az utolsó asszóban mindetne egy lapra feltéve jól vívtam, előtte azonban gyengén. Nem biztos, hogy Londonig kitartok."

Varga Gabriella azért is szerette volna a himnuszt meghallgatni, mert édesapja, János negyven éve nyert birkózásban.