A világ legerősebbje nem megy Pekingbe

2008.07.24. 17:27
Irán nemzeti hősét, az ólomsúlyú Hosszein Rezazadehet orvosai nem engedték indulni a pekingi olimpián. A kétszeres bajnok súlyemelő bízott benne, hogy autóbalesete után rendbe jön a lába, de nem gyógyult megfelelően. A tévének küldte el lemondólevelét.

Az elmúlt két olimpiához hasonlóan a pekinginek is egyik legnagyobb egyénisége lehetett volna az iráni Hosszein Rezazadeh, de az ólomsúly kétszeres győztese nem épült fel autóbalesete után, és lemondta szereplését.

Az iráni súlyemelő harmadik olimpiai aranyérmére készült, de a lába nem jött rendbe, így nem csatlakozhatott a négyekhez - Naim Szuleymanoglu, Halil Mutlu, Pirrosz Dimasz és Kahi Kahiasvilisz -, akik eddig háromszor nyertek. Szuleymanoglu szerint ő volt a legjobb, mert ő törte meg a szovjetek és oroszok uralmát a súlycsoportban.

Rezazadeh az iráni tévének írt levelében jelentette be, kénytelen távolmaradni a játékoktól, és arra kérte szurkolóit, értsék meg őt, és higgyék el, ő a legcsalódottabb, hogy nem okozhat örömet nekik.

A 156 kilós, 186 centis Rezazadeh tíz világbajnoki címet szerzett, 472,5 kilóval nyerte mindkét olimpiáját – ennél többet csak a szovjet Taranyenko emelt 1988-ban -, közel húsz kilóval maradtak le mögötte riválisai.

Hazájában Herkulesnek nevezik, de az egész térség kiemelkedő klasszisa, 2003-ban megnősült, mekkai esküvőjét egyenes adásban közvetítették a televíziók, a násznépet a szaúdi király látta vendégül.

Az Iránban dolgozó Szalai György arról tájékoztatta a múlt héten a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökét, Aján Tamást, hogy Rezazadeh nagyon készül, az utolsókig bízott a részvételben, ám orvosai mégsem engedték indulását.

Rezazadehet szerették volna a törökök honosítani, tízmillió dollárt ígértek neki, de ő ezt habozás nélkül visszautasította. „Iráni vagyok, szeretem a hazámat és a népemet” – indokolt a 30 éves bálvány.

2003-ban, miután világbajnoki címét világcsúccsal érte el, az elnök 600 millió rialért, vagyis kevéssel több mint 60 ezer dollárért vásárolt neki házat Teheránban. Jelenleg is ott él.