Aki csalni akar, most még kiszállhat

2008.07.19. 21:40 Módosítva: 2008.07.20. 22:48
A magyar olimpiai csapatot pekingi utazása előtt ünnepélyes keretek közt búcsúztatták el Tatán. Schmitt Pál MOB-elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megemlékezett a kedden elhunyt Kolonics Györgyről. Schmitt elmondta, aki doppingol, annak nincs helye az élsportolók között. Gyurcsány kifejtette, muszáj előre menni a csapatnak, amely egyenlő lesz Magyarországgal a játékok alatt.

„Örömünnepnek terveztük a mai csapatgyűlést, hogy erősítsük összetartozásunkat. Az élet azonban átírta a forgatókönyvet, Kolonics Gyuri tragikus halála miatt közös a gyászunk. Örömkönnyek helyett a fájdalom könnyei vannak a szemünkben, de kénytelenek vagyunk belenyugodni isten akaratába” - mondta a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál.

Rogge részvétnyilvánítása

Schmitt felolvasta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge levelét. Rogge őszinte részvétet fejezte ki a kétszeres olimpiai bajnok sportoló egész családjának.

„A tragédia erősítse lelketeket, akaratotokat, a felkészülésből egy részt Kolo emlékének szenteljetek, őérte fáradjatok, és mutassátok meg, képesek vagytok helytállni” - biztatta Schmitt a 170 fős magyar csapatot.

Kifejtette, a világ tízezerötszáz legjobb sportolója vesz részt az olimpián, és sokaknak már az nagy siker, hogy egyáltalán eljutott idáig. Úgy gondolta, ők is büszkék lehetnek magukra. Schmitt szerint a lovagiasság, a virtus, a hit, a nemzeti öntudat is rendkívül fontos, de az önbizalmat kétszer is kiemelte, mert anélkül nem lehet jó eredményeket elérni.

Nincs az a pénz, amiért érdemes szégyent hozni

"Nagykövetei lesztek a sportnak, és rövid időre Magyarországnak. Tisztán kell készülnötök, úgy is kell versenyeznetek, mert a becsületes út az egyetlen. Az egy százalékot ki kell szűrni, hogy a többi kilencvenkilenc érvényesülhessen. Azt hihettétek az elmúlt időszakban, hogy a doppingellenőrök rátok szálltak. Nem így van, de zéró toleranciát hirdetünk. Aki csalni akar, most még kiszállhat. Ez az élsportolók klubja. Nincs az a pénz, amiért érdemes szégyent hozni az országra, kivált önmaga megsemmisülése árán" - közölte az elnök.

Beszéde végén kérte a gondviselést, vigyázzon a magyar sportra, a sportolókra, hogy álmaik valóra válhassanak, és hogy tizenötmillió magyarnak okozhassanak örömet.

Erre készültek, ezt akarták

Gyurcsány Ferenc is fejet hajtott Kolonics György emléke előtt, de arra kérte az összes csapattagot, menjenek tovább. „Muszáj azt mondani, hogy tessék előre menni. Pekingben megmutathatják, kik önök. Nem akarok további súlyokat helyezni önökre, de el kell ismerni, jó két hétre önök lesznek Magyarország. Erre készültek, ezt akarták. Biztosan lesz, akiből a tét az összes pluszenergiát előhozza, míg másokból esetleg nem. Amilyenek önök lesznek, olyannak látnak majd minket. Akik itthon maradnak, önökben fogják meglátni magukat. A kisebb hírek eltűnnek, csak az lesz hír, ami az olimpián történt.”


Gyurcsány elismerte, Magyarország éhezik a sikerre, és arra is utalt, mivel soha ennyi pénz nem volt a magyar sportra, ők - egyúttal az adófizetők - már megtették, amit vállaltak, igaz, ezért nem jár köszönet. Szeretné, ha Magyarország a legsikeresebb sportnemzetek között maradna.

A beszéd végén az egyik olimpiai zászlótartó elájult, talán ez mondatta Gyurcsánnyal, hogy jöjjön mindenki haza épségben.

Tata, a magyar sport Mekkája

A hivatalos csapatgyűlés előtt avatták a tatai edzőtábor fennállásának hatvanadik évfordulójára készült szobrot, melyen az összes ott készült magyar olimpiai bajnok neve helyet kapott arany betűkkel. A földgömböt formázó alkotás tetején fáklyával a kezében fut egy férfialak, a fáklyát a cselgáncsozó Csernoviczki Éva lobbantotta fel a közben a helyszínre érkező lánggal.

Az avatás után Schmitt elmondta neki is meglepetés a szobor, és most látja először, hogy rajta van. Beszédében a magyar sport Mekkájának nevezte a tatai edzőtábort. Az edzőtábor a világon az egyik első volt, a londoni olimpikonok már ott készültek.